Sebastian Rasmusson: MUF:s käbbel släcker inga bränder

- 20/07/2018, 10:00 -
Den 9 september är det riksdagsval

Sebastian Rasmusson ger en replik på Alexander Torins debattartikel 18/7.

Privat, Nyheter24 & Maja Suslin TT

Sebastian Rasmusson, SSU: "Medan MUF och oppositionen har klagat över satsningar på elcyklar så har regeringen agerat. Genom EU:s center för krisberedskap (ERCC) har regeringen kallat in två plan som just nu är i full fart med att släcka bränder"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Denna debattartikel är en replik till Alexander Torin:s debattartikel "Sverige brinner och regeringen lägger en miljard på cykelsubventioner" (18/7).

Alexander Torin påstår i sin debattartikel att regeringen har valt att ”prioritera elcyklar framför en god beredskapsförmåga”. Detta är ett ganska absurt resonemang som flera ledande moderater och MUF:are har spridit den senaste tiden.

I verkligheten har regeringen förstärkt svensk krisberedskap under mandatperioden. Under de fyra år som Socialdemokraterna suttit vid makten har betydelsefulla investeringar gjorts. Svensk krisberedskap har fått mer pengar – inte mindre. Att påstå något annat är helt fel.

När Moderaterna styrde Sverige så gjordes så pass kraftiga nedskärningar i Försvaret att deras egen försvarsminister avgick i protest. I slutet av Alliansens andra mandatperiod så såldes tio av Försvarets brandbekämpningshelikoptrar till ett privat företag i USA. Det gjorde att Försvaret bara hade tre brandhelikoptrar kvar när skogsbranden i Västmanland bröt ut 2014.

Torin skriver att ”socialdemokrater runtom i kommunerna prioriterat fel” och att vi slösat bort pengar som hade kunnat gå till bättre brandförsvar. Det är magstarkt av en företrädare för det parti som slösat bort 47 miljarder vid byggandet av Nya Karolinska och 53 miljarder i NUON-affären att anklaga S för skatteslöseri.

Att just regeringens satsning på elcyklar används som exempel är också ganska konstigt. Det är ju faktiskt en reform som långsiktigt motverkar skogsbränder.

Om vi inte stoppar klimatförändringarna så kommer chockvärme och skogsbränder i den omfattning som vi ser idag att bli mycket vanligare. Regeringens subvention av elcyklar gör att fler lämnar bilen hemma. Elcykelpremien, tillsammans med regeringens många andra klimatreformer, gör att Sveriges utsläpp minskar.

Medan MUF och oppositionen har klagat över satsningar på elcyklar så har regeringen agerat. Genom EU:s center för krisberedskap (ERCC) har regeringen kallat in två plan som just nu är i full fart med att släcka bränder. Även Norge har bistått Sverige med brandhelikoptrar. 

Regeringen har arbetat dag och natt med att understödja berörda myndigheter och fått kontinuerliga rapporter om läget. Idag besöker statsminister Stefan Löfven drabbade områden för att ta del av arbetet på plats.

Att plocka politiska poäng genom att ställa elcyklar mot krisberedskap är inget annat än valkampanjskäbbel. Och en sak är säker: inga bränder har någonsin släckts genom käbbel.

Sebastian Rasmusson,
Ordförande SSU Härnösand och S-debattör