Stockholm

Helene Hellmark Knutsson (S): Modernisera våra högskolor!

Den 9 september hålls det val i Sverige.
Helene Hellmark Knutsson vill att vi ska värna och bygga vidare på våra högskolor och universitet i landet. Foto: Kristian Pohl / Regeringskansliet & Tor Johnson SvD/TT

Helene Hellmark Knutsson (S): "Det behöver finnas god tillgång till utbildning i hela landet"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Nu förändras arbetsmarknaden snabbt med AI (artificiell intelligens) och digitalisering. Samtidigt känner allt fler att de vill byta arbetsuppgifter senare i livet istället för att jobba med samma sak. Det här är två parallella utvecklingslinjer i Sverige - och i världen - som kommer kräva mer av utbildning och omställning den närmaste tiden.

Det här ställer stora krav på våra universitet och högskolor som behöver finnas i den tekniska framkanten och öka tillgängligheten för alla de som kommer behöva ställa om mitt i livet. I en modern högskola ska man lätt kunna fylla på med kunskap under sitt arbetsliv, fler ska läsa kurser för att byta spår mitt i livet och fler ska kunna studera på distans och samtidigt bo kvar på landsbygden.

Vi ska säkra omställningen i denna tekniska omdaning och samtidigt göra våra högskolor mer tillgängliga. Det kommer i längden vara bra för Sverige och skapa bättre jobb, ett starkare samhälle och mer trygghet för vanligt folk. Denna modernisering av våra högskolor kommer inte av sig självt. Det kräver reformer och investeringar, istället för nya skattesänkningar.

Vi har därför identifierat tre prioriterade områden för vårt reformarbete:

Det behöver finnas god tillgång till utbildning i hela landet

Regeringen tillför högskolan resurser på nära 2 miljarder till nya utbildningsplatser till 2021, med riktade satsningar mot bland annat fler lärare, läkare och ingenjörer. I längden är det en avgörande fråga för tillväxt och välfärd. Men utöver traditionella campusutbildningar behöver vi tänka nytt. Möjligheterna måste öka att kunna läsa bra och moderna utbildningar på distans. Det förväntar sig dagens och morgondagens studenter. 

Därför avsätter regeringen nu 20 miljoner kronor per år i två år för att utveckla och stärka distansutbildning. Dessutom har regeringen nyligen tagit beslut om en modernisering av högskolan gällande MOOCs, modern öppen nätbaserad utbildning över nätet.

Det ska finnas god tillgång till utbildning under hela livet

Mycket talar för att nästan hälften av alla som jobbar idag kommer behöva utbilda sig på nytt inom 20 år. Samtidigt som fler läser på distans ser vi därför att morgondagens campus kommer fyllas av människor i alla åldrar. För att öka möjligheterna att fylla på med kunskap under hela livet genomför regeringen en rad åtgärder. Antagningssystemet till högskolan görs nu om så att arbetslivserfarenhet ska spela roll. Samtidigt stärks möjligheterna att komplettera redan genomförd utländsk utbildning. För att människors kompetens inte ska slösas bort. Men ett fortsatt stort arbete väntar. 

Vi ser därför över hela styrningen av och pengafördelningen till högskolan. Målet är att både stärka kvaliteten och förbättra möjligheterna till livslångt lärande. Det nuvarande systemet för resurstilldelning är föråldrat. Det är hög tid för ett mer modernt system.

Utbildningarna behöver ta hänsyn till hela världen

Framtidens jobb är internationella. Då måste utbildningen hänga med!  Regeringen vill därför öka internationaliseringen. Då ska studenter kunna plugga utomlands lättare och fler studenter ska kunna få internationellt perspektiv i sin utbildning.  

Dessutom ska alla vår högre utbildning och forskning vara så pass attraktiv och tillgänglig att vi kan locka hit nödvändig kompetens från hela världen.

Helt avgörande för Sveriges positiva utveckling under 1900-talet har varit investeringar i universitet och högskolor i hela landet. Det här har byggt Sverige starkt och gett människor jobb och framtidsmöjligheter. 

Detta ska vi värna och bygga vidare på. Men då krävs ett fortsatt reformarbete. Det är rätt väg framåt för ett starkare samhälle.

Helene Hellmark Knutsson,
minister för högre utbildning och forskning (S)

Håller du med?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.