Måndag 27 Jun
Stockholm

Philip Botström, SSU: "Vi är emot vinstjakten, inte friskolor"

Den 9 september hålls det val i Sverige.
Philip Botström i en replik till CUF. Foto: Fredrik Sandberg TT / Jessica Gow TT

Philip Botström, SSU: "I brist på egen skolpolitik kastar CUF fram lögner om Socialdemokraterna. Det sägs ju att anfall är bästa försvar. Men CUF har fel"

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Denna debattartikel är en replik på CUF: 248 569 skolor kan ryka, och s ler åt tanken (22/8-2018).

900 miljoner. Varje år. Det är så mycket av skattebetalarnas pengar som skulle gått till Sveriges elever – men som nu försvinner till skatteparadis. Det är våra skattepengar som istället hade kunnat gå till över 2 000 skolkuratorer eller lärare.

Det beror på att Sverige har ett extremt marknadsliberalt skolsystem som inget annat land i världen har velat pröva. Det ger friskolekoncerner möjlighet att ta ut obegränsade vinster genom färre lärare och sämre lärarlöner. Det ger skolsegregation, konkurser och glädjebetyg. Och det är ingen slump, för det är så en fri och okontrollerad marknad fungerar. Vinsten sätts före kvaliteten.

Detta har Centerpartiet tyvärr ingen plan på att åtgärda. Faktum är att C är totalt likgiltiga – inför såväl vinstjakt och marknadsstyrning som att förbättra skolan överhuvudtaget. C:s politik innebär nedskärningar, privatiseringar och fortsatt vinstjakt. Bara i år föreslår man nedskärningar på över 12 miljarder kronor till kommuner och landsting. Det motsvarar kostnaden för drygt 25 000 lärare.

I brist på egen skolpolitik kastar CUF fram lögner om Socialdemokraterna. Det sägs ju att anfall är bästa försvar. Men CUF har fel. Vi värnar rätten att välja skola och vill se en ökad mångfald av pedagogiska inriktningar. Vi ser gärna att fler elever går i en bra friskola som håller hög kvalitet. Men vi blundar inte för att vi behöver göra upp med den naiva syn på avregleringar och konkurrens inom svensk skola som borgerligheten stått för i decennier. Det finns många andra länder som klarar av att erbjuda barn och unga mångfald av utövare och pedagogik - utan att ha fri vinstjakt. Varför skulle just Sverige som enda land i världen inte kunna det?

Till skillnad från högern så vet vi att driva skola är inte som att driva vilken annan verksamhet som helst. Det innebär ett ansvar över barn och ungas framtid. En elev kan inte reklamera och få tillbaka en misslyckad utbildning. CUF frågar vad som ska hända med de elever som går i en friskola idag om våra förslag blir verklighet. Ja, de kommer kunna gå kvar och en betydande del av den skattefinansierade vinsten kommer återinvesteras tillbaka i skolan. CUF verkar också glömma att det är kommuner som tvingades ta ansvar när friskolor som till exempel John Bauer 2013 gick i konkurs mitt i en termin.

Sverige har tidigare haft det mest jämlika och högpresterande skolsystemet i världen. Dit ska vi ta oss igen. Vi ska bryta den utveckling som gör att barn sorteras i olika skolor, utifrån föräldrarnas inkomster och utbildningsbakgrund. I det starka samhället är skolan en mötesplats som skapar sammanhållning och tillit. Vinstjakten ska stoppas, så att skattepengar avsedda för skolan går till elevers utbildning och religiösa friskolor ska förbjudas, så att varje elev fritt får forma sin egen uppfattning och framtid.

Vad Centerpartiet vill är mer oklart. Men att välfärdskapitalisters rätt till obegränsade vinster är viktigare än varje elevs rätt till en bra skola är tyvärr uppenbart. Den 9:e september blir ett vägval: mer marknadsexperiment eller en jämlik kunskapsskola i världsklass.

Philip Botström,
förbundsordförande SSU

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.