Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Miljöpartiet: "Vilket samhälle vill du ha i framtiden?"

- 04/09/2018, 13:23 -
Den 9 september hålls det val i Sverige

Skribenterna resonerar om vilket samhälle vi vill ha i framtiden.

Privat

Miljöpartiet: Mänskligheten har några år på sig att vända trenden och radikalt börja minska utsläppen för att stoppa klimatförändringarna"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Just nu går valspurten het. Men om vi lyfter blicken från det rubriker, miljarder och käbbel, ser vi att valet handlar om något mycket större – riktningen för vår framtid.

Vår generation har växt upp i en märklig politisk tid. Vi kan komma att bli de första i modern tid som får det sämre än våra föräldrar. Samtidigt som valmöjligheterna är större än någonsin mår många bara sämre och sämre.

Vi har iphones men inga bostäder. Vi kan plugga och resa var vi vill men vi får inga fasta jobb. Vi är engagerade i framtiden men många ur vår föräldrageneration tycks inte bry sig om att planera längre än till sina nyrenoverade kök och Thailandsresa över jul. 

De värnar hellre värdet på sin dieselbil än värdet av ren luft och de är mer rädda för att flyktingar ska ta deras välfärd än att klimatförändringarna ska göra det.

Men varken fossilbilen eller välfärden kommer ju finnas kvar om klimatförändringarna tillåts fortgå, för att inte nämna antalet klimatflyktingar som kommmer vara mångdubbelt större.

För så är det ju: mänskligheten har några år på sig att vända trenden och radikalt börja minska utsläppen för att stoppa klimatförändringarna. Det säger forskarna. Kommer vi hinna ställa om i tid - eller kommer vi vänta tills det redan är för sent? En sak vet vi: om vi inte agerar nu har vi ingen som helst chans att klara det.

Politiken kan vara käbblig och kortsiktig. Men lyfter vi blicken en endaste aning och tänker lite längre fram ser vi att perspektiven genast blir grönare. Då ser vi att ekonomin, välfärden och tryggheten alla är helt beroende av att vi klarar klimatet. Att vi både måste ta hand om planeten och varandra.

Vår generation tänker inte titta bort, vi tänker lösa detta. Vi nöjer oss inte med att avvärja en klimatkatastrof, vi vill ha en framtid att längta efter! Det är nu det gäller – vilket samhälle vill du ha i framtiden?  

Erik Apel,
riksdagskandidat för Miljöpartiet de gröna  i Uppsala län

Andrea Byding,
riksdagskandidat för Miljöpartiet de gröna  i Uppsala län

Kommer du att rösta på Miljöpartiet i valet?