Raoul Wallenberg räddade upp mot 100 000 judar undan förintelsen.
1 av 7
Raoul Wallenberg räddade upp mot 100 000 judar undan förintelsen. - Foto: Tt Bild
Raoul Wallenberg räddade upp mot 100 000 judar undan förintelsen.
2 av 7
Raoul Wallenberg räddade upp mot 100 000 judar undan förintelsen. - Foto: tt bild
En ung Raoul Wallenberg.
3 av 7
En ung Raoul Wallenberg. - Foto: tt bild
Raoul Wallenberg (till höger) med sina arbetskamrater.
4 av 7
Raoul Wallenberg (till höger) med sina arbetskamrater. - Foto: tt bild
Judar som drivits från sina hem, Budapest 1945.
5 av 7
Judar som drivits från sina hem, Budapest 1945. - Foto: TT bild
Ingen vet säkert hur det gick med Raoul Wallenberg efter kriget.
6 av 7
Ingen vet säkert hur det gick med Raoul Wallenberg efter kriget. - Foto: TT bild
Nazisten Adolf Eichmann inför rätta 1961.
7 av 7
Nazisten Adolf Eichmann inför rätta 1961. - Foto: tt bild

För Raoul Wallenberg fanns det inget val

Det här är berättelsen om eldsjälen som räddade 100 000 människor från nazisternas dödsmaskin.


Året är 1943. Europa brinner. Tyskarna lider stora förluster i kriget mot Sovjetunionen, slaget vid Stalingrad är förlorat, och fler och fler börja inse att andra världskriget går mot sitt slut och att nazisterna kommer att besegras. 

Ungern, som varit tyskarnas allierade i kriget vill nu dra sig ur och söka fred med väst. Tyskarna svarar med att låta armén marschera in i Budapest.
För landets 700 000 judar är det en katastrof.

Den svenska ambassaden gör sitt bästa för att skriva ut svenska pass till judar, med krav att de ska behandlas som svenska medborgare. Men nazisternas dödsarkitekt Adolf Eichmann har bråttom att skicka Ungerns judar till dödslägren. De svenska diplomaterna kallar på hjälp. 

De kallar på Raoul Wallenberg


    ”För mig finns inget annat val"
    – Raul Wallenberg när han fick frågan om varför han riskerar sitt liv. 


När Raul Wallenberg, 31 år gammal, anländer till Budapest sommaren 1944 har redan 400 000 judiska män, kvinnor och barn skickats norrut för att dö i framförallt Auschwitz. Adolf Eichmann har planer på att utrota samtliga judar i Ungern. 

Wallenbergs plan för att rädda människor undan nazisterna var att utfärda svenska pass. Just de passen som Wallenberg lät trycka var fullständigt värdelösa sett till internationell lag, men Wallenberg designade dem i blått och gult och lät dem prydas med svenska riksvapnet. Det gjorde att de såg äkta ut och respekterades av myndighetspersoner i tyskkontrollerade Ungern. 

I augusti 1944, ungefär en månad efter att Raoul Wallenberg ankommit till Ungern vinner han en stor seger. Efter stor press från Wallenberg själv och den svenska regeringen avsätts den nazi-vänlige premiärministern Döme Sztójay och ersätts av Géza Lakatos, som genast stoppar deportationen av judar. Det såg ut som att faran var över för ungerns judar. 

Raoul Wallenberg (till höger) med sina medarbetare. Bildkälla: TT

Men nazisterna var snart tillbaka. Tyskarna återtog makten i Ungern i oktober 1944, drygt ett halvår innan krigets slut. Adolf Eichmann återvänder till Budapest – den här gången vill han att folkmordet ska bli verklighet.  De så kallade dödsmarscherna inleddes – tusentals judar skulle lämna Ungern till fots. Det var marscher som kantades av smärta, död, svält och obeskrivlig misär och sorg. Till och med tyskarna som skulle övervaka den tjugo mil långa marschen till Österrikes gräns klagade på de tortyrliknande förhållandena. 

    Raoul Wallenberg kunde ses klättra på tågvagnar och trycka in svenska skyddspass genom springorna

Raoul Wallenberg var där, han gick vid judarnas sida och delade ut svenska pass samtidigt som han gjorde sitt yttersta för att få ut människor ur den hemska situationen. 

När judar lastades på fullpackade tåg för att transporteras till gaskamrarna kunde man se Wallenberg klättra på vagnarna, ställa sig mitt på spåret med höjd hand, och till och med springa uppe på tågvagnarna för att trycka in svenska pass genom springorna.

Ungerska judar på "dödsmarsch". Bilden är tagen av Wallenberg själv. Bildkälla: TT

Januari, 1945. De allierade styrkorna står vid tyska gränsen och samtidigt har röda armen erövrat halva Ungern. Tyskarnas desperation ökar. 

Förintelsens dödsarkitekt, Adolf Eichmann ger order om att samtliga 100 000 judar i Budapests ghetto ska mördas. Orden går ut till generalen August Schmidthuber.

Raoul Wallenberg skickar ett meddelande till Schmidthuber, och förklarar att Schmidthuber kommer att hållas högst ansvarig för folkmordet och kommer att hängas för brott mot mänskligheten efter krigets slut om han genomför massakern. 

När de sovjetiska styrkorna anländer till ghettot två veckor senare finner de 97 000 judar – alla vid liv. 

Nazisten Adolf Eichmann under sin rättegång i Jerusalem 1961. Bildkälla: TT

Vid krigets slut fanns det 120 000 judar i Budapest. Enligt Per Anger, en av Wallenbergs närmaste medarbetare, hade minst 100 000 av dem överlevt tack vare Raoul Wallenberg. 100 000 män, kvinnor och barn. Mammor, pappor, söner, döttrar, vänner. Någons farmor, någons pojkvän, någons bästa vän. De hade överlevt nazisternas dödsmaskin. 

    Mammor, pappor, söner, döttrar, vänner. Någons farmor, någons pojkvän, någons bästa vän. De hade överlevt nazisternas dödsmaskin.

Vad som hände med Raoul Wallenberg efter kriget är okänt. Den 17 januari reste han för att besöka röda arméns högkvarter i Budapest. Efter det var han spårlös försvunnen. Förmodligen trodde ryssarna att Wallenberg var en amerikansk spion, och hans regelbundna kontakt med tyskarna väckte säkert misstänksamhet. En annan teori är att de sovjetiska styrkorna hade svårt att tro hur någon kunde ägna så mycket engagemang åt att rädda så många människor.

Enligt sovjetiska myndigheter dog han i fångenskap 1947. Flera vittnesmål pekar dock på det motsatta, och folk har berättat hur de sett Wallenberg vid liv så sent som på 80-talet. 

Mördaren Adolf Eichmann flydde till Sydamerika efter krigets slut och greps i början av 60-talet av israeliska agenter. Han dömdes till döden och hängdes efter en uppmärksammad rättegång i Jerusalem 1961. 

Bildkälla: TT

Raoul Wallenberg var ingen vanlig diplomat – han var ingen vanlig människa. Det var en person som med sitt djupaste engagemang kämpade för människors rätt att leva. 

För honom fanns det inget annat alternativ än att stå upp mot tortyren, vansinnet och ondskan. Han stod i stället upp för livet. 

När han en gång fick frågan varför han riskerade sitt liv för att rädda livet på människor han inte kände blev hans svar enkelt men samtidigt fyllt med tyngd och det grövsta allvar:

”För mig finns inget annat val. Jag har åtagit mig denna uppgift och jag skulle aldrig kunna återvända till Stockholm utan att veta med mig att jag gjort allt som står i mänsklig makt för att rädda så många judar som möjligt.”

LÄS MER – ALLA ARTIKLAR OM NYHETER24:S ELDSJÄLAR:

Emma, 34, advokat som jobbar ideellt och tror på rättvisa

Elin, 33, hjälper flyktingmammor och deras bebisar

Patrik, 49, har idrotten som verktyg för att integrera människor

Ibbe, 19, fick stanna – nu inspirerar han andra 

KRÖNIKA: Medmänsklighet är så mycket starkare än främlingsfientlighet 

Hylla dina #Eldsjälar

9 enkla steg till att hjälpa 8 000 barn 

KRÖNIKA: Vi fick komma in i Sverige – för att hon struntade i reglerna 

DEBATT: "Jag fortsätter kämpa för öppna gränser för flyende människor"

3 punkter – så här går det till när en flykting kommer till Sverige 

/
/
/
/
/
/
/
Senaste nytt

Utsatta barn räddas från droger, brott och tidig död – med hjälp av klättringsprojekt

18 Dec 2014, 14:10

Bildextra: 7 fantastiska eldsjälar som kommer göra din dag bättre

12 Dec 2014, 17:49
Här är några personer som vägrade sitta och hålla tyst, och som kämpade mot hat och rasism.

Navid, 31, tror på att mötas över gränserna

12 Dec 2014, 08:36
Nyheter24 hyllar den här veckan människor som osjälviskt kämpar för andra. Navid Modiri är en av dem – en äkta eldsjäl.

"Varannan svensk engagerar sig ideellt – värna om frivilligheten"

11 Dec 2014, 20:26
Göran Pettersson och Maria Alsander: "Därför vill vi göra ett medskick till regeringen: värna den svenska modellen för frivillighet och undanröj hinder så att det ideella engagemanget kan fortsätta att växa och utvecklas".

För Raoul Wallenberg fanns det inget val

11 Dec 2014, 19:14
Det här är berättelsen om eldsjälen som räddade 100 000 människor från nazisternas dödsmaskin.

3 punkter – så här går det till när en flykting kommer till Sverige

11 Dec 2014, 14:31
Vad innebär det egentligen att vara asylsökande och hur går det till när man söker asyl? Nyheter24 har pratat med Peter Mokvist från Migrationsverket som förklarar hur det hela går till.