Byggnadsarbetare demonstrerar på Sergels torg.
Byggnadsarbetare demonstrerar på Sergels torg. - Foto: Samuel Steén/TT

Byggnads krav på regeringen: "Gör något"

Tusentals byggnadsarbetare anser sig ha fått nog. Via en namninsamling kräver de att regeringen gör något åt byggkrisen. Jag förstår och delar oron, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD).


Fakta: Byggkrisen

Totalt varslades 3 512 anställda inom byggbranschen enligt Arbetsförmedlingen under det sista kvartalet 2023, mer än i någon annan bransch.

Antalet konkurser inom byggbranschen ökade med 38 procent 2023 jämfört med 2022.

Antal påbörjade bostäder:

2022: 59 000

2023: 27 000 (prognos)

2024: 19 500 (prognos)

Boverket beräknar med ett behov av 67 300 nya bostäder per år fram till 2030.

Källor: Boverket, Arbetsförmedlingen, Creditsafe

Ett drygt hundratal byggnadsarbetare hade samlats för en demonstration på Sergels torg i Stockholm på tisdagskvällen.

Budskapet var glasklart:

"Bygg bort krisen."

Det råder bostadsbrist i Sverige, men byggtakten har stannat av. Enligt Boverkets prognos kommer 19 500 nya bostadsbyggen att påbörjas under året, vilket kan jämföras med 59 000 byggen år 2022. Byggbranschen är den bransch som varslade flest personer om uppsägning under sista kvartalet 2023.

— Byggnadsarbetarna har fått nog. Det är dags för regeringen att lyssna, bostadsministern måste fatta allvaret, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm till TT och menar att politiska åtgärder och ekonomiska stödinsatser är ett måste för att vända trenden.

Infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD).

Andreas Carlson, som mottog namninsamlingen med 18 155 underskrifter, säger till TT att han förstår och delar oron – men att det inte finns någon genväg för att lösa problemet.

— Vi är i en tuff ekonomisk situation som påverkar bostadsbyggandet. Regeringen arbetar med är att bekämpa inflationen, för den är orsaken till nedgången vi ser. Vi jobbar också strukturellt, steg för steg, för att ta tag i de strukturreformer som hade behövt vara på plats för länge sedan.

Rättad: I en tidigare version av texten angavs fel siffra för hur många som skrivit under namninsamlingen.

TT
/
/
/
/
/