Kryptovaluta Bitcoin Kryptobolaget kryptojätte
Kryptovalutan Bitcoin stiger. Men det svenska bolaget föll som en sten enligt senaste kvartalsrapporten. - Foto: Pixabay

Svensk politikers kryptojätte störtdyker: 94 procent förlust

Efter att ha fått problem med myndigheter i Gibraltar har politikerns kryptobolag fallit ner i en ekonomisk avgrund. Nu är frågan om bolaget någonsin kan återhämta sig. Men vd tillika politikern vill inte kännas vid att debaclet i Gibraltar hade något med saken att göra.


Den svenska kryptohandelsplatsen Quickbit har fallit på börsen med 81 procent de senaste tre åren.

Företaget erbjuder snabba tjänster för användare att växla pengar mot digitala valutor som Bitcoin och Ethereum.

MISSA INTE: Experten om rekord-återbäringen: Slarva inte bort pengarna

Bitcoin vinner mark

Bitcoinvärdet stiger på kryptobörserna och nådde i veckan 57 000 dollarsstrecket. Det har Nyheter24 skrivit om tidigare. Men riktigt samma glada siffror gäller inte Quickbit själva.

Nu stiger plötsligt Bitcoin över 50 000 dollar – men varför?

Quickbit: Som en jojo

Sedan årsskiftet har Quickbit återhämtat sig en aning, från en väldigt låg notering. Mellan augusti och december låg aktiekursen och skvalpade en bra bit under en krona.

Det är en iögonfallande låg nivå jämfört med de 17 kronor per aktie som Quickbit handlades för i april 2021, som var den senaste toppen innan ras på ras drabbad kryptobolaget.

Det framgår av Avanzas börssidor.

Politikern Daniel Sonesson i ledningen

Sedan dess har det inte gått bättre.

Bolagets vd heter Daniel Sonesson, och sedan oktober är han även partiledare för det lilla partiet Medborgerlig Samling.

Brakförlust efter brakförlust

Den senaste kvartalsrapporten som bryter räkenskapsåret 2023/2024 visade på en brakförlust. Omsättningen föll med 94 procent till bara 4,1 miljoner euro, jämfört med 68 miljoner euro under samma period för ett år sedan.

Bolaget har tidigare sagt att konkurrens och oro i omvärlden lett till problem med att få bolaget att lyfta.

Men det är inte hela förklaringen. I en intervju med Affärsvärlden säger Daniel Sonesson så här:

– En stor del av anledningen var för att man märkte att det var problem med den föregående transaktionsstrukturen. Mycket tydde på att intäkterna i den transaktionsstrukturen riskerade att falla och man upplevde att det inte fanns lösningar på att hantera det eller kunna förlänga den transaktionsstrukturen, säger Daniel Sonesson till Affärsvärlden.

Finansinspektionen i Gibraltar slår till

Med den tidigare transaktionsstrukturen, som han här säger tre gånger i samma citat, måste antas att han syftar på dotterbolaget i Gibraltar – som fått problem med motsvarigheten till Finansinspektionen i landet. Bolaget har förbjudits att fortsätta sin verksamhet:

”I ljuset av vissa regulatoriska problem har Quickbit Limited ställts under restriktioner som förhindrar dem att ta på sig några nya affärstransaktioner eller kunder, tills vidare”, skriver Gibraltar Financial Services Commission, GFSC i ett uttalande.

Vd skyller på annat

I januari stängdes bolaget i Gibraltar ner.

”Verksamheten i Gibraltar anses […] inte längre nödvändig för den organisation som Quickbit behöver för framtida marknadsbearbetning.”, skriver Sonesson i ett pressmeddelande.

Men man påstår att näringsförbudet från GFSC inte var grund till beslutet:

”...GFSC:s beslut om återkallande av den lokala registreringen [påverkar inte] Gibraltar Quickbits verksamhet”, skriver bolaget i pressmeddelandet.

I ett pressmeddelande den 28 februari meddelar Quickbit att man skriver upp förväntningarna för nästa rapport.

Läs mer om ekonomi:

Nu stiger plötsligt Bitcoin över 50 000 dollar – men varför?

Kvalitenas konkurs: Slumpar bort anrik adress för några miljoner

Experten: Nu kan tyska fabriker göra din elräkning billigare

FI säger nej till svenska kryptofonder

Fler hackerattacker väntas efter bitcoinskandal

/
/
/