Vård och omsorg är viktiga frågor inför valet den 9 september.
Robin Tapper och Rasmus Jonlund (L) anser att friheten att kunna välja sin egna omsorg, vård eller skola är viktig för alla. - Foto: Privat, Berit Roald NTB scanpix/TT & Fredrik Sandberg TT/TT

Liberalerna: Friheten att få välja är viktig för alla!

Rasmus Jonlund & Robin Tapper (L): "Valfrihet gör det möjligt att bygga den välfärd som vi drömmer oss. Den skulle sannolikt aldrig ha förverkligats i en kommunal verksamhet. När medborgare vågar tänka nytt ska politiker inte sätta käppar i hjulet"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Friheten att få välja sin egen omsorg, vård eller skola är viktig för alla. Mest värdefull är den för invånare som på olika sätt skiljer ut sig från majoriteten. För den som är annorlunda är hotet mot mångfald och valfrihet allvarligt.

Sverige har byggt en välfärd som ser att människor är olika. Idag kan du välja ett äldreboende med hbtq-profil eller vårdpersonal som kan din barndoms språk och kultur. Liberalerna vill att du ska kunna välja din egen fasta husläkare, som lär känna dig. Rätten till personlig assistans ger många invånare en drägligare vardag, med förutsättningar för att både jobba och åka på semester. Den liberala välfärdens mål är självständighet. Så länge som möjligt ska du få bestämma själv.

Tack vare nya privata alternativ har fler fått chansen att förverkliga sina livsdrömmar.  Patienter, boende och brukare har hittat välfärdstjänster som passar just dem. Engagerade entreprenörer har kunnat skapa den omsorg som gör det individuella valet möjligt. Samtidigt har alla eldsjälar som är anställda inom välfärden fått fler arbetsgivare att välja mellan.

Nu hotas mångfalden att sättas i tvångströja. Vänsterns vinstförbud kan slå hårt mot den som drömmer om något annat än offentlig likriktning. Liberaler tror på den positiva kraften i företagande. Vårt försvar av privata alternativ handlar inte i första hand om vinsten i sig. Dessvärre riskerar en begränsning av vinstnivån i praktiken att göra det omöjligt att driva en verksamhet med någon slags långsiktighet. Det skulle försvåra för invånare att utnyttja sin valfrihet. Det fria valet kräver att det finns någonting att välja mellan.

I ett fritt samhälle ska du kunna räkna med att behandlas jämlikt. Det gäller oavsett om du är gay, hetero eller queer, om du har rötter i ett annat land eller kultur, om du tillhör en minoritet eller om du har en funktionsnedsättning. Ändå är det inte så. Fördomar, okunskap eller bristande rutiner gör att olika människor diskrimineras. Långtifrån alla övertramp bottnar i en aktiv illvilja, men för den som drabbas kan kränkningen vara lika obehaglig.

Valfriheten i välfärden har gjort det möjligt för alla att välja en hemtjänst, vårdcentral, förskola eller skola där vi känner oss trygga och bemöts med respekt. Och minst lika viktigt: den har gett oss möjlighet att välja bort.

Diskriminering kan förstås aldrig accepteras. För privata såväl som offentliga välfärdsaktörer måste påföljderna vara kännbara. Men för varje enskild individ som blir utsatt är valfriheten en omedelbar säkerhetsventil. Det finns någon annan att vända sig till.

Valfrihet gör det möjligt att bygga den välfärd som vi drömmer oss. Den skulle sannolikt aldrig ha förverkligats i en kommunal verksamhet. När medborgare vågar tänka nytt ska politiker inte sätta käppar i hjulet. Modiga visionärer gör välfärden starkare.

Många är nöjda med sina kommunala verksamheter. Det är positivt att nästan all välfärd i Sverige fungerar väl. Men mångfalden ger oss en frihet som vi inte vill bli av med. Vi vill inte stoppa vinster i välfärden. Vi vill stoppa vänster i välfärden. I valet om några veckor är det en avgörande frihetsfråga.

Rasmus Jonlund (L)
kommunpolitiker Stockholm

Robin Tapper (L)
kommunpolitiker Stockholm

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.