Shoka Åhrman SPP boränta bostadsköp bolån
Hittar du ett objekt så slå till. Men stressa inte fram ett dåligt köp i onödan. Bostadsmarknaden rör sig långsamt, säger Shoka Åhrman. - Foto: Henrik Montgomery / Scanpix

Experten: Lugn i räntestormen, husdrömmen springer inte ifrån dig

Priserna stiger 2024. Dessutom ökar tillgången på bolån nästa år och det kan bli flera räntesänkningar. Men stressa inte till bostadsmarknaden, tipsar SPP:s sparekonom. Husdrömmen springer inte ifrån dig.
– Passa på att spara till insatsen, gå på visningar och när du hittar ett objekt– våga slå till, säger Shoka Åhrman.


– Det är många objekt ute på marknaden nu. Och många går på visningar. Men det harn inte blivit någon köpfest ännu – säljarna och köparna står långt ifrån varandra, säger Shoka Åhrman till Nyheter24 i en intervju.

Hon är en av Sveriges kändaste sparekonomer och var bland annat med i Ekonomibyrån i SVT i veckan för att prata långsiktigt sparande.

MISSA INTE: 90 000 Avanzakunder snuvade på jättebelopp – är du drabbad?

Bostaden som sparform

En av sparformerna som diskuterades i programmet var bostaden man bor i – som med största sannolikhet kommer öka i värde under hela perioden man bor där.

Många står nu i startgroparna för att ta sig in på bostadsmarknaden – men hämmas av höga utropspriser och dessutom rekordhöga räntor. Boräntorna är beroende av styrräntan från Riksbanken, som är den högsta på 2000-talet – 4 procent.

Tillsammans med ofta höga amorteringskrav, särskilt för den som tagit stora bolån, kan ränteläget göra det svårt att ta sig in.

Unga bär tyngsta oket

– För de med de största lånen, unga som kanske har svårt att skrapa ihop till kontantinsatsen, är det tufft att betala så höga räntor och amorteringar, säger Shoka Åhrman.

Hon tycker inte att man ska vara rädd för att ge sig ut på bostadsmarknaden om man har råd. Förutsättningarna kommer inte förändras märkbart den kommande perioden under 2024. Den första räntesänkningen från Riksbanken kommer troligtvis innan sommaren.

Att vänta på perrongen: Räntetåget dröjer

Och för att det sedan ska spilla över på bolånen kan det ta ytterligare tid. Och en räntesänkning på exempelvis 25 punkter, vilket motsvarar 0,25 procentenheter kommer troligtvis inte göra hela skillnaden för en bolånetagare.

– Efter ett par räntesänkningar kommer det såklart att märkas i plånboken. Men det här är långsamma processer och om man inte hittat objektet man vill bo i, eller som man tror kommer öka mest i värde de kommande åren, så kan man ha is i magen och gå på fler visningar, säger hon.

Räntetåget kan ha en långsam startsträcka.

Men alla kan inte välja. 

Kan du inte välja?

– Är man mitt i en separation eller väntar tillökt till familjen kanske man måste köpa nytt. Det ska man inte heller vara rädd för. Bostadsmarknaden har många objekt ute. Det finns möjlighet att fundera igenom beslutet utan intensiva budgivningar som var vanligt för ett antal år sedan, säger hon.

Samma sak gäller säljarna. Priset kanske kommer stiga de närmaste året med runt två procent, enligt analytiker. Men det borde inte avskräcka bostadssäljarna från att lägga ut sina objekt. Det finns intresse för att gå på visningar och förr eller senare kommer intresset för att lägga bud också att öka i takt med att vi ser ljusningar i ekonomin.

– Många har bolånelöftet och kontantinsatsen klar men väntar på rätt lägenhet, radhus eller villa, säger hon.

Marknadens psykologi

Hon beskriver det som en psykologisk fråga.

– Förra året steg livsmedelspriserna och räntorna. Det gjorde att köparna drog öronen åt sig. Men i år stiger förhoppningsvis reallönerna igen och maten blir billigare. Tillsammans med att räntorna väntas sjunka ökar vår benägenhet att våga lägga ett bud efter den där visningen man gick på, säger Shoka Åhrman.

Bostadspriserna är ännu inte uppe i de höga nivåer som man såg under pandemiåren. Och priserna väntas fortsätta uppåt efter dippen.

Inga "snabba klipp"

Ändå vill Shoka Åhrman inte kalla det för ett klipp.

– Vi talar ändå om stora summor pengar för en bostad. Det är många saker som ska fungera. Hade man obegränsat med pengar så skulle nu vara en fördelaktig tid att köpa – eftersom räntorna är på väg ner samtidigt som vi historiskt haft stigande bostadspriser.

Men det är få som har obegränsat med pengar. Bostadsköpet måste bekostas med – ännu så länge, lån med historiskt höga räntor.

Inte en ny period av låga räntor

– Man ska inte heller tro att vi kommer komma ner till räntenivåerna som vi hade innan 2022. Även de nya låga räntenivåerna kommer vara betydligt högre än vad flera generationer vande sig vid under 2000-talet.

Man ska tänka strategiskt kring sin bostad.

Ta en extra funderare

– Bostadsbyggandet minskar. Din bostad kommer att öka i värde över tid. Du investerar i ett boende – ta hellre en extra funderare än att köpa ett hus du inte vill ha eller egentligen har råd med, avslutar Shoka Åhrman.

Läs mer om ekonomi:


Sorgebarn: Så går det för svenskarnas 10 vanligaste aktier

Bedrövliga notan för urspårningen: 100 miljoner per dag

Experten: Vilken är bästa sparformen – och varför är det ISK?

Pensionsjätte köpte Nvidia i rättan tid – gör miljardvinst

/
/
/
Senaste nytt

1 Jan 1970, 01:00