Tisdag 28 Sep
Stockholm

Personkryssa politikerna som vill göra cannabis lagligt

Den 9 september är det riksdagsval
Christian Engström anser att fler politiker som vill legalisera cannabis borde sitta i riksdagen. Foto: Privat / Matilde Campodonico AP/TT

Christian Engström: "I hela resten av den civiliserade världen blåser förändringens vindar inom narkotikapolitiken. Kriget mot narkotikan har inte fungerat. Tillgången på narkotika har inte minskat sedan kriget inleddes för fyrtio år sedan"

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Inget riksdagsparti vill göra cannabis lagligt, men i flera av de etablerade partierna finns det enskilda politiker som vill det. Cannabiskrysset är en tvärpolitisk personvalskampanj för att lyfta fram de politikerna, och göra så att de kommer in i riksdagen. Det skulle Sverige behöva.

I hela resten av den civiliserade världen blåser förändringens vindar inom narkotikapolitiken. Kriget mot narkotikan har inte fungerat. Tillgången på narkotika har inte minskat sedan kriget inleddes för fyrtio år sedan. Men precis som alla andra krig, skördar kriget mot narkotikan offer. 

I många latinamerikanska länder råder i praktiken inbördeskrig mellan drogkartellerna och polisen, med tiotusentals döda. I Sverige skjuter förortsgängen varandra med automatvapen i kampen om den lönsamma illegala marknaden, samtidigt som vi har de näst högsta narkotikarelaterade dödstalen i hela EU. 

Men trots att den svenska narkotikapolitiken har satt oss i en situation som alla kan vara överens om är katastrofal, håller de flesta riksdagspolitiker krampaktigt fast vid dogmen om att utrota narkotikan ur samhället. Tabut mot att diskutera något annat än fortsatt nolltolerans är starkt. De flesta politiker är livrädda för att bli stämplade som "drogliberala", även om de har insett att den nuvarande politiken inte fungerar.

Att legalisera cannabis, så att det kan säljas lagligt under reglerade former, skulle i ett slag beröva de kriminella förortsgängen mångmiljonintäkter. Polisen skulle kunna lägga sina resurser på att återta kontrollen och upprätta ordning i problemförorterna, istället för att jaga brukare och smålangare för att få pinnar i statistiken. Istället för att göra sig till fiende med alla förortsungdomar genom att tvinga dem till förnedrande pissprover, skulle polisen kunna återta den roll den rätteligen ska ha, en trygghetsresurs som står på samma sida som dem som bor i förorterna.

I fler och fler länder inser politikerna det här, och lägger om politiken. Norge och Kanada är bara två av många exempel på länder som rör sig mot en legalisering av cannabis, och att satsa på vård istället för straff för narkotikabrukare med problem. Det handlar lika mycket om elementär medmänsklighet som att använda rättsväsendets resurser med vettiga prioriteringar. 

Sverige behöver den typen av politiker i riksdagen. På sajten Cannabiskrysset.org finns en lista med riksdagskandidater som vill avkriminalisera cannabis i alla de 29 valkretsarna. Det betyder att alla väljare som vill kan rösta för en ny narkotikapolitik, var i landet de än bor.

Lyckas kampanjen kommer det att sända en mycket stark signal till riksdagen att det är dags att ta av sig skygglapparna i narkotikapolitiken, och börja titta och lära av vad som händer i världen omkring oss. Genom att personkryssa rätt politiker kan vi medborgare sända den signalen i riksdagsvalet.

Christian Engström,
Initiativtagare till Cannabiskrysset

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela