Cristiano Ronaldo i al-Nassr-tröjan där han sägs tjäna 2,2 miljarder kronor om året. Arkivbild.
Cristiano Ronaldo i al-Nassr-tröjan där han sägs tjäna 2,2 miljarder kronor om året. Arkivbild. - Foto: Hussein Malla/AP/TT

Saudierbjudandet: Miljonlöner i tredjeligan

Saudiarabien jagar fotbollsspelare. På kort tid har stjärnspelare som Cristiano Ronaldo och Karim Benzema anslutit till landets högsta division. Nu vill man även ha spelare till tredje högsta divisionen – där det erbjuds miljonlöner.


Fakta: Saudiarabien och idrott

Saudiarabien är klassat som en diktatur, där stora brister råder när det gäller mänskliga rättigheter. Det finns förbud och restriktioner för vad kvinnor får och inte får göra, homosexualitet är förbjudet och dödsstraff praktiseras.

Samtidigt är landet världens största oljeexportör och staten extremt rik. På senare tid har Saudiarabien, främst via sin statliga investeringsfond Pif, pumpat in enorma summor pengar för att tvätta sitt rykte via idrott.

Utöver investeringarna i fotbollen storsatsas det på bland annat golf, inte minst via den egna LIV-touren i golf, formel 1, boxning och hästsport.

I takt med att investeringarna har ökat har även kritiken mot regimen tilltagit.

Idrottsstjärnor som väljer spel i Saudiarabien får numera ofta svara på frågor om politik.

På onlineportalen Futbol Jobs, där klubbar kan leta efter spelare, pågår nu ett ihärdigt sökande till den saudiarabiska tredjedivisionen. Det rapporterar norska Dagbladet.

Flera av klubbarna uppger att de söker aktiva spelare, "redo för en utmaning i en ambitiös liga". De uppmuntrar intresserade att skicka en video på sig själva och sina färdigheter.

Webbplatsen har mer än 180 000 registrerade användare. Och enligt portalens kommentarssektion på X, tidigare känt som Twitter, kommer det inte att saknas ansökningar.

Skyhöga löner erbjuds

Detta med anledning av lönenivån som erbjuds.

I annonsen står det att spelare som får kontrakt kan förvänta sig löner på mellan 30 000 och 40 000 svenska kronor i veckan. Därtill ska bil och hus ingå som en löneförmån.

En spelare på motsvarande nivå i Tyskland tjänar cirka 650 000 kronor per år. Om personen i fråga däremot får kontrakt i Saudiarabien kan spelaren däremot förvänta sig en årslön på minst 1,5 miljoner kronor.

Flyttar till Saudiarabien

Att fotbollsstjärnor byter Europa mot Saudiarabien har blivit allt vanligare.

I måndags rapporterades det att den saudiarabiska klubben al-Hilal har lagt ett rekordbud värt 300 miljoner euro, motsvarande drygt 3,4 miljarder kronor, på den franske anfallaren Kylian Mbappé.

Om övergången blir av kommer Mbappé att bli den överlägset dyraste fotbollsspelare någonsin.

I vintras anslöt Cristiano Ronaldo till saudiska al-Nassr medan Karim Benzema, som utsågs till världens bäste spelare i oktober förra året, blev klar för al-Ittihad i juni. Sedan dess har ytterligare en drös spelare värvats från europeiska toppklubbar till den saudiarabiska ligan.

TT
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!