Den 9 september är det riksdagsval
Christian Engström anser att fler politiker som vill legalisera cannabis borde sitta i riksdagen. - Foto: Privat / Matilde Campodonico AP/TT

Personkryssa politikerna som vill göra cannabis lagligt

Publicerades: 14 Aug 2018, 14:03

Christian Engström: "I hela resten av den civiliserade världen blåser förändringens vindar inom narkotikapolitiken. Kriget mot narkotikan har inte fungerat. Tillgången på narkotika har inte minskat sedan kriget inleddes för fyrtio år sedan"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Inget riksdagsparti vill göra cannabis lagligt, men i flera av de etablerade partierna finns det enskilda politiker som vill det. Cannabiskrysset är en tvärpolitisk personvalskampanj för att lyfta fram de politikerna, och göra så att de kommer in i riksdagen. Det skulle Sverige behöva.

I hela resten av den civiliserade världen blåser förändringens vindar inom narkotikapolitiken. Kriget mot narkotikan har inte fungerat. Tillgången på narkotika har inte minskat sedan kriget inleddes för fyrtio år sedan. Men precis som alla andra krig, skördar kriget mot narkotikan offer. 

I många latinamerikanska länder råder i praktiken inbördeskrig mellan drogkartellerna och polisen, med tiotusentals döda. I Sverige skjuter förortsgängen varandra med automatvapen i kampen om den lönsamma illegala marknaden, samtidigt som vi har de näst högsta narkotikarelaterade dödstalen i hela EU. 

Men trots att den svenska narkotikapolitiken har satt oss i en situation som alla kan vara överens om är katastrofal, håller de flesta riksdagspolitiker krampaktigt fast vid dogmen om att utrota narkotikan ur samhället. Tabut mot att diskutera något annat än fortsatt nolltolerans är starkt. De flesta politiker är livrädda för att bli stämplade som "drogliberala", även om de har insett att den nuvarande politiken inte fungerar.

Att legalisera cannabis, så att det kan säljas lagligt under reglerade former, skulle i ett slag beröva de kriminella förortsgängen mångmiljonintäkter. Polisen skulle kunna lägga sina resurser på att återta kontrollen och upprätta ordning i problemförorterna, istället för att jaga brukare och smålangare för att få pinnar i statistiken. Istället för att göra sig till fiende med alla förortsungdomar genom att tvinga dem till förnedrande pissprover, skulle polisen kunna återta den roll den rätteligen ska ha, en trygghetsresurs som står på samma sida som dem som bor i förorterna.

I fler och fler länder inser politikerna det här, och lägger om politiken. Norge och Kanada är bara två av många exempel på länder som rör sig mot en legalisering av cannabis, och att satsa på vård istället för straff för narkotikabrukare med problem. Det handlar lika mycket om elementär medmänsklighet som att använda rättsväsendets resurser med vettiga prioriteringar. 

Sverige behöver den typen av politiker i riksdagen. På sajten Cannabiskrysset.org finns en lista med riksdagskandidater som vill avkriminalisera cannabis i alla de 29 valkretsarna. Det betyder att alla väljare som vill kan rösta för en ny narkotikapolitik, var i landet de än bor.

Lyckas kampanjen kommer det att sända en mycket stark signal till riksdagen att det är dags att ta av sig skygglapparna i narkotikapolitiken, och börja titta och lära av vad som händer i världen omkring oss. Genom att personkryssa rätt politiker kan vi medborgare sända den signalen i riksdagsvalet.

Christian Engström,
Initiativtagare till Cannabiskrysset

Relaterat
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.