Torsdag 28 Okt
Stockholm

Tomas Tobé (M): Kampen mot sexualbrotten måste trappas upp

Den 9 september är det val i Sverige.
Tomas Tobé vill att kampen mot sexualbrott ska trappas upp. Foto: Henrik Motgomery TT/TT

Tomas Tobé: Sverige har allvarliga problem med ett ökat antal sexualbrott. Både anmälningarna och utsattheten har ökat markant på senare år. Nu behöver rättsväsendet ges tillräckliga resurser för att på allvar trappa upp kampen mot sexualbrotten.

Kommentera (12)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Ett sexuellt övergrepp är bland det värsta en människa kan bli utsatt för. Övergreppet riskerar att ge emotionella sår som aldrig läker. Hela livet kan bli förstört.

Därför är det så upprörande när polisen tvingas prioritera ned sexualbrottsanmälningar på grund av resursbrist. Det visar att någonting är allvarligt fel i vårt samhälle. Sverige är ett rikt land, men resurserna används inte där de behövs som mest.

Just nu är polisen satt under press. Ett stort antal poliser har lämnat yrket samtidigt som den grova gängbrottsligheten tar betydande resurser i anspråk. Förra året slog flera poliser larm om att utredningar rörande grova sexualbrott som exempelvis våldtäkt blev liggande på grund av resursbrist.

I längden är den här situationen ohållbar. När våldtäktsmän går fria för att polisen saknar resurser har staten svikit brottsoffren.

Det är dags att politiken börjar ta in den här verkligheten. Den kraftiga ökningen av sexualbrott ska inte bortförklaras eller sopas under mattan. Ökningen ska istället mötas med konkreta förslag på hur färre ska utsättas för övergrepp och hur fler sexualbrott ska klaras upp.

Från Moderaternas sida är vi beredda att vända på varje sten för att uppnå bättre resultat. Därför kräver vi att en bred kartläggning av sexualbrotten genomförs. Kartläggningen bör exempelvis omfatta brottslighetens karaktär, men också ålder och gärningsmännens bakgrund. Vi behöver mer information om varför sexualbrotten ökar och vad vi kan göra åt det.

Men en kartläggning räcker inte. Vi vill också att straffen för våldtäkt skärps, att dagens generösa mängdrabatt för den som döms för flera sexualbrott slopas och att kränkningsersättningen som betalas ut till brottsoffren fördubblas. För oss står brottsoffret i centrum, inte gärningsmannen.

Det går dock inte att motverka sexualbrotten om inte hela rättsväsendets förmåga att hantera sexualbrott stärks. Resurserna till Åklagarmyndigheten, domstolarna och Polisen måste öka kraftigt. I varje polisregion behövs också särskilda utredningsgrupper inriktade på just sexualbrott. Anmälningarna ska utredas bättre så att fler gärningsmän lagförs.

Allt detta behövs om idén om Sverige som ett jämställt och tryggt samhälle ska bestå. Om det nya normala blir att mer än var tionde ung kvinna har utsatts för ett sexualbrott kommer grundläggande mänskliga och samhälleliga värden att gå förlorade. Påföljderna och insatserna mot sexualbrott måste bättre spegla det allmänna rättsmedvetandet.

Nästa regering behöver därför satsa på rättsväsendet, inhämta mer fakta och skärpa straffen. Kampen mot sexualbrotten är en kamp som vi inte får förlora.

Tomas Tobé (M),
Rättspolitisk talesperson

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (12)
Kopiera länk
Dela