Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Regeringen: "Vi ska hjälpa lantbrukarna att ta sig genom detta"

Det råder en extrem torka i Sverige, en torka som har påverkat jordbruket stort.
1 av 1

Sven-Erik Bucht skriver om den rådande torkan och hur det svenska lantbruket drabbas.

Kristian Pohl & Emil Langvad TT/TT

Debatt | 12/07/2018 15:28

Sven-Erik Bucht (S): "I den svenska livsmedelsstrategin är målet tydligt, vi ska öka den svenska livsmedelsproduktionen. Det är något vi måste jobba för alltid, men det blir extra viktigt att vi alla gör vad vi kan när det är som tuffast"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Sommarens värme uppskattas av många men den ställer också till problem. Den ovanligt varma våren och sommaren och bristen på regn har lett till en situation där torkan slår hårt mot det svenska lantbruket. Skördarna blir mindre, kvaliteten påverkas, på vissa håll börjar vatten bli en bristvara och det saknas foder i stora delar av landet.

Jag följer utvecklingen mycket noga och är beredd att vända på varje sten och göra allt jag kan för att stötta våra lantbrukare. 

I den svenska livsmedelsstrategin är målet tydligt, vi ska öka den svenska livsmedelsproduktionen. Det är något vi måste jobba för alltid, men det blir extra viktigt att vi alla gör vad vi kan när det är som tuffast.

Regeringen har en nära dialog med näringen och med myndigheterna, och ett antal åtgärder som handlar om att få sköra vissa arealer tidigare och andra undantag som är på gång eller redan i kraft. 

Vi ligger på EU-kommissionen för ytterligare stöd, jobbar för att föra större förtida utbetalningar och tittar på att ge fraktstöd för att kunna frakta foder från norr till söder.

En sak är säkert. Det svenska lantbruket är fantastiskt! De producerar mat av hög kvalitet och tar samtidigt stor hänsyn till miljö och klimat. Vi har en djurvälfärd i världsklass och ligger i framkant vad gäller att begränsa användningen av antibiotika. Jag är säker på att vi är många som är stolta över våra bönder, och vill hjälpa de igenom den här perioden.

Det visar sig inte minst genom de initiativ som tagits tidigare och nu i spåren av torkan. Branschens egna märkning ”Från Sverige” som visat sig vara en framgångssaga och underlättar för de konsumenter som vill välja de svenska produkterna. Samarbetet mellan lantbrukare för att transportera foder som finns dit det inte finns. Affärer som tillfälligt slutat sälja utländskt kött för stötta det svenska lantbruket.

Det är ett allvarligt läge, men vi kan alla göra något för att hjälpa. Jag själv väljer till exempel alltid svenskt kött.

Regeringen har bestämt sig, vi ska hjälpa lantbruket att klara sig igenom även detta. Vi behöver en stark svensk livsmedelsproduktion.

Sven-Erik Bucht,
Landsbygdsminister (S)

Köper du svenskt kött?