Axeln på en polis. Mats Bergh, Niklas Moser.
Skribenterna anser att vi borde ta efter den danska polisutbildningen. - Foto: Johan Nilsson TT / Medborgerlig Samling

Medborgerlig Samling: "Lär av Danmarks polisutbildning"

Medborgerlig Samling: "Att färre personer antas till polisutbildningen och fler poliser hoppar av sina jobb för att helt byta yrke är ett stort samhällsproblem. Finns det en möjlighet att vända den utvecklingen? Något måste förändras"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Polisens arbete har alltid varit farligt. Idag är det farligare. Samtidigt har arbetet aldrig varit viktigare än nu; för polisen utgör den tyngsta grundpelare som vår trygghet i vardagen vilar på.

Eftersom Sverige är hårt prövat av en ökande grov brottslighet behöver vi fler poliser, inte färre. Att färre personer antas till polisutbildningen och fler poliser hoppar av sina jobb för att helt byta yrke är ett stort samhällsproblem. Finns det en möjlighet att vända den utvecklingen? Något måste förändras.

Det finns flera lösningar för att vända utvecklingen och den behöver vändas snabbt. Polisens löner måste höjas och antalet lämpade sökande till polisutbildningen måste öka. 

Vi måste säkerställa att tillräckligt många poliser utbildas, och att erfarna poliser inte tröttnar utan istället stannar kvar i sina tjänster och i sin tur kan utbilda och agera förebild för nya poliser.

Ett gott exempel hittar vi i vårt grannland Danmark. Där är polisutbildningarna översökta tre gånger om, polisyrket lockar kvalificerade sökande, samtidigt som fler stannar i yrket livet ut. Danskarna har därför en poliskår som är både tillräckligt bemannad, duktig och effektiv. 

En dansk polis är därtill färdigutbildad ett år tidigare än sin svenske motsvarighet, men har ändå en veckas längre utbildning då utbildningen går i högre takt med färre långlov.

I Sverige bör vi ta efter detta goda exempel. Istället för att sänka kravet på de sökande till polisutbildningen bör vi göra den mer attraktiv. Lösningen är inte de senaste årens akademisering av polisutbildningen. När utbildningen följer det akademiska året blir utbildningen orimligt lång, med borttaget sommarlov skulle utbildningen klaras av på nära två år istället för tre.

Teoretisk utbildning ska redan från start varvas med betald praktik. De som lockas av polisyrket skulle då snabbare komma i kontakt med det praktiska arbetet, vilket i sin tur både lockar intresserade att välja utbildningen, håller intresset vid liv under utbildningstiden samt stärker upp poliskåren med personal.

Polisutbildningen skulle också gynnas av ett bredare aspirantunderlag då även sökande som etablerat sig i ett vuxenliv, med boende, familj, karriär och andra åtagande som kräver en någorlunda fast inkomst, kan söka då de snabbare kan klara av studierna, med lön under tiden, och snabbare komma i fast arbete. Vi får då också poliser med en bredare livserfarenhet.       

Medborgerlig samling vill därför reformera polisutbildningen och direkt höja polisens löner med 4000 kronor i månaden, följt av långsiktiga löneförhöjningar, vilket vi också fullt ut finansierat i vår budget. 

En välfungerande poliskår är den yttersta garanten för ett tryggt samhälle och att säkerställa detta är, och borde vara, av yttersta vikt för alla.

Mats Bergh,
Rättspolirtisk talesperson, Medborgerlig Samling

Niklas Moser,
medlem i rättspolitiska rådet,Medborgerlig Samling

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.