Söndag 18 Apr
Stockholm

Ante Tepic: "Kroatien har visat att det omöjliga är möjligt"

Kroatien blev silvermedaljörer i fotbolls-VM 2018
Ante Tepic anser att framgång är tillgänglig för oss alla, om vi använder oss av samma metod. Foto: Privat & Darko Vojinovic AP/TT

Ante Tepic: "De storheter Kroatiens fotbollslandslag åstadkommit med sina små medel, är en källa för framgång som är tillgänglig för oss alla, om vi använder oss av samma metod"

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Är det rimligt att vinna Formel 1 med en personbil? Springa snabbare än en leopard? Brotta ner en vild björn i skogen? Nej, det är omöjligt… men Kroatien har visat att det omöjliga är möjligt, om hjärtat är starkare än hjärnan, passionen hetare än mättnaden, viljan större än tröttheten, kärleken större än allt annat. 

De storheter Kroatiens fotbollslandslag åstadkommit med sina små medel, är en källa för framgång som är tillgänglig för oss alla, om vi använder oss av samma metod.     

Med fotbollsarenor där det växer ogräs, bollar som är 30 år gamla, korrumperat styre var man än vänder sig – samt andra ruttna omständigheter och förhållanden – tar sig denna lilla nation hela vägen till VM-final och erövrar världen. Denna lilla nation blir helt plötsligt stor. Stor för att den är liten. Stor för att den är enad.     

De senaste dagarna har en video cirkulerat på högvarv, där en liten Luka Modric syns vakta kossor på landets bergskedja Velebit. Även om Lukas steg påvisar spänst och ihärdighet, hade få kunnat förutspå att denne man två decennier senare skulle vara fotbollens ikon och en ledare för sitt plågade kroatiska folk. 

För han är inte bara en ledare för sina tio lagkamrater på plan. Nej, han är en förebild och storhet för alla kroater, när han med sina excellenter på fotbollsplanen visar att det inte är omöjligt att lyckas, hur uträknad man än må vara, och att det är möjligt att resa sig, trots att man befinner sig i den djupaste dalen.

Vad som enat detta unga europeiska land, är just svårigheter och motgångar genom historien. Första halvan av 1990-talet var för många av landets medborgare ett helvete redan här på jorden. Hur många mödrar har inte sörjt för sina söners förlorade liv, barn för sina föräldrar, syskon för sina närmaste?

Kroatiens framgångssaga är inte bara en motivation och guldklimp för kroater, utan denna verklighetsbaserade saga kan vara en motivation och inspiration för varje individ, för varje land och folk. Hur svårt det än må vara, hur mörkt det än ser ut, hur många motgångar som än ställer sig i vägen, ge aldrig upp, för med tron på det man gör är gränserna eliminerade. 

När man så dessutom adderar sina insatser till andras, vet framgångarna inga gränser. 

Tillsammans är vi ett, och tillsammans är vi starka. Det har detta kroatiska fotbollslandslag visat oss, för ingen trodde på dem, men de som skulle tro, de trodde, och därför blev drömmen sann.

Ante Tepic,
Master i statsvetenskap och samhällsdebattör

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela