Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Niqaben – en uniform från ett medeltida patriarkalt tyranni"

- 09/08/2018, 13:27
I augusti började ett maskeringsförbud som inkluderar burka och niqab att gälla i Danmark.

Sirwan Dabagh (L) menar att ett förbud mot "heltäckande slöjor" i offentlig verksamhet inte tyder på intolerans.

Privat & Leif R Jansson TT/TT

Sirwan Dabagh (L): "Jobbar man inom till exempel skola, som ju är skattefinansierad, så är det rimligt att man kan se varandra. Inte minst med tanke på våra myndigheters och förvaltningars målsättningar om jämställdhet"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Islamistiska niqab är inte ett religiöst attribut vilken som, det är en uniform från ett medeltida patriarkalt tyranni. Det är ett våldsamt misogynt attribut. Jag avfärdar helt de kvinnor som påstår att de själva valt denna ”klädsel”. Jag kallar detta indoktrinering eller en form av Stockholmssyndromet. Jag övertygas heller inte av dem som försvarar ”valfriheten” att bära niqab, burka eller dylikt.

Som demokrater kan vi inte å ena sidan kritisera Amerikas konfedererade staters flagga eller Ku Klux Klans symboler samtidigt som vi hänvisar till religionsfrihet när det gäller niqab. För mig är de lika hemska.

När Turkiet med stridsvapen gick in i syriska Kurdistan var en av deras första åtgärder att uppmana kvinnor att bära niqab. En främmande ”plagg” för alla i Syrien, inklusive muslimerna, i alla fall före kriget. Nu tvingas alltså kvinnor i Afrin att bära den.

I Saudiarabien tvingas kvinnor och flickor att bära den, det finns inget alternativ. Ändå får de inte själva röra sig i sin hemstad eller för den delen resa på egen hand. Om de har ärenden måste en man - en vårdnadshavare - följa med. En del menar att niqaben skyddar mot trakasserier och våldtäkter. Helt osant. Misogyna män trakassera eller våldtar kvinnor även i Saudiarabien. Det finns otaliga exempel på kvinnor som blivit våldtagna och sedan döms de dessutom till piskslag för att de blivit våldtagna!

Även om Sverige inte är redo att följa Danmarks exempel att förbjuda maskering på allmän plats tycker jag att ett minimum är att inte tillåta ”heltäckande slöja” i offentlig verksamhet. Jobbar man inom till exempel skola, som ju är skattefinansierad, så är det rimligt att man kan se varandra. Inte minst med tanke på våra myndigheters och förvaltningars målsättningar om jämställdhet.

Detta är inte intolerans.

Sirwan Dabagh,
Trafikingenjör & medlem i Liberalerna