Stefan Hector, ny biträdande rikspolischef.
Stefan Hector, ny biträdande rikspolischef. - Foto: Jonas Ekströmer/TT

Nye polischefen: Vi ska ha ordning på vår låda

Han började med ett av Sveriges tuffaste polisjobb – att patrullera på Norrmalm i Stockholm. Stefan Hector fortsatte till piketstyrkan och nationella insatsstyrkan. Nu har han fått ett nytt utsatt jobb: biträdande rikspolischef. Jag tackade ja direkt, säger han.


Den 56-årige Stefan Hector är en långvägare med över 30 år inom polisen. Första jobbet var i den hårdaste miljön för en polis, kvarteren runt Centralstationen och Sergels torg.

Han gick vidare till piketstyrkan i Stockholm och nationella insatsstyrkan där han till slut blev högste chef. Sedan dess har han haft rader olika chefsjobb, senast som ansvarig för polisens beredskapsplanering.

Krävde en biträdande

Den nyutnämnda rikspolischefen Petra Lundh krävde en biträdande för att acceptera sitt nya jobb och hon tvekade i flera månader innan hon till slut gick med utnämningen.

Men Stefan Hector tackade omedelbart ja.

— Min innerliga och uppriktiga drivkraft är att göra Sverige säkrare, det kan låta pretentiöst men är det som driver mig. Det var ett självklart beslut.

Stefan Hector säger att han och Petra Lundh, som bland annat varit riksåklagare och chef för Svea hovrätt, kommer att arbeta tätt tillsammans. De har rummen intill varandra.

— Det är ett stort och komplext uppdrag så vi får dela på bördorna. Exakt hur det blir får vi se.

Närmare medborgarna

Regeringen vill att polisen ska bli mer "medborgarnära" med synliga poliser på gator och torg och med fler utredningar av så kallade mängdbrott som stölder, misshandel och bedrägerier.

De nya direktiven innebär att en del poliser får nya arbetsuppgifter.

— Vi får omprioritera och balansera, vi har vuxit inåt och uppåt och det tar resurser från det medborgarnära. Men vi får också nya resurser.

När det gäller gängkriminaliteten ser Stefan Hector positiva tendenser, bland annat genom nya arbetsmetoder som innebär att polisen utreder flera brott samtidigt, kopplade till till varandra, och inte ärende för ärende.

— Det kommer att ta tid och vi kan påverka vårt eget arbete, men fler måste samverka som Tullen, Skattemyndigheten, Försäkringskassan och sociala myndigheter.

— Polisen ska ha ordning på sin egen låda, men det finns omständigheter utanför vår kontroll. Vi måste helt enkelt göra andra bättre.

– Vi måste helt enkelt göra andra bättre, säger Stefan Hector, ny biträdande rikspolischef.
TT
/
/
/
/
/
/
Senaste nytt

Boven bakom magsjukedramat på skola hittad

Klassiska bryggeriet hånar svenskarna – med ny ölsort

En ny öl landar snart på Systembolagets hyllor. Den nya ölen driver med svenskars engelskakunskaper, och i ett pressmeddelande skriver bryggeriet att "Sverige är ett litet land med stort självförtroende".

Na-kd smygändrar villkoren – så vilseleds kunderna

Klädjätten Na-kd har ändrat sin returpolicy i smyg. Nu riskerar många kunder att se sin chans till återbetalning brinna inne, medans företaget bara får mer pengar rätt ner i fickan.

Man misstänks ha mördats i lägenhet på Hisingen

En man i 35-årsåldern har gripits misstänkt för att ha mördat en medelålderns man på Hisingen i Göteborg.

Polisen i Sundsvall rapporterar om trafikolycka

"Sundsvall, trafikolycka på Södermalm.", skriver polisen på sin hemsida.

Fyra skadade i allvarlig trafikolycka

Fyra personer är skadade efter att två bilar frontalkolliderat vid småländska Myresjö, uppger polisen.