Homosexualitet

Homosexualitet är en sexuell läggning som syftar på sexuell attraktion, sexuell preferens eller kärlek mellan personer som tillhör samma kön.  


Exempelvis en relation mellan två transkvinnor, två transmän, två ciskvinnor eller två cismän. Det behöver inte nödvändigtvis vara en relation mellan två personer, men syftar till att personerna i relationen är av samma kön. 


Homosexualitet, tillsammans med heterosexualitet och bisexualitet, tillhör tre av de vanligaste sexuella  läggningarna. 


Heterosexualitet är motsatsen till homosexualitet och innebär att man har det motsatta könet som sexuell preferens. 


Bisexualitet innebär en sexuell dragning och preferens till både det kvinnliga och manliga könet. 


Ett annat vanligt ord för homosexuell är gay. 


Skillnad mellan sexuell läggning och könsidentitet 


Något som kan vara svårt för vissa att hålla isär är skillnaden mellan sexuell läggning och könsidentitet. 


En sexuell läggning syftar alltså till vem man attraheras av medan könsidentitet syftar till vem man är. 


Några könsidentiteter som finns är:


Cisman: en man som är född man och identifierar sig som en man. En cisman har normalt sätt pronomen han


Ciskvinna: en kvinna som är född kvinna och som identifierar sig som kvinna. En ciskvinna har normalt sätt pronomen hon


Transman: en man som föddes som en kvinna men som identifierar sig som en man. En transman har normalt sätt pronomen han


Transkvinna: en kvinna som föddes som en man men som identifierar sig som en kvinna. En transkvinna har normalt sätt pronomen hon


Ickebinär: en person som varken identifierar sig som kvinna eller man. En ickebinär person använder sig ofta av pronomen hen


Om man är osäker vilken könsidentitet någon har kan man helt enkelt fråga vilken pronomen de använder, och använda det. 


Du bestämmer själv vilken pronomen du använder och vad din könsidentitet är. 


Homosexualitet.
Homosexualitet. Bildkälla: Unsplash

Källa: UMO, RFSU

26 Jul 2023, 19:48
Jordan Henderson har hyllats för sitt engagemang för hbtqi-rörelsen. Nu uppges Liverpools lagkapten vara klar för spel i den saudiska klubben al-Ettifaq.
26 Jul 2023, 09:54
Saudiarabien jagar fotbollsspelare. På kort tid har stjärnspelare som Cristiano Ronaldo och Karim Benzema anslutit till landets högsta division. Nu vill man även ha spelare till tredje högsta divisionen – där det erbjuds miljonlöner.
25 Jul 2023, 11:06
Matty Healys agerande under Good vibes-festivalen där han bland annat kysste sin manliga bandkollega får nu kritik av hbtqi-communityt.
23 Jul 2023, 08:16
Helgens Good vibes-festival i Malaysia ställdes in efter att Matty Healy kritiserat landets anti-hbtqi-lagar och kysst en av sina manliga bandmedlemmar på scen. Nu har hela The 1975 bannlysts i landet, rapporterar The Guardian.
19 Jul 2023, 17:48
Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak har riktat en formell ursäkt för det historiskt "hemska" beteendet mot HBTQI-personer under den tid då homosexualitet var förbjudet inom militären.
13 Jul 2023, 08:38
Irans ledare Ebrahim Raisi gick till attack mot homosexuella och hbtq-personer under sitt besök i Uganda, som nyligen infört en av världens strängaste anti-gay-lagar.
2 Jul 2023, 07:28
Motstånd mot hbtq-personers rättigheter, förnekande av mäns våld mot kvinnor och blinkningar till Francodiktaturen. Om knappt en månad kan extremhögerpartiet Vox bli en del av Spaniens regering.
1 Jul 2023, 07:06
Människor förföljs, grips och misshandlas i Uganda där "homosexuella handlingar" nu kan leda till livstids fängelse eller dödsstraff. Allt jag gör, min sexualitet, jag själv, mitt arbete, min aktivism. Allt är kriminaliserat, säger hbtq-aktivisten Frank Mugisha.
28 Jun 2023, 18:40
Cristiano Ronaldo, Rúben Neves, Kalidou Koulibaly – och nu Edouard Mendy. Målvakten är den senaste i raden av fotbollsstjärnor som väljer bort Europa för spel i Saudiarabien. 31-åringen har skrivit på för al-Ahli.
25 Jun 2023, 20:06
Mittbacken Kalidou Koulibaly, 32, lämnar Chelsea. Han är klar för en flytt till al-Hilal i Saudiarabien, bekräftar Premier League-laget på sin webbplats. "Vi vill tacka Kalidou för hans bidrag på och utanför planen under hans tid på Stamford Bridge och önskar honom lycka till med nästa steg i karriären", skriver klubben.
23 Jun 2023, 21:44
Saudiarabien fortsätter att värva fotbollsspelare från de europeiska toppligorna. Nästa spelare som byter Europa mot Saudiarabien är den portugisiska landslagsspelaren Rúben Neves, 26. Det meddelar hans nya klubb al-Hilal på Twitter.
22 Jun 2023, 22:00
Saudiarabien ger upp hoppet om att få arrangera fotbolls-VM 2030. Det rapporterar spanska Marca.
18 Jun 2023, 06:00
Karim Benzema är den senaste i raden av superstjärnor som väljer Saudiarabien. Att fotbollen används för att tvätta bort landets dåliga rykte kring mänskliga rättigheter verkar inte bekymra Robin Quaison. Det är jättekul. Folk här hemma börjar fatta att man spelar fotboll i Saudi också, säger den svenske landslagsanfallaren.
11 Jun 2023, 12:38
En tredjedel av tyska män upp till 35 års ålder anser det acceptabelt att bruka våld mot kvinnor. Detta enligt en enkätundersökning från barnrättsorganisationen Plan International Tyskland.
6 Jun 2023, 12:20
Först Cristiano Ronaldo, nu Karim Benzema – och snart kanske även Lionel Messi. Den saudiska ligan har blivit en lukrativ plats för superstjärnorna att avsluta karriären på. Samtidigt blir Saudiarabien än tydligare ett idrottspolitiskt maktcentrum.
29 Maj 2023, 13:38
Ugandas president Yoweri Museveni har undertecknat en kritiserad lag, enligt vilken "homosexuella handlingar" kan leda till livstids fängelse eller dödsstraff. Landets lagstiftning blir därmed en av världens strängaste mot hbtqi-personer.
15 Maj 2023, 11:25
Samtidigt som SD har gjort drag queens till slagträn i "kulturkriget" guidar Lillan och Tjorven barn på Dramaten. Dragduon vill ge en ingång till teatern.Som alla skådespelare anpassar vi oss efter vår publik, säger Razmus Nyström.
28 Apr 2023, 07:30
Touko Laaksonens glada, sexuellt explicita verk slog igenom i konstvärlden i en tid då homosexualitet var olagligt eller klassades som en sjukdom i länder runt om i världen, inklusive hans hemland Finland. Nu hyllas gayikonen – mer känd under sin pseudonym Tom of Finland – i en ny utställning.
21 Apr 2023, 02:32
Ugandas president vill se förändringar i landets nya hbtqi-lagar, men inte att straffen för homosexualitet tas bort. I stället går han till ny attack mot västländerna.Europa är förlorat. Så de vill att vi också ska gå förlorade, säger han.
1 Apr 2023, 10:08
Sverige ställer sig bakom EU-kommissionen i ett mål i EU-domstolen mot Ungerns lagstiftning som förbjuder "uppvisande av homosexualitet för minderåriga i reklam och medier".Det framgår av handlingar från Regeringskansliet.
1 2 3 4 5 6 ... 24