SSU: ​Rör inte min aborträtt, Jimmie Åkesson

- 08/09/2018, 14:44
Andrea Törnestam, Jimmie Åkesson.

Andrea Törnestam menar att det vore förödande för jämställdheten om SD fick mer inflytande.

SSU / Johan Nilsson TT

SSU: "Jimmie Åkesson sa tidigare i somras att aborter bara sker i “fallerande familjer”. Det är en förolämpning mot alla de 37 000 kvinnor som förra året genomgick en abort. Och mot alla oss som befann sig i deras närhet"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Om mindre än 24 timmar är det val. Då avgörs framtiden för Sverige - och framför allt för alla oss tjejer. Sverigedemokraterna går nämligen till val på att vrida klockan tillbaka och begränsa vår rätt till fri abort.

Föreställ dig att du blir gravid. Du kanske saknar jobb, bostad eller helt enkelt inte vill bli mamma vid 22 års ålder. Med dagens abortlagstiftning, som utgår från forskningen, ringer du och bokar en tid hos vårdcentralen för abort. Valet är ditt. För i ett jämställt Sverige ska ingen tvingas fullfölja en oönskad graviditet.

Om Sverigedemokraternas kommer till makten kommer det däremot se annorlunda ut. SD går nämligen till val på att ta makten över tjejers kroppar. 

Partiet vill begränsa tjejers fria rätt till abort från den 18:e till den 12:e graviditetsveckan. Efter vecka 12 ska kvinnor inte längre få bestämma själva - utan ska tvingas be om tillstånd hos en myndighet för att avsluta aborten. Om hon har medicinska eller “tungt vägande skäl” för det”, vill säga.

Jimmie Åkesson sa tidigare i somras att aborter bara sker i “fallerande familjer”. Det är en förolämpning mot alla de 37 000 kvinnor som förra året genomgick en abort. Och mot alla oss som befann sig i deras närhet. Majoriteten av alla som gör abort är kvinnor under 30. Vi tillhör inte fallerande familjer, Jimmie Åkesson - utan en självständig generation tjejer som själva vill bestämma över vårt liv, vår framtid och vår kropp.

För är det någonting historien har lärt oss så är det att tjejer alltid har gjort aborter. Vi har använt tändstickor, galgar och andra livsfarliga metoder för att försöka ta makten över våra liv och vår framtid. Politiker kan aldrig förbjuda aborter i sig - bara vår rätt till säkra aborter. 

I länder där abort har varit förbjudet har kvinnor istället använt exempelvis galgar eller andra föremål för att göra abort. Galgen har blivit en symbol för rätten till fri abort när konservativa regeringar i exempelvis Spanien har försökt inskränka aborträtten.

Vi behöver inte titta längre än till Polen - ett land som Sverigedemokraternas inspireras av - för att se hur snabbt det kan gå. Där föreslog regeringen tidigare i år ett totalt abortförbud, men tvingades backa efter protester. Det är naivt att tro att samma sak inte kan hända här.

SSU kommer aldrig acceptera att konservativa män försöker begränsa unga tjejers liv. SD skulle föra Sverige tillbaka till 50-talet vad gäller tjejers rättigheter. Utöver att de vill inskränka aborträtten vill de också återinföra sambeskattningen, avskaffa pappamånaderna och återinföra vårdnadsbidraget.

Det vore förödande för jämställdheten och för de rättigheter som vi tar för givna idag, men som kvinnor innan oss har kämpat för. 

Om du som vi i SSU tror på ett jämställt samhälle – rösta på Socialdemokraterna imorgon. Vi är garanten för att SD inte ska få inflytande.

Andrea Törnestam, 
förbundssekreterare SSU