Mellan den 27 juli och den 4 augusti pågår Europride i Stockholm
Fredrik Saweståhl och Hannes Kataja menar att Europride behövs mer än någonsin i år på grund av #brexit och #swexit. - Foto: Privat & Erik Nylander TT

Brexit och Swexit gör EuroPride viktigare än någonsin

Öppna Moderater: "Allt är sannerligen inte perfekt med EU. Men genom att stanna i unionen ökar vi möjligheten för Sverige att vara med och påverka inom frågor som rör fri rörlighet, mänskliga rättigheter och hbtq-personers livsvillkor i hela Europa"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

EuroPride 2018 är äntligen igång. Människor från hela världen samlas i Stockholm denna vecka och i Göteborg om två veckor för att hylla allas rätt leva som hen vill. Temat för årets festival är hbtq-personers möjligheter att kunna resa tryggt och fördomsfritt i Europa. Något som idag inte är verkligheten för många.

Vi ser en rad orosmoln som hotar den fria rörligheten i Europa och riskerar att ytterligare minska möjligheten och tryggheten i att resa inom Europa. Det räcker med att säga Brexit för att skapa en känsla av oro och murar. 

Processen som pågår i Storbritannien har redan fått konsekvenser inom näringslivet med huvudkontor som flyttar och vi kan bara ana vart det bär iväg för enskilda individer. Därtill bidrar det till att stärka protektionismen som bygger hinder mellan människor och länder.

I Sverige ropar Sverigedemokraterna efter Swexit. Ett beslut som skulle vara förödande för ett exportberoendeland som Sverige där över 50 procent av BNP kommer från handel med andra länder. Ett utträde ur EU skulle dessutom försvåra för människor som vill bo, jobba och studera inom Europa. Swexit skulle minska Sveriges möjligheter att bekämpa internationell brottslighet och därmed ytterligare öka otryggheten.

Allt är sannerligen inte perfekt med EU. Men genom att stanna i unionen ökar vi möjligheten för Sverige att vara med och påverka inom frågor som rör fri rörlighet, mänskliga rättigheter och hbtq-personers livsvillkor i hela Europa.

Hat, hot och diskriminering är idag vanligt förekommande inslag för alldeles för många hbtq-personer. Detta även när hen är ute och reser. Personer behandlas olika på flyget, på hotellet eller på orten som de besöker på grund av sin sexuella läggning eller könsidentitet. Detta faktum begränsar människors möjligheter till att leva sitt liv. Så kan vi inte ha det.

Både Sverige och övriga EU måste göra mer för att hbtq-rättigheter ska ses som mänskliga rättigheter i hela Europa. Att EuroPride i år arrangeras i Stockholm och Göteborg ger oss en fantastisk möjlighet att lyfta hbtq-personers rättigheter på ett europeiskt plan och den möjligheten måste vi ta.

Populismens vindar i Europa blåser starkt. Men hatet borde inte få resa lättare än kärleken. Därför behövs EuroPride mer än någonsin och det är därför vi kommer att gå i paraden på lördag.

Fredrik Saweståhl,
förbundsordförande Öppna Moderater – Moderaternas hbtq-förbund

Hannes Kataja,
förbundsstyrelseledamotÖppna Moderater – Moderaternas hbtq-förbund

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.