Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Gustav Fridolin (MP): "Vi kommer aldrig att kunna säga att vi inte visste "

- 30/08/2018, 15:53 -
Den 9 september hålls det val i Sverige.

Gustav Fridolin (MP) skriver om klimatet och det kommande valet.

Miljöpartiet /

Gustav Fridolin (MP): "Jag vet att miljöbudgeten är större än någonsin. Jag vet att vi tar ett ledarskap som världen såväl behöver. Jag vet att det inte räcker. Jag vet att vi behöver öka takten"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Året är 2018. Detta vet jag.

Jag vet att de tre senaste åren i världen har varit de varmaste någonsin. Vi räknar nu fler än 400 månader med temperaturer över det normala för vår planet. Det första däggdjuret som utrotats av klimatförändringarna rapporterades 2016. Vi ser redan hur krig och konflikter växer i spår av torkan.

Jag vet att 20 miljoner människor är idag på flykt sina hem på grund av torka och naturkatastrofer.

Jag vet att vart fjärde korallrev är bortom räddning. Jag vet att vi i nuvarande takt har mer plast än fisk i haven redan 2050. Jag vet att tre miljarder människor beroende av havet för sin dagliga föda.

Jag vet att det i maj var så varmt i Sverige att det egentligen bara bör hända 3 gånger på en miljon år. Jag vet att grundvattennivåerna har sjunkit. Jag vet att skogsbränder har härjat, att torkan har slagit mot lantbrukare, deras djur och spannmål.

Jag vet att mat inte växer på Ica.

Jag vet att klimatförändringarna kommer att göra extrema väderhändelser vanligare och värre, om inget görs.

Jag vet att mycket görs. Jag vet att många åker kollektivt eller cyklar istället för att ta bilen. Jag vet att många äter mer vegetariskt, minskar sin plastkonsumtion.  

Jag vet också att vi inte var och en för sig kan se till att tågen går i tid. Att vi inte som enskilda kan förändra skattesystemet så att det riktigt dåliga, antibiotikabehandlade, utländska köttet blir dyrare.

Jag vet att det behövs politik.

Jag vet att Europas miljörörelser och FN:s generalsekreterare nu konstaterar att Sverige har världens främsta klimatpolitik. Jag vet att miljöbudgeten är större än någonsin. Jag vet att vi tar ett ledarskap som världen såväl behöver.

Jag vet att det inte räcker. Jag vet att vi behöver öka takten.

Jag vet att det finns dem som vill bromsa.

Jag vet att fem partier går till val med löfte om avskaffad flygskatt och kraftiga nedskärningar på miljön. Centerpartiet vill skära var fjärde krona, Moderaterna var tredje.

Jag vet att det finns många ursäkter att inte göra något. Miljöpartiet har hört dem i mer än 35 år. ”Det där är det bättre att de gör någon annanstans. Det där kan inte prioriteras just nu. Kanske någon annan gång.”

Jag vet att våra barn inte kommer att lyssna på några ursäkter.

Jag vet att det bara finns ett miljöparti.

Året är 2018. Detta vet jag.

Och nu vet du.

Gustav Fridolin,
språkrör Miljöpartiet

Är du orolig för klimatutvecklingen?