Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Nej, SD är varken ett kvinnofientligt eller rasistiskt parti"

- 23/08/2018, 11:53
Den 9 september hålls det val i Sverige.

Tove Wiberg möter den kritik Alexandra Nilsson riktat mot SD.

Privat / @alexandranilsson Instagram

Tove Wiberg, Ungsvenskarna: "I motsats till Alexandra Nilssons påstående om att SD skulle vara fientligt inställda gentemot kvinnor, gynnar SD:s politik i själva verket kvinnor på flera olika sätt"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I takt med att höstens val närmar sig ökar antalet politiska budskap från offentliga personer i sociala medier. En mer välkänd profil som följt detta mönster är bloggaren Alexandra ”Kissie” Nilsson, vars politiska uttalanden nyligen återgavs i en artikel från Nyheter24.

Nilsson anser att Sverigedemokraternas politik är kvinnofientlig och att målet med vår abortpolitik skulle vara att inskränka kvinnornas rätt att bestämma över sina egna kroppar. Ingenting kunde vara mer fel.

Det är en självklarhet att kvinnor ska ha rätt till säkra aborter, det är alla partier överens om. Alla partier är även överens om att det inte ska vara möjligt att göra abort när som helst, eller hur som helst. Det vi dock inte är överens om är vid vilken vecka gränsen för fri abort ska dras.

Sverigedemokraterna anser att gränsen bör gå vid vecka 12, en linje som även många andra europeiska länder har valt att gå på. En linje som bygger på etiska principer snarare än misogyni. Sällan hör vi bloggare påstå att Finland, Frankrike, Schweiz, Tyskland eller något av de andra länderna som har en lägre abortgräns än Sverige skulle vara kvinnofientliga länder. 

Inte heller hör vi bloggare påstå att Sverige är ett mer kvinnofientligt land än Storbritannien, som tillåter abort i ett ännu senare skede.

Ska vi verkligen prata om kvinnofientliga partier måste vi prata om de partier som dag för dag tvingar bort kvinnor från det allmänna rummet. Sexualbrotten ökar, ofredanden på festivaler är mer regel än undantag och 30 procent av kvinnorna känner sig otrygga då de går ut sent på kvällen i det egna bostadsområdet. 

Denna oroväckande utveckling har partier på såväl höger som vänstersidan varit oförmögna att vända under sina många år vid makten.

I motsats till Alexandra Nilssons påstående om att SD skulle vara fientligt inställda gentemot kvinnor, gynnar SD:s politik i själva verket kvinnor på flera olika sätt. Exempelvis satsar partiet hårt på trygghetsskapande åtgärder så som fler poliser, rejält höjda straff för vålds- och sexualbrott, bättre rehabilitering av brottsoffer, samt motarbetar kulturella problem så som hedersförtryck, könsstympning och slöjtvång. 

Dessa åtgärder, som syftar till att öka kvinnors trygghet och stärka deras rättigheter i samhället, är dock inget som Nilsson väljer att nämna i sina uttalanden om Sverigedemokraterna.

Sverigedemokraterna är varken ett rasistiskt eller kvinnofientligt parti, till skillnad från vad Alexandra Nilsson vill hävda. 

Det är beklagligt när offentliga personer med stora plattformar väljer att fara med osanningar, och jag vill därför uppmana Alexandra Nilsson att läsa på om Sverigedemokraternas politik, eller samtala med en representant från partiet. För vår politik bygger inte på rasism och kvinnohat, utan på trygghet och samhörighet.

Tove Wiberg,
Ungsvenskarna

Kommer du att rösta på SD den 9:e september?