Torsdag 18 Aug
Stockholm

Emerich Roth: "Sverigedemokraterna – ett dolt nazistiskt parti"

Emerich Roth överlevde förintelselägret Auschwitz-Birkenau.
Emerich Roth menar att Sverigedemokraterna är ett dolt nazistiskt parti. Foto: Privat / Mats Andersson TT

Emerich Roth: "Det Sverigedemokraterna gör är helt enkelt att skapa grogrund för att kunna genomföra sin ideologi. De har lyckats sätta sin politik på agendan och tvingat andra partier att förhålla sig till denna"

Kommentera (19)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Snart har ännu en mandatperiod gått, och det obehag förra valresultatet och det efterföljande debaclet väckte, är i stort sett bortglömt, och nu står vi inför ett nytt val. Att Sverigedemokraterna hade så stora framgångar i förra valet var för mig mycket skrämmande, och sedan dess har jag envist och ihärdigt argumenterat för att samma valresultat inte får upprepas. Får man tro opinionsmätningarna finns risken att resultatet blir ännu värre.

I snart sagt varje europeiskt parlament finns invalt ett parti med rötter i den nazistiska ideologin. I Sverige har vi Sverigedemokraterna. Vi har således gjort vad tyskarna gjorde i Tyskland 1933, valt in ett nazistiskt parti i parlamentet. Det som sedan hände i nazityskland är ingenting som händer från ena dagen till den andra.

Grogrunden till det hade funnits i flera generationer. Hitler fungerade som en framkallande faktor för det hatet som länge legat latent och grott. Hittills har denna grogrund inte funnits i Sverige, åtminstone inte i sådan omfattning som krävs, för att det som hände i nazityskland ska kunna hända här. Men detta håller på att ändras. Sverigedemokraternas framfart i väljarkåren har medfört en förskjutning av moralen, så att det otänkbara har blivit tänkbart och det omöjliga möjligt. 

Klarsyn har grumlats till skumögdhet, och många verkar inte se vad som håller på att ske. Men jag, som faktiskt har upplevt Förintelsen, ser allt för många likheter mellan nu och då, för att kunna känna mig trygg. Jag är mycket oroad.

Det Sverigedemokraterna gör är helt enkelt att skapa grogrund för att kunna genomföra sin ideologi. De har lyckats sätta sin politik på agendan och tvingat andra partier att förhålla sig till denna. Invandringen, som är och alltid har varit nödvändig för Sverige, har blivit ett problem och ingenting annat. 

I Sverigedemokraternas värld är invandringen roten till allt ont, och så länge man talar om invandringen som ett fenomen, likt den globala uppvärmningen eller missväxt, är det inte så uppenbart. Det är emellertid ganska svårt att tänka sig invandring utan invandrare, och byter man ut invandring mot invandrare i resonemanget blir klangen en annan; det är invandrarna som är roten till allt ont. Känns resonemanget igen?

Sverigedemokraterna har tvingat fram en attitydförändring, bort från den anda Raoul Wallenberg och de vita bussarna verkade i. När fler människor än någonsin sedan andra världskriget behöver vår hjälp, väljer vi att försvåra invandring så mycket det går.

Sverigedemokraternas landvinningar legitimerar främlingsfientlighet och rasism. Tankar och åsikter som tidigare inte ansetts rumsrena, och därför fått existera i undanskymda vrår, behöver inte längre skämmas för sig, och kan talas ut i både slott och koja.

Sverigedemokraterna är inte dumma, utan tvärtom listiga. De har i mångas ögon lyckats tvätta av sig nazismen utan att tvätta sig ett enda dugg. För mig har det varit mycket viktigt att Sverigedemokraterna inte normaliseras, så att de inte kan genomföra sin stövel- och uniformspolitik medan vi är förblindade av deras kostymer. Det är dessvärre precis vad som har skett.

Sverigedemokraterna har gått från att på 1990-talet ha varit ett öppet nazistiskt parti, till att vara ett dolt nazistiskt parti. Så länge man klädde sig i stövlar och bruna skjortor och skrek ut sitt budskap, hade man inte större valframgångar än de partier som fortfarande gör på det viset. Men någon måste ha tänkt efter och vunnit gehör för sina tankar. Genom att klä sig propert, tala verserat och tona ner retoriken, och bara säga det som trots allt går att säga, har man lyckats framstå som ett valbart parti. Och blivit valt, märk väl.

Men tro för all del inte att Sverigedemokraterna är ett parti som alla andra. Sverigedemokraterna är ett dolt nazistiskt parti. Men hur kan jag då påstå att Sverigedemokraterna är dolt nazistiska?

Låt oss börja med det uppenbara; Sverigedemokraterna jobbar ihärdigt med att dölja nazismen inom partiet. De har fullt sjå med att tysta och utesluta partimedlemmar och partifunktionärer, som inte lyckas dölja sina verkliga åsikter och idéer. Och i Expressen den 28 september 2015 avslöjar partisekreterare Richard Jomshof att man är tvungen att dämpa och anpassa sin retorik, ”ty Sverige är inte moget för de sanna orden ännu”.

Före valet 2014 avslöjades flera partiföreträdare med djupt rasistiska uttalanden, och en hade t o m låtit sig fotograferas med hakkorsbindel på armen.

I samband med Sverigedemokraternas kommun- och landstingskonferens i december 2014 gav Björn Söder en intervju i DN, i vilken han utvecklade sin syn på svenskhet. Det är skillnad på medborgarskap och nationstillhörighet. Man kan inte vara både svensk och jude. Man är jude med svenskt medborgarskap. Vidare redovisar han sina idéer om att skicka tillbaka människor varifrån de kommit.

I intervjun hos Skavlan under våren 2015 kunde Jimmie Åkesson inte se något anmärkningsvärt med partiets propagandafilm som visades i programmet.

I radioprogrammet P1 Morgon den 13 oktober 2016 avslöjas att Sverigedemokraternas ekonomiske talesperson Oscar Sjöstedt deltagit i en fest/konsert arrangerad av Gula Korset, en organisation vars syfte är att hjälpa fängslade nazister. Vidare avslöjas genom en ljudupptagning hur samma person gapskrattar åt en grovt antisemitisk anekdot.

I en intervju i DN söndagen den 12 november 2017 berättar en avhoppad nazist att många SD:are gick in som stödmedlemmar när NMR skulle registreras som parti.

Till partiets landsdagar 2017 inkom motioner om interneringsläger för arbetslösa, och från talarstolen kom hårresande påståenden om vilka som är att betrakta som människor och inte, utan att det vållade någon större reaktion bland de församlade delegaterna.

Sverigedemokraterna fortsätter att vara Sverigedemokraterna. Den som gör anspråk på trovärdighet och anständighet måste ta avstånd från allt som har med nazism att göra. Sverigedemokraterna har med nazism att göra.

Jag har som initiativtagare till organisationen Exit, en organisation som hjälper ungdomar som hamnat snett i livet, träffat och samtalat med många avhoppade nazister. De har alla tagit starkt avstånd från nazismen och sina tidigare idéer och handlingar. Många har också engagerat sig för att arbeta mot extremism och hatideologier. 

Något sådant avståndstagande har aldrig skett från Sverigedemokraternas partitoppar, som har varit med i partiet ända sedan partiet var öppet nazistiskt. Sverigedemokraternas försök att tiga ihjäl sin nazistiska bakgrund, är inget avståndstagande. Den som släcker ljuset för att dölja sin lort blir inte ren, och inget mörker är mörkt nog att dölja lortstanken.

Varje sund människa måste anse att nazism tillhör mänsklighetens absolut sämsta och vidrigaste idéer. Samma människor måste tveklöst ta avstånd från allt som har med nazism att göra. Det faktum att Sverigedemokraterna fortfarande kallar sig Sverigedemokraterna säger väl allt om vilka tankar och idéer som verkligen regerar det partiet?

Nu har vi inte lång tid på oss. Vi som avskyr den ideologi Sverigedemokraterna står för, och vi är än så länge trots allt en mycket stor majoritet, måste under den korta tiden fram till valet, använda alla de demokratiska medel som står oss till buds, för att motverka att Sverigedemokraterna vinner ytterligare framgångar. 

Vi måste göra allt för att visa på att Sverigedemokraterna inte tillhör det normala. Ingen får tro att Sverigedemokraterna är ett parti som alla andra.

Med facit i hand hade vi kunnat stoppa nazismen på 30-talet om människor bara hade reagerat och protesterat i tid. Nu är det mycket bråttom att reagera och protestera, ty snart kan det vara för sent. Om Sverigedemokraternas förutspådda framgångar slår in i höstens val, går vi en livsfarlig framtid tillmötes, och när jag skriver livsfarlig menar jag det bokstavligen. 

Tro mig, jag har redan upplevt det här en gång för ungefär 80 år sedan. Det är endast med kunskap om det förgångna som vi kan möta framtiden med öppna ögon och ha en chans att förhindra att historien upprepar sig.

Emerich Roth,
Förintelseöverlevare och stiftare av Fonden mot våld för Medmänsklighet

Petter Jenner,
Gymnasielärare

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (19)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.