Onsdag 18 Maj
Stockholm

Navid, 31, tror på att mötas över gränserna

1 av 4
2 av 4
3 av 4
Före detta högerextremisten Tobias Laser Swahn är i dag en mycket god vän till Navid.
4 av 4
Före detta högerextremisten Tobias Laser Swahn är i dag en mycket god vän till Navid. Foto:

Nyheter24 hyllar den här veckan människor som osjälviskt kämpar för andra. Navid Modiri är en av dem – en äkta eldsjäl.

Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
#ELDSJÄLAR

Under en vecka kommer Nyheter24 att uppmärksamma personer som hjälper människor som har flytt sina hemländer.

De som hjälper dem som inte vill annat än att skapa sig ett nytt liv här i Sverige.

Det finns tusentals personer som gör ett fantastiskt jobb, helt på eget initiativ – de eldsjälarna vill vi hylla.

Följs Navid

 Här kan du följa Navid på facebook.

ELDSJÄLAR. Han har varit programledare, sommarpratare och golfat med Jimmie Åkesson. Han föreläser, skriver texter och jobbar varje dag aktivt för att förändra vårt samhälle till det positiva. Han har även synts flitigt i media i samband med en av hans hjärtefrågor – mångfald och öppenhet.

Nyheter24 pratade med föreläsaren, artisten, samtalsaktivisten och eldsjälen – Navid Modiri.

– Engagemanget har alltid funnits i min familj, så det är väl kanske mina föräldrar som lett mig in på den banan.

Det var i samband med järnrrörsskandalen som Navid fick upp intresset för mångfald.

– Det som triggade igång intresset för just mångfald och öppenhet var när jag såg "järnrörsklippet" första gången, det var i november 2012. Komikern Soran Ismail stöter på ett par Sverigedemokrater på stan. De säger bland annat att Sverige inte är hans land, säger Navid och fortsätter:

– Min första reaktion var "Fuck you Erik Almqvist, det här är visst mina gator". Jag tänkte på mina vänner och familj som knäcker sin rygg varje dag för att vara goda medborgare – men som råkar ha ett annat efternamn, mörkt hår och bruna ögon. Sedan kände jag bara – "Fan heller att jag ska låta det här fortsätta". I ett sånt läge brukar jag tänka – sörj och organisera dig sedan.

"Människor började att höra av sig"

Navid berättar att det var då han började skriva på sociala medier. Han skrev om att inte höra till, om längtan efter ett land där folk pratade med varandra för att förstå och inte polarisera. Och plötsligt så hände någonting.

– Människor började ringa och höra av sig till mig. Det blev ett pågående samtal om att vi behöver förändra samtalet.

Golfade med Jimme Åkesson

Till förmån för Musikhjälpen auktionerade SD-ledaren Jimmie Åkesson i vintras ut en golfrunda med sig själv som motspelare. Navid Modiri lyckades med hjälp av privatpersoner skramla ihop till det vinnande budet på 50 000 kronor.

– Första journalisten som ringde mig efter att jag vunnit golfrundan sa någonting i stil med "Du, fan vad kul att du ska golfa med Åkesson!" Och jag vet inte om kul är rätt ord, säger han och fortsätter:

– Folk tror att bara för att metoden är lekfull så är resultatet oseriöst. Jag pratar ofta om hur viktiga samtal som mitt och Jimmies är för vårt land. Det är skitviktigt att folk som har olika världsbilder kan snacka med varandra. Ett land med folk som har olika världsbilder och inte kan snacka med varandra skrämmer skiten ur mig.

Hur påverkade ni varandra?

– Jag ville gå in så öppen och så lyhörd som möjligt, lära mig om hur har han formats. Min förståelse har ju ökat och i och med det kan en förändring ske.

Hur kan man göra för att fler ska engagera sig?

– Titta på vad som driver människor och engagerar människor. Många har panik över att "unga inte engagerar sig" men det är bullshit. Det är era format som inte fungerar längre, folk bryr sig mer än någonsin men vi måste ändra formaten.

– Människor är i grunden goda, men ibland så går det jävligt snett. Så om vi utgår från att människor vill göra gått så tror jag det finns väldigt många sätt som gör det lätt för människor att engagera sig. 

Du föreläser mycket. Vad vill du att besökarna ska känna efter att du föreläst?

– Jag vill att de ska känna sig förvirrade och att de ska öppna upp. Med öppenhet får människor en helt annan typ av medvetenhet. Och med medvetenhet kan underverk ske med människor.

Hur känns det att vara en som "påverkar"?

– Det är roligt och smickrande men även ganska läskigt. Till slut tror folk att man har något slags svar, man blir som en ledare, och det är farligt just när du känner att du blir lite smickrad. Jag bjuder gärna in till samtal men jag har inga svar på systemet, säger han och fortsätter:

– Det jag vet är att det inte fungerar, ska vi förändra samhället måste vi förändra samtalet. 

Du brukar ofta prata om det här med att man inte ska stänga Sverigedemokraterna ute – utan välkomna dem in i samtalet. Kan du utveckla vad du menar?

– Absolut. Jag tror inte på att stänga någon ute. Jag själv har exempelvis lärt känna en kille som är före detta högerextremist och som nu vill börja föreläsa om det här. Han är helt fantastisk.

"Alla har vi någonting att lära av Navid"

Den före detta högerextremisten heter Tobias Laser Swahn och är i dag mycket god vän till Navid. Han anser att alla har någonting att lära av honom.

– Navid är inte personen som tänker "outside the box" då det för Navid inte finns någon "box". Jag tror att vi alla har något att lära oss av hans sätt att tänka, och hans engagemang är en frisk fläkt i dagens debattklimat."

Vad är det som gör Navid till en typisk eldsjäl?

– Det är nog hans övertygelse om att ingenting är försent, ingenting är förstört, allting går att förändra. Han har en så stark tro på att allting är möjligt att han ger hopp till förändring. Det är svårt att förändra mycket på egen hand, men han får folk att känna att ingenting är omöjligt. Jag att folk behöver hopp, och det ger han alltid till folk.

LÄS MER – ALLA ARTIKLAR OM NYHETER24:S ELDSJÄLAR:

För Raoul Wallenberg fanns det inget val

Johanna, 39, vill ge ensamkommande barn en meningsfull vardag

KRÖNIKA: Magda Omerspahic: "Vi fick komma in i Sverige – för att hon struntade i reglerna"

Emma, 34, advokat som jobbar ideellt och tror på rättvisa

Elin, 33, hjälper flyktingmammor och deras bebisar

Patrik, 49, har idrotten som verktyg för att integrera människor

Ibbe, 19, fick stanna – nu inspirerar han andra 

KRÖNIKA: "Medmänsklighet är så mycket starkare än främlingsfientlighet"

Hylla dina #Eldsjälar

9 enkla steg till att hjälpa 8 000 barn 

DEBATT: "Jag fortsätter kämpa för öppna gränser för flyende människor"

3 punkter – så här går det till när en flykting kommer till Sverige 

Brukar du engagera dig för andra?
Tack för din röst!
Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela