Kryptovalutor på modet igen. Arkivbild.
Kryptovalutor på modet igen. Arkivbild. - Foto: Kin Cheung/AP/TT

100 000 svenskar jublar åt bitcoin-beslut

Rusande kurser har återigen väckt intresset för kryptovalutor. Cirka 100 000 svenskar kan tacka amerikanska myndigheter och börsen för att värdet stiger.


Fakta: ETF och certifikat

Börshandlade fonder (ETF, Exchange Traded Fund) och certifikat påminner om varandra. De är värdepapper som båda ger en möjlighet att investera i en underliggande tillgång, som exempelvis aktier, olika index, råvaror eller kryptovalutor.

Men det finns skillnader. En sådan är att en börshandlad fond måste äga tillgångar i den underliggande tillgången. Det behöver inte certifikatet göra.

Å andra sidan finns en tydlig risk med certifikatet. Om den bank eller finansinstitut som ställt ut certifikatet går i konkurs blir värdepappret värdelöst. En börshandlad fond hålls däremot åtskild från fondbolaget/banken.

Under de senaste månaderna har bitcoin och andra kryptovalutor fått förnyat bränsle. Kurserna har rusat. Bedömare pekar ut två viktiga orsaker: ett förväntat godkännande av börshandlade bitcoinfonder från den amerikanska finansinspektionen SEC – ett beslut som slutligen klubbades under onsdagen.

— Bitcoin brukar också stiga i värde när riskaptiten ökar, säger Frida Bratt, sparekonom på nätbanken Nordnet, som en förklaring till den andra orsaken.

Svänger häftigt

Och de senaste månaderna har även aktiebörserna fått ordentlig fart sedan inflations- och ränteoron avtagit. Det finns historiskt en ganska tydlig värdekoppling mellan aktier och krypto.

En varning är dock på sin plats, tycker både hon och kollegan Felicia Schön på Avanza. De digitala valutorna svänger häftigt. De senaste månaderna har det varit mest rosenrött.

— Men det finns också en mycket hög risk att förlora pengar, säger Schön.

De senaste åren har värdet på den största digitala valutan bitcoin pendlat mellan strax under 20 000 dollar till över 60 000 dollar. I dag kostar en bitcoin över 46 000 dollar.

Går inte att köpa

Enligt Frida Bratt har intresset för kryptovalutor bland småspararna ökat väsentligt de senaste månaderna, även om det fortfarande hos Nordnet rör sig om en ganska liten andel, några tusental. Konkurrenten Avanza har desto fler, runt 80 000 sparar i någon form av kryptotillgång via certifikat, enligt Felicia Schön.

Frida Bratt, sparekonom Nordnet. Arkivbild.

I Sverige går det inte att köpa amerikanska börshandlade fonder, så kallade ETF:er, kopplade till de digitala valutorna. De är inte tillåtna här, än så länge, eftersom de saknar svenskt förtextblad, men det går att köpa tyska motsvarigheter, enligt Frida Bratt. Däremot kan svenskar köpa så kallade certifikat, kopplade till värdet på de olika kryptovalutorna.

De vanligaste kryptocertifikaten hos Avanza är bitcoin XBT med 34 500 kunder, och ethereum XBT, 34 000 kunder. Den förstnämnda har stigit med runt 190 procent på ett år.

TT
/
/
/