Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Svenska killar – börja bete er i mingel-appar!"

- 19/07/2018, 09:31 -
I en undersökning uppgav 72 procent av tjejerna att de har fått olämpliga bilder skickade till sig i en dejtingapp

Martin Ruist från Azar anser att svenska män måste börja bete sig på dejting och mingelappar.

Privat &

Martin Ruist: "Svenska killar dissas till förmån för killar från andra länder som Thailand och Sydkorea. Hur kommer det sig? Beror det på dialekten eller utseendet? Eller kanske klädstilen? Nej, svenska killar verkar helt enkelt inte kunna bete sig"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Hur kommer det sig att svenska killar ratas på nätet av svenska tjejer? Jo, svenska killar verkar inte kunna bete sig som folk. I undersökning efter undersökning framkommer det nämligen att svenska tjejer känner sig otrygga på nätet när de pratar med svenska killar. 

I en Yougov-undersökning från 2017, gjord på uppdrag av dejtingappen GoodOnes, uppgav 72 procent av tjejerna att de fått olämpliga bilder skickade till sig och över hälften av tjejerna uppgav att de blivit förolämpade när de pratat med killar. 

Med sådant beteende är det alltså fullt förståeligt att killarna blir bortvalda av svenska tjejer. Med andra ord, ta er i kragen killar och lär er vara gentlemän innan ni använder mingel-appar!  

På ett eller annat sätt vill vi alla ingå i någon slags gemenskap. Oavsett om det handlar om en kärleksrelation eller en stark vänskap söker vi på olika håll och kanter människor att umgås och prata med. 

Det gäller även oss svenskar – det mest ensamma folket i världen. Enligt SCB finns det över en miljon människor i Sverige utan någon nära vän. 63 procent av dem är män.

Med sociala appar och digitala tjänster är det i dag enkelt att bli hopkopplad med och lära känna nya människor, oavsett om syftet är att uppleva främmande kulturer, hitta kärleken eller bara ha någon att prata med. 

Det här lockar så klart både killar och tjejer, men det finns en fundamental skillnad i vilka killarna och tjejerna helst vill prata med. 

Videosamtalsappen Azar har nyligen gjort en undersökning om vilka länder de svenska användarna helst pratar med när de app-minglar och den visar att killarna gärna pratar med tjejer från Sverige, Norge och Danmark samtidigt som de själva blir ratade av de svenska tjejerna. Svenska tjejer pratar istället nästan 40 procent längre – med killar från Thailand!

Inte nog med det. När det kommer till avvisningsfrekvensen, alltså sannolikheten att den svenska tjejen swajpar bort videosamtalet innan killen gör det, är resultatet ännu mer slående. Med en avvisningsfrekvens på hela 83 procent placerar de svenska killarna sig på en trettondeplats i jämförelse med killar från andra länder. 

I det här fallet dissas de svenska killarna till förmån för killar från länder som Thailand, Sydkorea och Kuwait. Ja det är sant. Hur kommer det sig? Beror det på dialekten eller utseendet? Eller kanske klädstilen? Nej, svenska killar verkar helt enkelt inte kunna bete sig som folk. 

Svenska tjejer känner sig nämligen otrygga på nätet när de pratar med svenska killar på grund av att de har fått olämpliga bilder skickade till sig eller blivit förolämpade när de pratar med killar. 

I undersökningen Svenskarna och internet 2017 uppgav 11 procent av internetanvändarna att de nätdejtat någon gång under det senaste året, men bara en dryg fjärdedel av dem fick någon relation av det. Tyvärr framgår inte hur siffrorna skiljer sig mellan killar och tjejer. 

Lägger vi dock ihop den sammanlagda statistiken som presenterats här, går det att urskilja ett visst mönster och dra – om än övergripande – vissa slutsatser och antaganden om varför svenska killar ratas av svenska tjejer. 

Så till alla svenska killar där ute som vill prata med tjejer i videosamtal är ett råd till er: Använd inte mingel-appar. 

Om du inte tar dig i kragen förstås, beter dig som en gentleman och visar respekt. 

Då kanske även de svenska tjejerna vill prata med dig istället för att utforska världen och möta människor från nya kulturer.

Martin Ruist,
Presstalesperson för Azar

Har du använt någon mingelapp?