Sparekonomen reder ut skillnaden mellan ett snålt och ekonomiskt beteende.
Sparekonomen reder ut skillnaden mellan ett snålt och ekonomiskt beteende. - Foto: Ingvar Karmhed/SvD/TT & Stella Pictures

Så vet du om du är ekonomisk eller snål – detaljerna du bör känna till

Är du den i kompisgänget som ofta tar notan? Eller är du kanske den personen som hellre låter någon annan betala? Sparekonomen Frida Bratt reder ut detaljerna som avgör om du uppfattas som ekonomisk eller snål.


I tider där mångas ekonomi är allt mer ansträngd har det blivit viktigt att se över sina utgifter och hålla hårt i pengarna. Har den medvetenheten kanske gjort att någon kallar dig snål? Faktum är att skillnaden mellan en snål och ekonomisk person är större än många kanske tror. 

Hög hyra? Expertens viktigaste råd till dig i ekonomisk knipa

Då är du en ekonomisk person

Sparekonomen Frida Bratt reder ut begreppen och vad det är som definierar det negativt laddade ordet snåljåp och vad som särskiljer en ekonomisk person.

Hon menar att ett ekonomiskt tänkande inte behöver innebära att man är snål, även om det är fullt möjligt att vara det.

– Jag skulle säga att en ekonomisk person är en person med koll och kontroll på inkomster och utgifter och som tar rationella ekonomiska beslut baserade på fakta. Det kan också handla om en ekonomiskt lagd person med bra sinne för exempelvis investeringar.  Ekonomisk behöver absolut inte vara liktydigt med snål, men man kan vara det, säger hon till Nyheter24.

Hon förklarar även att en ekonomisk person kan vara generös men att den personen är det utifrån sin ekonomiska förmåga. 

Här får du löneavdrag om du dricker kaffe på arbetstid

Då kan du uppfattas som snål

En snål person å andra sidan har en betydligt större benägenhet till att inte öppna plånboken i större utsträckning.

– En snåljåp däremot tror jag inte är lika rationell. Här tror jag att man ha mer kronor och ören för ögonen. Man vill se en låg prislapp och man vill inte öppna plånboken om det inte är absolut nödvändigt. Vilket både kan irritera omgivningen och leda till att man blir så kallat ”dumsnål”.

I händelse av att du inte vill riskera att bli en person som uppfattas som just snål, finns det några detaljer du bör ha i åtanke, menar Bratt.

– Jag tycker man ska försöka vara rationell och försöka sätta saker i perspektiv. Det är bra att vara en medveten konsument och att jaga låga prislappar är inte fel, men kanske kostar det mer än det smakar i slutändan att flänga runt och jaga rabatter.

Stora förändringen: Så höjer du pensionen med 4 900 i månaden

Frida Bratt är sparekonom på Nordnet Bank. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Här kan du läsa fler ekonominyheter från Nyheter24: 

Här är utbildningen som du får 24 000 i månaden för att plugga

Regeringen vill ändra pensionsreglerna – så påverkas du

Skuldrådgivarens tre knep – för att undvika Kronofogden