Stockholm

Philip Botström, SSU: "En röst på Alliansen kan vara en röst på SD"

Philip Botström. Folksamling på SD:s torgmöte.
Philip Botström (SSU) menar att en röst på Alliansen kan vara en röst på SD. Foto: SSU / Fredrik Sandberg TT

Philip Botström, SSU: "Om du inte vill ge SD inflytande så räcker det inte med att bara inte rösta på SD- du kan heller inte rösta på partier som kan tänka sig att göra sig beroende av SD för att ta makten och regera"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Valet idag är ett välfärdsval. Men det är också ett värderingsval. Ska Sverige vara ett land som fortsatt står upp för anständighet och alla människors lika värde? Eller ska vi bli ett land som lägger sig platt för högerextrema partier och populism? Din röst är med och avgör den 9:e september.

SD är ett rasistiskt parti med nazistiska rötter. De grundades av nazisten och den SS-anställda Gustaf Ekström på 80-talet och ur rörelsen “Bevara Sverige svenskt”. På den tiden var hakkors och nazist-flaggor helt naturliga inslag på deras partimöten.

Men än idag har SD rasbiologiska skrivningar i sitt principprogram om att människor föds med en “nedärvd essen” och de har företrädare som konsekvent uttrycker sig rasistiskt. De har bara bytt ut nazist-uniformerna med kostymer i Sveriges riksdag.

Deras vice talman Björn Söder menar att judar och samer inte kan vara svenskar. Ett ombud på deras landsdagar deklarerade att han inte tycker muslimer är människor, utan att få några som helst protester eller reaktioner. De har företrädare som har bakgrund som nazister och som hånar förintelsens offer.

SD:s kommunikationsavdelning har kopplingar till högerextrema sajter och facebook-sidor. Och det här viftar Åkesson bort med bortförklaringar och att han inte är “formellt ansvarig”. Men hur kan en partiledare som inte ens kan ta ansvar för sin kommunikationsavdelning eller sina egna förtroendevalda göra anspråk att leda Sverige?

SD är ett parti som vill göra skillnad på folk och folk beroende på hudfärg. SD är inte bara ett parti som inte bara tycker olika i sakpolitik. Utan som har en helt annan människosyn. De är också ett hot mot demokratin.

För någon vecka sen sa Åkesson att han hade lagt ner radiokanalen P3 om han var chef. Det säger något om SD:s inställning till pressfriheten. De vill också vrida klockan tillbaka för kvinnors rättigheter genom att bland annat inskränka aborträtten och återinföra sambeskattning. Rättigheter som kvinnorörelsen kämpat för i decennier.

Att ge SD inflytande skulle sammanfattningsvis vara ett hot hela vårt demokratiska system. Därför är det helt uteslutet för oss Socialdemokrater att samarbeta eller göra oss beroende av SD. Moderaterna och Kristdemokraterna däremot är beredda att ta regeringsmakten med stöd av SD även om de blir ett mindre block än de rödgröna.

Centerpartiet och Liberalerna ger dubbla besked genom att både säga nej till att samarbeta och ta stöd av SD, men samtidigt säga nej till ett realistiskt blocköverskridande samarbete. Dessutom vägrar de att svara på frågan om de kommer släppa fram en M-regering med SD-stöd och de har tidigare velat ge SD presidieposter i riksdagens utskott.

Det är naivt att tro att SD inte kommer kräva något i utbyte mot budgetstöd. Det återstår att se hur C och L agerar, men en sak är saker: deras förhållande till SD är lika stabilt som ett duschdraperi. Om du inte vill ge SD inflytande så räcker det inte med att bara inte rösta på SD- du kan heller inte rösta på partier som kan tänka sig att göra sig beroende av SD för att ta makten och regera.

Att rösta på Ulf Kristersson eller Annie Lööf är ungefär lite som att köpa grisen i säcken, man vet inte om man får Åkesson, Söder och Ekeroth på köpet. Vågar man chansa?

Det är allvar nu. Mycket står på spel. Din rösträtt har inget öppet köp eller ångerrätt. Om du inte vill att Jimmie Åkesson ska få makt ska du rösta på den enda garanten för att Sverigedemokraterna inte ska få inflytande: Socialdemokraterna.

Stå på rätt sida av historien när du lägger din röst nu på söndag. Det är vår anständighet och demokrati som står på spel.

Philip Botström,
förbundsordförande SSU

Kommer du att rösta idag?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.