Den 9 september är det riksdagsval.
Andreas Celan anser att vi är i behov av ett större engagemang i EU. - Foto: Privat & Gregorio Borgia AP/TT

MUF: "Rösta på högern för ett bättre EU"

MUF: "Moderaterna ser behovet av ett större engagemang i EU och behovet av mer samarbeten i frågor som behöver lösas gemensamt på områden där EU spelar en betydande roll"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Kunskapen om vad EU gör och vilken betydelse unionen har är låg hos befolkningen i Sverige. Det ser man inte minst när man kollar på valdeltagandet i varje EP-val, särskilt det senaste. Trots det hörs EU alltid i debatten och i många frågor ekar ”EU är en del av lösningen” när det kommer på tal. Dock så hör man sällan regeringen prata om vad man faktiskt vill åstadkomma i EU.

Bara faktumet att Stefan Löfven inte fick inbjudan till ett toppmöte om migration i Bryssel i februari, visar på att Sverige inte har det engagemang inom EU som man borde.

Sverige är ett exportberoende land, den största exportmarknaden för Sveriges del sker inom Europa. EU:s inre marknad är betydande för inte minst frihandel. Brexit är ett utmärkt exempel på vad som kan hända ifall man väljer att lämna unionen som både Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet vill, nämligen att man inte får ta del av den inre marknaden som är vital för inte minst ekonomisk tillväxt och för att förhindra protektionism. 

Den inre marknaden behöver fördjupas ännu mer och fler handelsavtal tecknas. Andra områden där EU spelar en avgörande roll måste fördjupas ytterligare. Det rör sig om frågor som migration, den gränsöverskridande organiserade brottsligheten och klimatet. Att göra som Socialdemokraterna och överlåta mer makt till EU om exempelvis arbetsmarknadsfrågor och en social pelare är däremot orimligt. Det går också emot den svenska modellen om att arbetsmarknadens parter förhandlar fram villkor med varandra.

Vikten av att fatta beslut så nära medborgarna som möjligt måste fortsätta gälla. Migrationen är en fråga som bäst hanteras på EU-nivå, och dagens asylsystem behöver reformeras. Den yttre gränsen måste i större grad säkras och unionen gemensamt ta ansvar över migrationen. 

Moderaterna vill se ett nytt och hållbart asylsystem som bygger på att asylsökande får sin sak prövad utanför EU:s gräns. På så sätt skulle det bli mer ordning och reda i migrationspolitiken i medlemsländerna och de asylsökande skulle få en säker resväg in i Europa. Något sådant skulle även innebära att det hade blivit lättare att utröna vilka som faktiskt har skyddsbehov.

I klimatfrågan är regeringen mästare på att använda sig av symbolpolitik som innefattar en massa straffskatter och regleringar, bland annat på flyget. Men som oftast, när det kommer till symbolpolitik, missar man de riktiga lösningarna. Klimatfrågan är i grunden en global fråga där Sverige ensamt inte kan göra särskilt mycket. 

Därför vill Moderaterna istället satsa på att varje skattekrona ska ge största möjliga nytta för klimatet. Här spelar Europa en viktig roll och det europeiska klimatarbetet måste därför stärkas. Sverige måste vara drivande för att uppnå målen som sattes i parisavtalet. Bortsett från vissa nödvändiga regleringar så måste vi vara ödmjuka för att politiken inte kan göra allt. Marknaden och teknikutveckling kommer vara en central del av lösningen. 

EU måste därför garantera skattelättnader för klimatsmarta företag vars syfte är att jobba hållbart. Att enstaka medlemsländer tar itu med klimatfrågan på riktigt och andra inte håller inte i längden. EU måste då ha tydliga klimatmål och uppmuntra företag att minska utsläppen inom hela EU så att effekten blir verklig.

Moderaterna ser behovet av ett större engagemang i EU och behovet av mer samarbeten i frågor som behöver lösas gemensamt på områden där EU spelar en betydande roll. Mer EU- byråkrati och klåfingrighet är inte rätt väg att gå som regeringen dessvärre vill. Det är därför dags att rösta på högern för ett bättre EU.

Andreas Celan,
Moderata Ungdomsförbundet Uppsala län

Muf
/
EU
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.