Homosexualitet

Homosexualitet är en sexuell läggning som syftar på sexuell attraktion, sexuell preferens eller kärlek mellan personer som tillhör samma kön.  


Exempelvis en relation mellan två transkvinnor, två transmän, två ciskvinnor eller två cismän. Det behöver inte nödvändigtvis vara en relation mellan två personer, men syftar till att personerna i relationen är av samma kön. 


Homosexualitet, tillsammans med heterosexualitet och bisexualitet, tillhör tre av de vanligaste sexuella  läggningarna. 


Heterosexualitet är motsatsen till homosexualitet och innebär att man har det motsatta könet som sexuell preferens. 


Bisexualitet innebär en sexuell dragning och preferens till både det kvinnliga och manliga könet. 


Ett annat vanligt ord för homosexuell är gay. 


Skillnad mellan sexuell läggning och könsidentitet 


Något som kan vara svårt för vissa att hålla isär är skillnaden mellan sexuell läggning och könsidentitet. 


En sexuell läggning syftar alltså till vem man attraheras av medan könsidentitet syftar till vem man är. 


Några könsidentiteter som finns är:


Cisman: en man som är född man och identifierar sig som en man. En cisman har normalt sätt pronomen han


Ciskvinna: en kvinna som är född kvinna och som identifierar sig som kvinna. En ciskvinna har normalt sätt pronomen hon


Transman: en man som föddes som en kvinna men som identifierar sig som en man. En transman har normalt sätt pronomen han


Transkvinna: en kvinna som föddes som en man men som identifierar sig som en kvinna. En transkvinna har normalt sätt pronomen hon


Ickebinär: en person som varken identifierar sig som kvinna eller man. En ickebinär person använder sig ofta av pronomen hen


Om man är osäker vilken könsidentitet någon har kan man helt enkelt fråga vilken pronomen de använder, och använda det. 


Du bestämmer själv vilken pronomen du använder och vad din könsidentitet är. 


Homosexualitet.
Homosexualitet. Bildkälla: Unsplash

Källa: UMO, RFSU

24 Mar 2023, 06:46
Nu berättar artisten Andreas Wijk om hur lång tid det tog för honom att acceptera sin homosexualitet. Tillsammans med sina föräldrar försökte de länge att "bota" hans sexuella läggning.
22 Mar 2023, 20:54
Qatar jublar efter Zlatan Ibrahimovics jättehyllning av landet.Sportsidorna täcks med svenskens ord och den qatariska kanaljätten Bein Sport har vävt in gårdagens presskonferens under sina sändningar.Det är exakt den publicitet de vill ha, säger Mellanösternexperten Anders Persson.
22 Mar 2023, 04:06
Ugandas parlament har antagit en omfattande lag som föreslår nya hårda straff för hbtqi-personer.Gratulerar. Vad än vi gör, gör vi det för Ugandas folk, sade talmannen Anita Among efter att beslutet fattats.FN:s människorättschef vill att Ugandas president stoppar lagen.
20 Mar 2023, 05:06
Ett lagförslag i Florida kan göra det förbjudet att samtala om mens i de yngre årskurserna i grundskolor. Enligt förslaget ska ämnet inte få tas upp förrän barnen är runt 11–12 år gamla.
17 Mar 2023, 09:12
Venezuela avkriminaliserar homosexualitet inom landets väpnade styrkor.
7 Mar 2023, 13:08
Den amerikanska ungdomsförfattaren Laurie Halse Anderson får årets Almapris, världens största pris för barn- och ungdomslitteratur.Hon skildrar svåra ämnen som sexuella övergrepp – och hennes böcker har förbjudits i flera amerikanska stater.
3 Mar 2023, 12:00
En kärlekshistoria mellan två män, varav en har muslimska rötter. Men nycirkusföreställningen "The chosen haram" handlar samtidigt om en relation där alla, oavsett religiös eller sexuell identitet kan känna igen sig, framhåller den brittiske koreografen och cirkusartisten Sadiq Ali.
19 Feb 2023, 06:00
Vardagsbestyr, vänskap och förälskelse. Men också sorg och oro över föräldrar som betraktar den sexuella läggningen som en dödssynd.På en hemlig plats i nordvästra Stockholm driver Hasret Bozarslan en mötesplats där förortens hbtq-ungdomar får vara sig själva.
27 Jan 2023, 23:30
Den brittiska skådespelaren Sylvia Syms har gått bort 89 år gammal, rapporterar BBC.
25 Jan 2023, 10:52
Gud älskar alla sina barn som de är – även homosexuella, säger påve Franciskus.I en intervju uppmanar han katolska biskopar att välkomna hbtq-personer i kyrkan – samtidigt som han upprepar att homosexualitet är en synd.
22 Jan 2023, 08:19
"Bländande", skriver Variety om Beyoncés första ordentliga scenframträdande på fyra år som skedde endast för särskilt inbjudna gäster på ett lyxhotell i Dubai. Samtidigt luftade sångerskans fans kritik på sociala medier.
11 Jan 2023, 16:30
Justyna Wydrzyńska riskerar tre år bakom galler för en pillerkarta skickad med posten. Som abortaktivist i det konservativa Polen slåss hon mot en av Europas striktaste lagstiftningar – men ångrar inget.Jag skulle göra samma sak i dag, säger hon till TT.
8 Jan 2023, 15:39
Ett par tusen människor deltog i den första prideparaden på den indiska huvudstaden New Dehlis gator på tre år.
11 Dec 2022, 11:25
Frankrikes idrottsminister Amelie Oudea-Castera tog plats på al-Bayt-stadions VIP-läktare i Qatar – och hon gjorde det med en färgglad tröja.
5 Dec 2022, 06:02
I Brasilien har tröjnummer 24 förknippats med homosexualitet.I VM-mötet med Kamerun bar Bremer numret – det var första gången en spelare bar tröjnumret i det brasilianska landslaget.Jag fick lära mig att inte ha nummer 24, säger Kalmar FF:s brasilianske mittfältare Romario.
4 Dec 2022, 14:09
Förre Arsenaltränaren Arsène Wenger vet varför landslag som Belgien, Danmark och Tyskland misslyckats under fotbolls-VM i Qatar.För mycket fokus på politiska ställningstaganden, menar Wenger.
3 Dec 2022, 09:03
Den amerikanska serietecknaren Aline Kominsky-Crumb är död, skriver DN. Kominsky-Crumb var en förgrundsgestalt inom feministiskt autofiktivt serieskapande och banade väg för en lång rad kvinnliga serieskapare.
30 Nov 2022, 05:53
Parlamentet i Singapore avkriminaliserar homosexuella handlingar – men ändrar samtidigt grundlagen: Äktenskap ska definieras som en institution enbart mellan man och kvinna.
29 Nov 2022, 01:25
Mitt under matchen mellan Portugal och Uruguay i fotbolls-VM sprang en man med en regnbågsflagga in på planen. Han fördes bort från planen men vad som därefter hänt med honom är ännu inte känt.
28 Nov 2022, 21:34
En man med en regnbågsflagga stormade planen i matchen mellan Portugal och Uruguay i fotbolls-VM.
1 2 3 4 5 6 7 ... 24