Den 9 september hålls det val i Sverige.
Skribenterna vill införa hedersbrott som en särskild brottsrubricering. - Foto: Riksdagen / KDU / Pontus Lundahl TT

Kristdemokraterna: Dags att ta striden mot hedersförtrycket

(KD): "För att motverka hedersrelaterat våld vill vi förstärka de olika resurscenter som finns mot hedersförtryck. Verksamheten behöver rustas stark så att vi kan genomföra fler informationsinsatser på skolor om jämställdhet och hederskultur"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Det går inte att förneka den sprängkraft som kan uppstå när människor från vitt skilda kulturer och normsystem ska integreras i det svenska samhället. Därför är det så viktigt att vi är tydliga med vilka gemensamma värderingar som vårt land bygger på. 

Utgångspunkten måste vara att den som kommer till vårt land gör sitt yttersta för att få ett jobb, följer våra lagar, delar våra grundläggande värderingar, blir en del av vårt svenska samhälle och vill forma sin framtid här hos oss i Sverige. Att lyckas eller inte lyckas med integrationen är en ödesfråga för vårt land.

Ett allvarligt problem som drabbat Sverige som en konsekvens av en misslyckad integrationspolitik är det hedersförtryck som drabbar många segregerade förorter. Tjejer förföljs och trakasseras både av familjemedlemmar och religiösa moralpoliser om de inte följer de seder och normer som de förväntas göra. 

Även pojkar och män är drabbade av hedersvåld och många tvingas även av sina familjer att mot sin vilja delta i förtrycket. Tvångsäktenskap, könsstympning och hedersrelaterat våld och förtryck finns i Sverige i en omfattning som är svår att greppa.

I FN-resolutionen ”Avskaffande av brott mot kvinnor i hederns namn” fastställs att brott mot kvinnor i hederns namn är en fråga om mänskliga rättigheter. Stater och myndigheter har således en skyldighet att förebygga, utreda och åtala brott - att inte göra detta utgör enligt resolutionen ett brott mot mänskliga rättigheter.

Samtidigt ser vi hur många politiker på vänsterkanten inte vågar tala högt om detta problem då det är intimt förknippat med kulturella företeelser från andra länder. Deras ovilja att gå till botten med problematiken är ett enormt svek mot alla de kvinnor som utsätts för brotten.

Kristdemokraterna vill införa hedersbrott som en särskild brottsrubricering och dessutom inrätta en särskild enhet inom polisen som ska hjälpa flickor och pojkar som riskerar att giftas bort mot sin vilja.  
För att motverka hedersrelaterat våld vill vi förstärka de olika resurscenter som finns mot hedersförtryck. Verksamheten behöver rustas stark så att vi kan genomföra fler informationsinsatser på skolor om jämställdhet och hederskultur. Vi vill även se satsningar på fortbildning av personal inom förskola, skola och socialtjänst i hur man upptäcker hedersproblematik och bedriva en stadsövergripande informationskampanj för att få fler medborgare att våga anmäla religiösa ”moral-poliser”.

Förutom detta går vi till val på att styra upp samhällsorienteringen för nyanlända genom att göra den obligatorisk, fördubbla antalet timmar och införa godkänt slutprov som krav för att man som nyanländ ska kunna få ta emot försörjningsstöd.

Om mindre än en månad är det val. En röst på Kristdemokraterna är en röst på ett parti som ställer tuffare krav på integration och tar kampen mot hedersförtrycket på allvar.

Erik Slottner,
Riksdagsledamot KD

Christian Carlsson,
Ordförande KDU

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.