Den 9 september hålls det val i Sverige.
Rasmus Ling (MP) anser att Liberalernas fördelningspolitik är extrem och att den ökar klyftorna drastiskt. - Foto: Vilhelm Stokstad TT / Jonas Ekströmer TT

Miljöpartiet: "Liberalernas fördelningspolitik ökar klyftorna"

Rasmus Ling (MP): "Välfärden kommer behöva pengar kommande år, liksom modern infrastruktur. Från Miljöpartiets sida är detta prioriterat. Finns det utrymme för skattesänkningar, är vår prioritering för låg- och medelinkomsttagare"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

De allra flesta tycker att det är bra att vi betalar skatt för att finansiera skola, sjukvård och äldreomsorg. De flesta av oss tycker också att det är rimligt att de som tjänar mycket, ska betala en större andel av sin lön i skatt, än de som har låg inkomst. Dels för att skatteinkomster behövs för att finansiera välfärden. Men också för att skillnaderna mellan människor inte ska vara för stora. Det finns dock en skiljelinje om hur det ska se ut framöver, som inte så ofta kommer fram.

När Liberalerna har presenterat sitt budgetförslag i riksdagen, så har det tydligt framgått att de vill förändra principen om att höginkomsttagare ska betala mycket i skatt. De föreslår massiva skattesänkningar för de med allra högsta inkomster. Den fördelningspolitiska effekten är extrem. Det handlar om tre olika delar, i något som kan beskrivas som ett kinderägg för miljonärer. Tre överraskningar i ett.

Liberalerna vill avskaffa värnskatten, som betalas av alla med en månadslön på över 55.000 kronor, och att alla som tjänar över 51.000 kronor i månaden ska få mer jobbskatteavdrag än idag. Gränsen för när statlig inkomstskatt ska betalas ska höjas till 44.000 kronor i månaden om Liberalerna får bestämma. Det handlar om skattesänkningar för de som tjänar mest på hisnande 23,3 miljarder kronor varje år. Som jämförelse kostar hela polismyndigheten i hela Sverige 24,5 miljarder 2018. Liberalerna vill alltså sänka skatten för höginkomsttagare med närapå vad hela Polisorganisationen i hela Sverige kostar. Det är ingen bra prioritering.

Förespråkare av skattesänkningar brukar ofta framhålla att det behövs drivkrafter för att skapa jobb, och att om fler får mer pengar i plånboken så skapas en efterfrågan. Motfrågan man bör ställa sig är vad den som tjänar 1,5 miljon per år ska göra med ytterligare 7 000 kr varje månad? Hur blir samhället bättre av det, jämfört med att satsa pengarna på skolan, barn- och ungdomspsykiatri eller mötesplatser i utsatta områden?

Välfärden kommer behöva pengar kommande år, liksom modern infrastruktur. Från Miljöpartiets sida är detta prioriterat. Finns det utrymme för skattesänkningar, är vår prioritering för låg- och medelinkomsttagare, eller på småföretag, snarare än de med de allra högsta inkomsterna. Alla ska inte tjäna lika mycket, men inkomstskillnaderna ska inte vara alltför stora. Det är rimligt att den som tjänar mer, ska betala en större andel i skatt än den som tjänar lite. Liberalernas fördelningspolitik är extrem, och ökar klyftorna drastiskt.

Rasmus Ling,
Riksdagsledamot och skattepolitisk talesperson Miljöpartiet

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.