I fjol presenterade Livsmedelsverket ett nytt beslut från EU: Rökaromer, som ofta används som alternativ till traditionell rökning, ska förbjudas i mat.
Rökaromer är vanligt förekommande i mat som kött, ost och färdiglagade såser eller soppor. Med andra ord kommer flera av dessa produkter behöva ändra sitt innehåll.
Rökaromer fasas ut – inte säkra att ha i mat
Bakgrunden till EU-förbudet är att rökaromer förbjuds är att de inte längre anses vara säkra att ha i mat, efter att man gjort upptäckten att de innehåller ämnen som kan öka risken för cancer.

"Därför är det viktigt att få i sig så lite som möjligt av den typ av ämnen som ingår i rökaromer. Eftersom rökaromer tillsätts i maten är det möjligt att ta bort dem vilket nu också sker", säger Maria Florin, enhetschef på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.
Rökaromer får dock användas i vissa fall men då krävs ett godkännande från den europeiska säkerhetsmyndigheten, Efsa, som räcker i tio år innan det behöver förnas.
MISSA INTE: Kunderna rasar – omtyckt hamburgare görs om
Flera livsmedel måste ändras till 2029
År 2029 måste livsmedelstillverkare ha fasat ut rökaromer i sina produkter, med undantag för de som ansökt och fått beviljat av Efsa. Med andra ord kommer ett antal livsmedelstillverkare att behöva ändra recept på en del produkter framöver.
Nyheter24 har tidigare pratat med Scan som måste ändra ett antal bacon-produkter, och Ica som i sin tur kommer anpassa sina Ica Basic-varor efter bestämmelsen.

Ändrar i receptet – McDonald’s: "Få fram en Tasty-sås som är lika god"
Bland dem som drabbas finns också snabbmatsrestaurangen McDonald’s. Rökaromer förekommer i dag bland annat i en sås producerad av kedjan och som finns på hamburgaren Tasty.


Henrik Nerell, presskontakt på McDonald’s, bekräftar att såsen till denna hamburgare kommer att ändras till följd av EU-förbudet:
– Tillsammans med våra leverantörer arbetar vi för att få fram en Tasty-sås som är lika god som den nuvarande såsen men utan de förbjudna rökaromerna, säger han och fortsätter:
– Vår ambition är att ha ett fullgott alternativ i god tid och att den nya såsen ska bli lika populär som den nuvarande såsen.
