Antalet ansökningar om skuldsanering hos Kronofogden har ökat rejält under 2023.
Antalet ansökningar om skuldsanering hos Kronofogden har ökat rejält under 2023. - Foto: Jessica Gow/TT & Janerik Henriksson/TT

Så många ansöker om skuldsanering hos Kronofogden: ”Oroande”

Under 2023 ökade svenska folkets skulder till Kronofogden rejält. Under samma period ökade även antalet ansökningar om skuldsanering till myndigheten.


Vad innebär skuldsanering?

Skuldsanering är till för dig som har skulder du inte har möjlighet att betala tillbaka på egen hand. Du ansöker om skuldsanering hos Kronofogden och de som blir godkända betalar då av sin skuld under fem års tid, och samtidigt lever på existensminimum. 

När skuldsaneringen är färdig avslutas den och dina betalningsanmärkningar tas då bort hos kreditupplysningsföretag.

Källa: Kronofogden

Svenska folkets skulder till Kronofogden har ökat till rekordnivåer. Det har resulterat i att allt fler ansöker om skuldsanering, enligt myndigheten.

De som har dragit på sig så stora skulder till Kronofogden så att de inte har möjlighet att betala tillbaka kan ansöka om skuldsanering. 

Här bor de med mest skulder hos Kronofogden: "En ond spiral"

Under 2023 ökade ansökningar om skuldsanering hos Kronofogden med 22 procent. Foto: Jessica Gow/TT

Allt om Kronofogden: Så funkar skuldsanering och löneutmätning

Ansöka om skuldsanering? De kraven måste du uppfylla

Var i landet ansökningar om skuldsanering ökar mest skiljer sig åt, men på exempelvis Gotland var det åtta procent fler som ansökte under 2023 jämfört med 2022. Under samma period var ökningen 33 procent i Kronobergs län.

Men en ansökan om skuldsanering innebär inte att du per automatik får det godkänt. Faktum är att 65 procent av de som söker om det får avslag då myndigheten inte anser att de uppfyller kraven.

För att bli beviljad skuldsanering krävs:

  • Tydliga ansträngningar till att förbättra situationen.
  • Tydliga ansträngningar till att betala tillbaka skulder inom överskådlig tid. 
  • Ha koll på inkomster, utgifter och skulder och han påvisa att du ansträngt dig för att förbättra situationen.

– Det är viktigt att snabbt ta tag i sin ekonomi om det börjar bli problem. Skuldsanering är inte en genväg, utan en sista utväg när inga andra alternativ finns. Det krävs hårt arbete för att komma ur sin skuldsättningssituation, där det viktigaste är att starta direkt med de förändringar som måste göras, säger Per-Olof Lindh, enhetschef på Kronofogden i ett pressmeddelande.

Kronofogden: Rekordbeloppet ökar med miljoner varje dag

Kronofogden: Stor ökning av ansökan om skuldsanering

2023 ansökte hela 31 396 personer, vilket var omkring 5 700 personer fler än året dessförinnan. Det motsvarar en ökning med 22 procent på ett års tid.

– Många hushåll har det tufft med ekonomin, eftersom kostnaderna för boende, el och mat har ökat snabbt. Det påverkar troligen hur många som ansöker om skuldsanering. Vi ser också en förändring kring orsakerna bakom ansökningarna, säger Per-Olof Lindh och fortsätter:

– Tidigare angav merparten sjukdom eller arbetslöshet som skäl till ansökan om skuldsanering. I dag är det allt oftare konsumtionsskulder som är orsaken. Det är också betydligt fler unga som söker nu, vilket är oroande.

Föremålet Kronofogden inte kan ta från dig: "Man har rätt till en..."

Skulderna till Kronofogden har ökat rejält. Foto: Vilhelm Stokstad/TT


/
/
/
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

1 Jan 1970, 01:00