Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ungsvenskarna: "Grön Ungdoms angrepp är ovärdiga en valrörelse"

- 04/09/2018, 14:12 -
Den 9 september hålls det val i stället.

Pontus Andersson från Ungsvenskarna ger en replik till Grön Ungdoms debattartikel (3/9-18)

Privat / Björn Larsson Rosvall TT

REPLIK. Ungsvenskarna: "Fascismen var också en djupt odemokratisk ideologi där fria val förbjöds och politiska motståndare misshandlades av de styrandes kampgrupper. I Sverigedemokraternas Sverige ser vi gärna fler folkomröstningar i viktiga frågor"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Denna debattartikel är en replik på "Grön Ungdom: "SD checkar i alla boxar på fascist-listan" (3/9-18).

Den 3 september skriver Grön ungdoms språkrör Hanna Lidström en förvirrad debattartikel med huvudtesen att Sverigedemokraterna skulle vara ett fascistiskt parti. 

Förutom lösa påståenden och rena felaktigheter om vår politik slår hon på stora trumman och menar att ”SD checkar i alla boxar på fascist-listan”. Eftersom Hanna Lidström är direkt okunnig om fascismen ska jag försöka förklara för henne vilka direkt uppenbara motsägelser det finns i att jämföra Sverigedemokraterna med fascismen.

Begreppet fascism har i över 100 år används av främst kommunister och socialister för att kritisera oppositionen mot deras sak. Ideologin fascism föddes dock inte förrän den syndikalistiska socialisten Benito Mussolini gjorde slag i saken och skapade sin egen kamporganisation som sedan genom en revolution, den så kallade ’Marschen mot Rom’, tog makten över Italien.

Förutom det lustiga i sammanhanget, att ditt språkrör Gustav Fridolin, också var syndikalist innan han gick med i sitt parti, så är Sverigedemokraternas grundideologi, konservatismen, en direkt motpol till revolutionära ideologier. 

Jag förutsätter att Hanna Lidström är så pass påläst om politisk filosofi att hon mycket väl vet att konservatismens huvudanfader Edmund Burkes mest kända verk ’Reflektioner om Franska revolutionen’ i mångt och mycket är kritik mot just snabba samhällsomställningar.

En annan direkt motsägelse mot konservatismen är att den vill bevara det gamla snarare än att skapa något nytt, vilket är ytterligare en motsägelse. Fascismen är med andra ord en modernistisk ideologi. 

Fascismens Italien implementerade mängder med nyord, ändrade utseendet på den italienska flaggan och började till och med en helt ny tideräkning där man ansåg att 29 oktober 1922, datumet över Marschen mot Rom, var dag 1 på ’Era Fascista’.

Deras ekonomiska system liknar inget annat i modern tid, men var en direkt inspiration av Mussolinis socialistiska ungdomstankar inom syndikalismen. Systemet är korporativt och kallas ibland för nationalsyndikalism och är en direkt motsättning till den fria marknadsekonomi som Sverigedemokraterna föredrar.

Fascismen var också en djupt odemokratisk ideologi där fria val förbjöds och politiska motståndare misshandlades av de styrandes kampgrupper. 

I Sverigedemokraternas Sverige ser vi gärna fler folkomröstningar i viktiga frågor och i dagens Sverige är det våra medlemmar som misshandlas av olika vänstergrupper. Vänstergrupper som många gånger gjort gemensam sak med Vänsterpartiet, vilka i sin tur stöttar er regering.

Listan över uppenbara motsättningar mellan fascismen och Sverigedemokraterna kan göras hur lång som helst och jag har inte tecken nog att bemöta alla anklagelser som Hanna Lidström kommer med. Jag uppmanar dock dig att läsa en bok. Läs om fascismen och vad som uppenbarade sig i fascismens Italien och senare i Salòrepubliken fram till nazismens fall. 

Hanna Lidströms angrepp är ovärdiga en valrörelse och jag hoppas att hennes påhopp endast handlar om ren okunnighet.

Pontus Andersson,
2:e vice talesperson, Ungsvenskarna SDU & Riksdagskandidat