Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Miljöpartiet: "Alla partier måste vara miljöpartier"

- 05/09/2018, 14:15
Den 9 september hålls det val i Sverige.

Lorentz Tovatt menar att Alliansen inte står för en annan miljöpolitik utan för mindre miljöpolitik.

Privat / Henrik Montgomery TT

Lorentz Tovatt (MP): "När torkan spridit sig, skogarna brunnit och rapporterna om extremväder slagit emot oss från hela världen tycks Moderater vara oroliga för något helt annat än oss andra"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Det här är en artikel jag inte skulle vilja skriva. Den är hård och den handlar en hel del om andra partier. Jag engagerade mig inte i politiken för att jag var arg på andra partier, jag engagerade mig för att jag var arg på miljöförstöring och rasism. Jag skulle helst önska att valrörelser mer fick handla om att varje parti berättade vad de vill, och så får medborgarna ta ställning däremellan.  

Men så kom då den här valrörelsen. Efter en extremsommar som lamslagit hela det norra halvklotet och som följer på över 400 månader som globalt varit varmare än normalt så börjar alltfler få upp ögonen för klimathotet. Det är bra.

Partier som inte alls tänkt att de skulle säga något om miljön i valet, som inte har en enda valaffisch om det och knappt några förslag i sina valmanifest, tvingas svara på oroade föräldrars och morföräldrars frågor. Det är riktigt bra.

Alla partier måste vara miljöpartier. Alla måste bekänna färg när åkrarna torkat, brunnarna sinar och skyfallen härjar. Alla måste ställas till svars.

Men varje debatt låter likadant. Nästan alla partier säger att de är oroliga, pannorna läggs i djupa veck, man lovar att något ska göras.

Och jag hoppas det är sant. Men så fort motfrågorna ställs så visar det sig att man inte ens gjort den enklaste av hemläxor.

Moderaterna, Centern, Liberalerna, KD och Sverigedemokraterna ville före sommaren skattebefria flyget. Ulf Kristersson använde till och med ett lågprisbolags beslut att stänga direktlinjen till Las Vegas som argument. 

Nu efter sommaren och de allvarliga blickarna i tv - så vill de alla fortfarande göra det billigare att flyga. Alla vill slopa det enda sätt vi har idag att dämpa flygets klimatpåverkan.

Samma partier vill skära i klimatinvesteringar. Centern vill skära var fjärde krona ur miljöbudgeten, Moderaterna var tredje. Här är det viktigt att poängtera: M, C, SD och de andra partierna står alltså inte för en annan miljöpolitik. De står för mindre miljöpolitik.

När torkan spridit sig, skogarna brunnit och rapporterna om extremväder slagit emot oss från hela världen tycks Moderater vara oroliga för något helt annat än oss andra. Flera ledande moderata kommunalråd och riksdagsledamöter har spridit konspirationsteorier om att bevakningen av den pågående klimatkatastrofen egentligen bara är en konspiration för att hjälpa Miljöpartiet

Att nästan hela världens seriösa medier skulle ingå i en sammansvärjning inför svenska valet är väl för magstarkt för någon att tro på, men det här kan ju inte gå obemärkt förbi. Det här är Trumps modus operandi: att så tvivel genom att attackera media.

Klimathotet får två effekter. Långsiktigt hotar det vår civilisation om vi inte agerar, idag kräver människor modigare miljöpolitik. Tydligen finns det moderater som är mer oroliga för det senare än det tidigare.

Moderaterna säger att man tar klimatet på allvar och att det är viktigt att göra något. Men de skär i miljöbudgeten och är alltid mot att göra något här och nu. Mitt i klimatkrisen vill de göra det billigare att släppa ut. 

När de presterade sitt valmanifest för journalister lyfte de inte fram en enda miljöfråga i sin presentation. Det är som att de aktivt väljer att blunda för det allvarliga.

Moderaterna strävar efter att leda en ny regering.

Det oroar mig.

Lorentz Tovatt,
riksdagsledamot (MP)