Günther Mårder spartips Alla Hjärtans Dag
Romantikern Günther Mårder tror på att ge av sig själv istället för att ge efter för köphetsen. - Foto: Pixabay och Fredrik Sandberg /TT

5 tips: Så gör Sveriges snålaste man på Alla Hjärtans dag

Hur snål får man egentligen vara på Alla Hjärtans Dag? Günther Mårder är känd som Sveriges snålaste. Här ger han dig sina bästa romantiska dejt-tips. Det handlar om allt från rotfrukter och att bädda sängen till gratis evenemang och värmeljus. Man ska undvika att köpa sig fri från kärleken.
– Din tid är ovärderlig. Ge bort den till den du älskar, säger han.


Till och med Sveriges snålaste man har sina gränser.

Günther Mårder hade kommit över tågbiljetter till Berlin på Alla Hjärtans Dag 2024 – en riktig upplevelse.

MISSA INTE: Winsth ryter till: Borde sänkt räntan "redan igår"

16 timmar i olika kupéer

– Men det visade sig att de två biljetterna var i separata sovvagnar. 16 timmar på ett tåg isär på Alla Hjärtans Dag kändes inte så romantiskt, säger han.

Det kan gå för långt med snålandet. Men det är betydligt vanligare att man överdriver åt andra hållet.

– De flesta högtidsdagar i kalendern som inte är religiösa är skapade av kommersiella intressen, säger han.

Köphets kring högtider

Man ska inte gå på köphetsen, tycker han. Kanelbullens dag, Våffeldagen, Halloween och Alla Hjärtans Dag är alla förknippade med konsumtion.

– Men hög efterfrågan är ofta förknippat med en sämre upplevelse. När det är fler på restaurangen, teatersalongen eller bion så blir det trångt och högljutt. Få saker blir bättre när många vill göra samma sak.

Dessutom driver det upp priserna, menar han.

Sämre med dyrare upplevelser

– När efterfrågan är stor på blommor exempelvis så stiger priserna. Det är enkel matematik.

Men det finns alternativ till att lägga dyra pengar på något som troligtvis blir en sämre upplevelse än mellan högtiderna, menar han.

Så romantisk är Sveriges snålaste man

– Tro på dig själv. Låt inte köpta varor och tjänster visa din kärlek och uppskattning. Det finns ingen koppling mellan det och konsumtion eller gåvor, säger Günther Mårder.

Hans förslag är istället att laga mat tillsammans.

Tips 1. (Vegetarisk) matlagning ihop

– Företrädesvis inte kött. Men det finns många spännande och avancerade vegetariska recept med billiga råvaror, säger han.

Själv vill han inspireras av stjärnkocken Paul Svensson när det ska bjudas på romans – en vegetarisk mästare som inte behöver spränga budgeten.

– Matlagningen blir den stora uppevelsen den dagen. Man stannar hemma och får en fantastisk upplevelse, och spendera tid tillsammans, säger han.

Tips 2. Bädda sängen

Men det kan också vara andra viktiga saker som känns lite extra mysiga.

– Något jag lärde mig av min far och farföräldrar var att en nybäddad säng med manglade lakan är den fattiges lyx, säger han.

Att omsorgsfullt ta hand om hemmet är en kärleksförklaring i sig. Men att mangla eller stryka lakanen ger den lilla exta känslan av omtanke, tycker Mårder.

Tips 3. Värmeljus

Värme och ljus är ytterligare en faktor som kan hjälpa till att visa uppskattning.

– Om man vill åstadkomma den där wow-känslan så tycker jag det finns få saker som kan trollbinda en som tända ljus. Och 50-100 värmeljus kostar mellan 73 och 49 öre stycket om man köper de billigaste sorterna, säger Mårder.

Genom att släcka ner huset eller lägenheten och lysa upp med en myriad av värmeljus kan det bli både varmt, vackert och romantiskt.

– Det blir en oförglömlig kväll. Men man får tänka på brandsäkerheten, säger Mårder.

Tips 4. Gratis evenemang

Nu blev det ingen Berlinresa för Günther Mårder. Men då kan man styra om.

– Vi kommer gå på Stand Up istället. Det finns Stand Up med gratis inträde i Stockholm. Då får man troligen se amatörer tidigt i sin karriär, men man får ta med sig ett glatt sinne, säger han.

Själv slår han dock på stort för en gångs skull. Dejten styr paret till anrika Norra Brunn, hjärtat av Stockholms Stand Up.

– Då får man se de som fyller Globen och andra stora arenor. Men det kostar såklart.

Men det behöver inte bli överdrivet dyrt det heller. Han har säsongskort. Då får man se över 80 föreställningar för 400 kronor. Det blir ungefär 5 kronor per kväll.

– Det tycker jag är överkomligt. Och man måste inte köpa öl eller mat om man inte vill, så det behöver inte spräcka budgeten, säger Günther Mårder.

Tips 5. Värdesätt din tid

Din tid är det finaste du kan ge till den du bryr dig om, tycker han.

– Ingen kommer bli besviken för att du givit av dig själv och din egen tid istället för en dyr present. Om något visar det på ett större engagemang än om du köpte dig fri.

Om man ser på de familjer som slösar med sina pengar så ser man att de ofta lägger pengarna på att ge sig själva mer tid.

– De spenderar för att slippa laga mat eller städa hemma, eller för att ta sig från en plats till en annan med taxi exempelvis. Din tid är ovärderlig. Att då ge av sin egen tid till den man älskar borde vara det finaste, säger Günther Mårder.

Ett dåligt tips

Men alla sparsamma förslag är inte bra, säger han. I fjol skrev han ett tal till var och en av familjemedlemmarna och läste upp under middagen.

– Det hade tagit lång tid att skriva talen och det var en fin upplevelse för mig. Men jag tror inte det blev så uppskattat. De tyckte nog att det var ganska obekvämt efter ett tag, säger han.

Kontroversiella spartips

Günther Mårder har gjort sig känd som Sveriges snålaste man. Exempelvis har har tipsat om att äta djurfoder till frukost iSveriges Radio, snylta på kollegornas rester som jobblunch i SVT Nyheter och hur man lägger bästa skambudet på bostadsmarknaden i Svenska Dagbladet.

Mårder ger flera spartips i veckan på sin hemsida Sparadkrona.se för den sparsugne.

Spartipsen dyker även upp på Instagramkontot med samma namn.

Läs mer om ekonomi och privatekonomi:

Storbanken: Nu stiger inflationen igen

Lidls vädjan till kunderna: "HJÄLP OSS"

Industrikris: Volvo, Sandvik och Ericsson säger upp tusentals

Nu stiger plötsligt Bitcoin över 50 000 dollar – men varför?

/
/
/
Senaste nytt

1 Jan 1970, 01:00