Paolo Roberto sexköp
Alexander Karim skriver om Paolo Roberto. - Foto: Jessica Gow/Jonas Ekströmer/TT

Alexander Karim: "Vi måste sluta sticka Paolo Robertos offerkofta"

"Vill ni ha vår uppmärksamhet kanske ni ska boka in ett samtal med Paolo Robertos offer. Ge henne sändningstiden. Ge henne en chans att prata ut. Att göra sig förstådd. Vi kan få berättelsen om förövaren genom hennes ögon."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I natt fattade jag ett riktigt dumt beslut.

Jag struntade i att stänga av ljudet på telefonen innan jag somnade. Notis-plingar har varit mina drömmars plågsamma soundtrack. När jag slutligen tvingas ur min störda sömn, inser jag att det brinner på sociala medier.  En våldsam åsiktsbrand rörande, såklart, Paolo Roberto

”Varför låter vi förövare tala ut på bästa sändningstid?!”

”Varför ger vi honom en chans att bära offerkoftan”

”Varför tillåts han styra debatten?!”

Jag håller med. Fullständigt. 

Det hela är snudd på obegripligt. Tills man inser det uppenbara svaret. 

Det är för att vi tittar.  

Säg den person som inte tänker se på intervjun. Missar man den kommer man falla ur samtalet. Man kommer tappa värdefullt debattbränsle. ”Såg du den där jävla intervjun?! Alltså att han har mage! Och att Fyran tillåter det!? Han är ju ett monster, han ska inte få sitta där och tycka synd om sig själv”

Och det är sant. En extremt framgångsrik mångmiljonär köper en kvinna från ”ett av Europas fattigaste länder” för femtonhundra kronor för att ha sex med henne i en lägenhetsbordell på Östermalm. Punkt slut. 

Det var allt vi behövde veta. Det spelar ingen roll hur jobbigt sagda miljonär hade det som barn. Barn
har det jobbigt varje dag utan att känna ett behov av att köpa sexslavar.

Hade det varit en vanlig torsk så hade domen fallit, straffet utmätts och saken ansetts vara utagerad. Men nu råkade det vara en folkkär programledare, kock, debattör och kampsportare. Klart det måste ut i tidningar. Löpet reserveras. Vem kan hitta den snaskigaste formuleringen som kommer att tvinga våra ivriga fingrar att klicka in?

Vi slukar varenda artikel, varenda kommentar. Vi skapar åsikter, bildar grupperingar, inom bara ett par timmar har det skapats en Facebook-sida som stöd för Pablo Roberto. (Nej jag skrev inte fel, sidan skänker
sitt stöd till Pablo Roberto).

Vi ringer varandra och pratar med utropstecken. Vi messar och delar artiklar och videoklipp. Vi skapar hånfulla memes. Monstret är hungrigt och vi matar det med allt vi har. Och sen ställer vi oss frågan: Varför ger de honom en chans att styra debatten? Det gör de inte. Det är vi som gör det. För vi kommer sitta där och
lyssna på honom. Med blodsmak i mun och nyvässade pennor till våra mentala anteckningsblock.

Men när det är över kommer vi åter ställa frågan – Varför?!

Hur gör vi för att återta debatten från dessa kändisförövare? Ja svaret är enkelt.
Skrämmande simpelt. Vi byter kanal. Vi klickar inte på artiklarna. 

Ett ”klickmonster” skapas inte av Paolo Roberto. Det skapas av oss. Det skapas av vårt enorma behov av information. Hur icke-viktig informationen än är. Men om alla vänder bort blicken blir Paolo som trädet som faller i skogen utan någon där som hör det falla. Han hörs bara för att vi lyssnar.

Självklart ska inte samtalet om sexuella övergrepp tystas. Aldrig. Och det Paolo Roberto har gjort är vedervärdigt och förtjänar mycket värre än han förmodligen kommer få. Men om vi inte vill ge kändisar en chans att ta på offerkoftan måste vi sluta sticka den åt dem.

Vi slutar titta och klicka. Och vill ni ha vår uppmärksamhet kanske ni ska boka in ett samtal med Paolo Robertos offer. Ge henne sändningstiden. Ge henne en chans att prata ut. Att göra sig förstådd. Vi kan få berättelsen om förövaren genom hennes ögon.

Då lovar vi att lyssna.

/Alexander Karim

Alexander Karim är skådespelare och författare. Han driver humorpodden
Karimkvarten tillsammans med sin fru Malin Karim. 

Iinstagram: @alexanderkarim

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.