Tisdag 30 Nov
Stockholm

Aday Bethkinne (KD): "Halal eller haram-slaktat kött i Sverige?"

Den 9 september hålls det val i Sverige.
Aday Bethkinne vill att vi tar halalfrågan på allvar. Foto: Aday Bethkinne / Janerik Henriksson TT

Aday Bethinke (KD): "Jag ser inte anledningen till att man i Sverige ska behöva ha kött som är anpassat just för muslimer. Jag vill ha ett samhälle som för människor närmare varandra och inte ett samhälle som separerar människor ifrån varandra"

Kommentera (7)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Allt fler butiker i Sverige säljer halalslaktat kött. Ökningen beror delvis på de senaste årens invandring till Sverige. Nu när det börjar bli utbrett med halalslaktat kött, borde också frågan tas på allvar.

För att köttet ska klassas som halal, måste djuret slaktas enligt muslimskt lag. En imam eller en troende muslim behöver be över djuret och vända den mot Mekka innan djuret får strupen avskuret och förblöder till döds. Enligt djurskyddslagen i Sverige måste alla djur bedövas innan de slaktas. 

Vi kan idag inte med säkerhet veta om detta följs på svenska halalslakterier, då det framkommit att man i olika länder struntat i att bedöva djuren vid halalslakt och låtit djuren lida och förblöda till döds.

Många svenskar köper omedvetet hem halalslaktat kött. Det är väldigt lätt hänt. Man lägger oftast inte märke till halalmarkeringen på förpackningen, då den är ganska liten. Om det finns kött som är markerat med halal, betyder det då att resterande kött som vanliga svenskar äter är haram? alltså oheligt och smutsigt? Som kund upplever jag detta som kränkande.

Jag ser inte anledningen till att man i Sverige ska behöva ha kött som är anpassat just för muslimer. Jag vill ha ett samhälle som för människor närmare varandra och inte ett samhälle som separerar människor ifrån varandra. Ett samhälle som inte gör skillnad på människor oavsett religion eller etnicitet. Där alla är likvärdiga.

I Sverige bor människor från världens alla hörn. Det är många glada över. Att vi i Sverige har kommit långt i utvecklingen och att vi bor i ett av världens bästa länder, är det heller ingen diskussion om. Men vi får heller inte glömma att det finns skyldigheter gentemot Sverige.  

Vi får inte glömma att Sverige är uppbyggt på kristna värderingar och att man i detta land måste anpassa sig och acceptera de traditioner och seder som finns, för att alla ska må så bra som möjligt.

Tillsammans ska vi bygga upp vårt hemland Sverige.

Aday Bethkinne,
kommun- och riksdagskandidat för Kristdemokraterna 2018

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (7)
Kopiera länk
Dela