nvidia ai 90 000 svenskar miljarder jätteförlust aktier fonder avanza
Missade du Nvidias kometresa i fjol? Och är du en fondförvaltare? Då kanske du sitter så här just nu. - Foto: Pexels

90 000 Avanzakunder snuvade på jättebelopp – är du drabbad?

Avanzas populära USA-fond bildades 2019 och förvaltar investeringar i den viktiga nordamerikanska marknaden. Många lät sig lockas. USA:s teknikbransch har blivit allt viktigare för världsekonomin. Men fonden "glömde" att köpa i techjätten Nvidia. Så det blev inga AI-miljarder för de 90 000 Avanzasparande svenskarna.


Det ser märkligt ut. Avanzas USA-fond som bildades 2019 har bara ökat med 5 procent i år. Det är den sämsta utvecklingen av de svenska fondjättarna. Handelsbankens USA-fond har exempelvis stigit med 11 procent under samma period.

Svenska investerare kan ha gått miste om stora summor pengar i värdeökningar. Och detta för fonden helt missade att investera i världens nu tredje värdefullaste bolag – AI-jätten Nvidia.

Anna Wikland ville bli veterinär – nu är hon toppchef på Google

Avanza: "Mycket tråkigt"

Nu ska Avanzas USA-fond göras om, berättar Jesper Bonnivier, vd på Avanza Fonder. Han tycker inte att kunder som missat uppgången för att de investerade i Avanzas USA-fond ska känna sig lurade.

– På Avanzas plattform framgår de 25 största innehaven i fonden tydligt och det är också enkelt att filtrera mellan olika USA-indexfonder i fondlistan, säger han till Nyheter24.

Men det är såklart tråkigt att man missar en kursraket, säger Bonnivier.

– Från tid till annan kommer fonder att missa kursraketer på grund av exkluderingar, vilket så klart är mycket tråkigt. Och på samma sätt kommer också exkluderingar av bolag ske som faller hårt, säger Jesper Bonnivier.

Nvidia: Kometen som ingen vill missa

Nyhet24 har tidigare rapporterat om Ai-jätten Nvidias kometbana på börsen.

Bolaget har mer än tredubblat sitt aktievärde på bara ett år vilket gjort att Nvidia nu är ett av jordklotets värdefullaste bolag – och jämförs med andra stora teknikjättar som Apple, Microsoft, Google (som ägs av Alphabet), Facebook (som ägs av Meta), Amazon och Tesla.

De sju jättarna

Placera rapporterade i somras att 90 procent av det amerikanska storbolagsindexet S&P500 kom från de sju bolagen.

Då hade både Meta och Nvidia lyckats dubbla sitt aktievärde. De andra fem hade ökat med 40 procent på ett år, vilket även det är imponerande utveckling jämfört med andra företag.

Men nu har alltså Nvidia ökat försprånget.

Nvidia kan snart köpa hela Sverige

Nyheter24 pratade nyligen med sparekonomen Américo Fernández vid storbanken SEB om hur snart Nvidia kommer ha råd att köpa hela Sverige, om utvecklingen fortsätter.

Efter att Chat-GPT lanserades för offentligheten för lite mer än ett år sedan har rusningen till Nividias elektronikkomponenter, som kallas halvledare, lyft bolaget från obskyr kretskortstillverkare till börsens underbarn.

90 000 svenskars nitlott

Det ser ut som att någon missade att klicka på köpknappen på Avanza. Men det är eftersom de inte klickar på några köpknappar alls. lagt ut fondförvaltningen på ett externt bolag, som inte hade med Nvidia på sin lista över tillåtna bolag. Av hållbarhetsskäl, säger Avanza.

Det gör att de 90 000 svenskarna som köpt in sig i USA-fonden via nätbankens fondtorg kan ha gått miste om miljarder efter miljarder kronor.

Faktum är att varken Meta eller Nvidia går att hitta i listan över fondens 25 största innehav.

Walt Disney och Tesla

Andra välkända bolag som Walt Disney, Tesla och Microsoft står för stora andelar av fondens innehav istället.

Avanza USA förvaltas av en extern förvaltare, fondbolaget Amundi.

– Att Nvidia inte är med beror på de hållbarhetskriterier som mottagarfondens jämförelseindex tillämpar, säger Jesper Bonnivier till Nyheter24.

Djurförsök och handeldvapen

Hållbarhetskriterierna som gör att USA-fonden missat Nvidiaköpet har inte hindrat fonden från att köpa aktier i bolag som håller på med både handeldvapen och djurförsök, enligt Morningstars granskning som finns publicerad på Avanzas egen fondsida.

Över 20 procent av bolagen har kopplingar till djurförsök, framgår av informationen av Avanzas fondtorg.

Lista över 130 bolag – Nvidia saknas

Avanzas USA-fond har 130 bolag i portföljen. Inget av dem är Ai-jätten Nvidia. Här är listan över fondens 25 största innehav, i rangordning efter de bolag som fonden äger mest av:

  • Microsoft 4,81%
  • Tesla 4,37%
  • Home Depot 3,97%
  • Adobe 2,77%
  • Texas Instruments 2,72%
  • Danaher 2,69%
  • Prologis 2,31%
  • Walt Disney 2,19%
  • Verizon Communications 1,97%
  • Intuit 1,93%
  • Amgen 1,71%
  • Zoetis A 1,54%
  • American Water Works 1,45%
  • Lam Research 1,44%
  • S&P Global 1,43%
  • Chubb 1,43%
  • Becton, Dickinson And Co 1,41%
  • Illinois Tool Works 1,40%
  • American Express 1,39%
  • Progressive 1,36%
  • IDEX 1,33%
  • BlackRock 1,32%
  • Welltower 1,24%
  • Elevance Health 1,21%
  • Marsh & McLennan Companies 1,19%

Källa: Avanza

2,7 miljarder svenska kronor

Totalt omsätter fonden 2 677 000 000 kronor, nästan 3 miljarder. Hur mycket som de svenska spararna gått miste om i och med fadäsen är svårt att säga eftersom det beror på hur mycket pengar som fonden borde ha investerat.

Men om man tänker att de andra två företagen från S&P500:s toppskikt står för mellan 4 och 5 procent av fondportföljens innehav kan man tänka sig att 4,5 procent av de 2,7 miljarderna med fördel hade kunnat investerats i Nvidia.

Experten: Nybörjarens guide till Stockholmsbörsen

Tappat en halv miljard?

Det skulle motsvara 120 miljoner kronor. På ett år skulle en sådan investering stigit med 256 procent, vilket skulle inneburit 427 miljoner kronor – en ökning med 307 miljoner kronor på ett enda år.

Vad det skulle innebära för de svenska spararna om man hade gjort den investeringen är svårt att sia om – eftersom vi inte vet vilka fonder man i så fall hade behövt sälja och vilka värdeökningar som vi då skulle blivit utan.

Jesper Bonnivier: Nu kommer förbättringen

Men att det rör sig om en riktig blunder behövs det inget geni för att räkna ut för att inse: Svenska småsparare har här gått miste om hundratals miljoner kronor det senaste året eftersom fonden inte investerat i börsraketen Nvidia.

Nu ska fonden göras om och innehavet ska spridas ut över 300 bolag istället för som i dag, 130 stycken. Förvaltningsbolaget Amundi förlorar uppdraget.

– Vi ser alltid över hur vi kan förbättra förvaltningen av våra fonder och har sedan förra våren arbetet med att ta hem förvaltningen av våra indexfonder från Amundi.

Brev från Finansinspektionen – förändring efter påsk

Förändringen förväntas träda i kraft någon gång efter påsk.

– För ett par veckor sedan godkände Finansinspektionen fondbestämmelserna och förändringen, vilket gör att förvaltningen av USA-fonden, som är först ut, kommer att ske i april. Detta innebär att exponeringen mot underliggande aktieinnehav i Avanza USA kommer att öka från cirka 130 till 300 bolag, avslutar Jesper Bonnivier.

Läs mer om Nvidia, AI, fonder och ekonomi:

Googlechefen ville egentligen bli veterinär

Fifflarnas fiende jagar kommunens försvunna miljarder– med AI

Så stora dolda vinster gör din Ica-butik: "Helt lagligt, men"

Experten: Nybörjarens guide till Stockholmsbörsen

/
/
/
isk
/
USA