Bitcoin come-back återkomsten
Nya höjder för Bitcoin – men den här gången är det helt annorlunda - Foto: Pixabay

Nu stiger plötsligt Bitcoin över 50 000 dollar – men varför?

Bitcoin stiger till den högsta noteringen på flera år. Kryptovalutan är nu en av jordklotets värdefullaste tillgångar. Men varför?


Det är lättare än någonsin att investera i Bitcoin. Detta efter att USA infört Kryptofonder ( så kallade EFT) i början av året som underlättar för den amerikanska befolkningen att köpa och sälja kryptovalutor.

MISSA INTE: Storbanken: Nu stiger inflationen igen

Myndigheterna säger ja till Bitcoin

Enkelheten är en faktor. Men det inger också förtroende i de digitala valutorna att tunga amerikanska institutioner och myndigheter bygger ut sin infrastruktur kring Bitcoin.

Den svenska kryptobörsen Trijo svarar så här till Nyheter24 i ett mejl:

"Under gårdagen köpte ETF:erna ungefär 10 000 bitcoins vilket innebär att det tillgängliga utbudet bokstavligen dammsugs upp av dessa fonder över tid".

När efterfrågan är större än tillgången stiger priset även på digitala valutor.

50 000 dollar per Bitcoin

Bitcoin värderas nu till över 50 000 dollar per enhet. Totalt sett värderas marknadsvärdet till 982 miljarder dollar, eller 10 000 miljarder svenska kronor. Det är en helt hissnande summa som går att jämföra med globala jättebolag som Google och Meta, eller det samlade globala värdet av vissa dyra metaller.

Det rapporterar Cointelegraph.

För bara några dagar sedan värderades den digitala valutan till 46 000 dollar per enhet.

Efterfrågan skyhög

Senare i år kommer mining-takten minska på Bitcoin. I dagsläget skapas 900 enheter med Bitcoin varje dag, vilket inte på långa vägar räcker för att mätta efterfrågan.

I april och framåt kommer dock kryptovalutan bara att tillverkas i upplagan 450 om dagen.

20 april milstolpe

Eftersom man räknar med att det kommer leda till ytterligare stigande värdering av Bitcoin, ökar det efterfrågan redan nu skriver kryptobörsen Trijo:

"Marknaden blickar också framåt mot halveringen av blockbelöningen som beräknas inträffa den 20 april i år. Då kommer det att skapas 450 ny bitcoin istället för 900 som är dagens nivå".

Varje block i kedjan skapar 6,25 bitcoin just nu. Efter halveringen så kommer varje block skapa 3,125 nya bitcoin.

Ett varningens finger

Även om myndigheterna godkänt handel med EFT och därmed Bitcoin, så varnar ändå samma myndigheter för digitala värdepapper och riskerna förknippade med dessa:

“Investerare bör fortsätta vara försiktiga med de många risker som är förknippade med Bitcoin och produkter vars värde är bundet till krypto”, skriver SEC:s ordförande Gary Gensler tidigare i år, i samband med godkännandet.

Läs mer om ekonomi:

Storbanken: Nu stiger inflationen igen

Ekonomisk jordbävning när fastighetsjätten begärs i konkurs

Utsatta tjänstemän när arbetslösheten stiger 2024

Industrikris: Volvo, Sandvik och Ericsson säger upp tusentals

Arbetslösheten: Professorn om märkliga trenden: "Ovanligt"

/
/