Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

MUF: 5 anledningar till att rösta på M istället för SD

- 22/08/2018, 08:33 -
Den 9 september hålls det val i Sverige.

Benjamin Dousa listar 5 anledningar varför man borde rösta på M istället för SD.

MUF / Mats Andersson TT

Benajmin Dousa, MUF: "En röst på Sverigedemokraterna behöver inte vara en röst på deras politik. I kommun efter kommun rapporteras det om att partiet inte lägger egna budgetar, det vill säga att de inte ens försöker få igenom sin egen politik"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Idag börjar förtidsröstningen och nu är det mindre än en månad till att vallokalerna stänger den nionde september. 

Tittar man på opinionsmätningarna kan man konstatera att Sverigedemokraterna ser ut att öka, men jag vill ta tillfället i akt att ge dig fem anledningar att inte rösta på Sverigedemokraterna och istället lägga din röst på Moderaterna. 

Sverigedemokraterna är nämligen ett parti som allvarligt skulle skada Sveriges säkerhet, konkurrenskraft och arbetsmarknad.

EU-motstånd

Sverigedemokraterna har på senare tid börjat rikta krav på att Sverige ska lämna EU. Men enligt Moderaternas beräkningar skulle det kosta Sverige, som är ett förhållandevis litet och exportberoende land, 280 miljarder kronor. Det motsvarar 40.000 kronor för ett genomsnittligt hushåll per år och skulle resultera i färre jobb och sämre köpkraft för svenskarna.

NATO-motstånd

Sveriges försvar har ett huvudsakligt syfte och det är att värna landets integritet mot yttre fiender. Detta gör man bäst med vänner och allierade, inte minst med våra grannländer kring Östersjön som Norge, Danmark, Tyskland och baltstaterna. 

Dessutom har Ryssland sedan 2005 fördubblat sina anslag till försvaret och deras militära övningar blir alltmer större och aggressiva med övningsmål som Stockholm och Gotland. Därför borde Sveriges regering öppna upp för medlemskap i Nato, vilket Sverigedemokraterna och vänsterpartierna är skarpt emot.

SD har en ofinansierad budget

För den som någonsin försökt räkna på Sverigedemokraternas budget och försökt dra slutsatser framgår det snabbt är budgeten inte går ihop. De är i vissa fall helt omöjliga att räkna på då det inte framgår hur de tänker finansiera sina förslag. 

Senast förra året slog de på stora trumman om stora satsningar på sjukvården, men att det var skissartade förslag och var pengarna skulle tas ifrån pratade partiets företrädare mindre om. Det vore direkt skadligt för Sverige med en sverigedemokratisk finansminister.

De sätter bidrag framför arbete

Sverigedemokraternas bidragspolitik liknar Socialdemokraternas. I varje budget som Sverigedemokraterna har lagt finns det förslag som gör det mindre lönsamt att gå från bidrag till arbete. De har till och med röstat för Socialdemokraternas förslag i riksdagen om höjda bidrag, och samarbetat med Socialdemokraterna om att inte sänka skatten. 

Det är ytterst allvarligt att man låter bidragen bli högre i ett land där det i vissa fall lönar sig sämre att arbeta än att gå på bidrag. 

De är ett oseriöst parti

En röst på Sverigedemokraterna behöver inte vara en röst på deras politik. I kommun efter kommun rapporteras det om att partiet inte lägger egna budgetar, det vill säga att de inte ens försöker få igenom sin egen politik. 

Tankesmedjan Tiden har räknat på saken och kommit fram till att vart sjunde SD-mandat är en tom stol eller innehas av en politisk vilde och av de kommuner som har SD-mandat har de i nästan hälften inte lämnat in någon egen budget. Så en röst på SD är i många fall en röst på ingenting.

Ska man rösta på ett parti för sänkta skatter, fler poliser och ett starkare försvar - då ska man rösta på ett riktigt högerparti.

Benjamin Dousa,
förbundsordförande Moderata ungdomsförbundet