Tisdag 30 Nov
Stockholm

"Införandet av vårdval – en stor anledningen till problemen vi ser idag"

BB på södersjukhuset. Erika Ullberg.
Erika Ullberg (S) ger en replik till Liberalernas debattartikel "Hotet mot valfriheten är ett hot mot kvinnors trygga vård" (3/9-18). Foto: Anders Ahlgren/SvD/TT & Socialdemokraterna

REPLIK. Erika Ullberg (S): "Tyvärr är det så att just införandet av vårdval, som innebär att privata bolag kan öppna var de vill med fri dragningsrätt på skattemedel, har lett fram till de stora problem som vi ser idag"

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Med bristande argument och osanna fakta anklagar Anna Starbrink med flera, Socialdemokraterna för att hota kvinnors valfrihet. Låt oss titta närmare på deras påståenden, men också vad deras 12 år vid makten i Stockholms läns landsting, har resulterat i. 

Vi kan börja med att titta på vårdval gynekologi, ett vårdval som har fått stora konsekvenser för kvinnors tillgång till vård i länet. Idag finns det sju stycken gynekologiska mottagningar mellan Liljeholmen och Södertälje – i Stockholms innerstad finns det 20 stycken. 

Den gynekologiska mottagningen i Nynäshamn brottas med begränsade öppettider och mottagningen i Täby har fått lägga ner. I de samtal som vi fört med professionen nämner alla samma anledningen – ersättningarna är för låga för att man ska kunna ge en god vård utefter varje kvinnas unika behov.

Ett annat exempel som lyfts fram i artikeln är vårdval förlossning, så låt oss särskåda det med. Mångfald och rätten att välja förlossningsklinik har funnits på plats i landstinget långt innan vårdvalet infördes. Sedan 2001 har landstinget haft ett gott samarbete med BB Stockholm, något som Socialdemokraterna vill fortsätta att utveckla vidare. 

Tyvärr är det så att just införandet av vårdval, som innebär att privata bolag kan öppna var de vill med fri dragningsrätt på skattemedel, har lett fram till de stora problem som vi ser idag. 

För sedan 2009, då vårdvalet infördes, har Södra BB på Södersjukhuset tvingat lägga och när BB Sophia stängde på grund av bristande lönsamhet så försvann 3000 förlossningsplatser över en natt. Vårdvalet har lett till en uppsplittrad vård, bristande eftervård, ökad otrygghet bland blivande föräldrar och ökad förlossningsrädsla hos kvinnor. Med ett sådant facit tycker jag att det är svårt att hävda att vårdval förlossning lett till ökad mångfald och valfrihet vilket är ord som också måste betyda något i verkligheten!

För att möta den ökade otryggheten bland länets kvinnor så behövs det ett nytt ledarskap. Socialdemokraterna har därför tillsammans med Gudrun Abascal, barnmorska och grundare till BB Stockholm, tagit fram ett förslag till sammanhållen och trygg vård innan, under och efter förlossningen. 

Dagens ickefungerande vårdval förlossning behöver avskaffas, eftervården måste stärkas och förlossning behållas på Gamla Karolinska sjukhuset. Kvinnor ska inte skickas i värkarbete till andra län. Barnmorskor ska inte bli sjuka av stressig arbetsmiljö. Stockholms län ska inte lägga ner fungerande förlossningsvård i väntan på att nya platser på St Göran kommer igång först 2022. 

Förlossningen är en del av akutsjukvården och ska ligga i direkt anslutning till akutsjukhusens resurser och det trodde jag att du och jag var överens om Anna Starbrink?  

Vi Socialdemokrater står upp för att det behövs en förändring av hälso- och sjukvården i Stockholms län. Efter tolv år vid makten är det faktiskt ni som är svaret skyldiga varför vårdbolagens intressen kan vara viktigare än att få tillstånd en bra och tillgänglig kvinnosjukvård och tillräckligt med förlossningsplatser i hela länet. 

Erika Ullberg (S),
oppositionslandstingsråd i Stockholms läns landsting

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela