Flera tusen människor samlades vid Sergels torg för att manifestera för Ukraina.
Flera tusen människor samlades vid Sergels torg för att manifestera för Ukraina. - Foto: Caisa Rasmussen/TT

Tusentals manifesterade för Ukraina

Flera tusen slöt på lördagen upp vid Sergels torg i Stockholm för att visa sitt stöd för Ukraina – på dagen två år efter den ryska invasionen. Vi står kvar, vid Ukrainas sida, på frihetens sida, sade statsminister Ulf Kristersson (M).


Till tonerna av Patti Smiths hit "People have the Power" och ukrainska folkmelodier var stämningen på Sergels torg inledningsvis uppsluppen. Men efter en knäpptyst minut för de ukrainare som mist livet blev allt genast mer allvarsamt. Kriget gjorde sig påmint. Igen.

Ulf Kristersson inledde manifestationen med ett tal som möttes av stort jubel från de tusentals som samlats för att visa sitt stöd för Ukraina.

— Jag minns den här dagen för ett år sedan. Och vi minns alla den här dagen för två år sedan. När vi sågs här förra gången skickade vi en viktig signal – till både vänner och fiender: att vi står på frihetens och demokratins sida, sade Kristersson i sitt tal och fortsatte:

— I dag – två år efter den fullskaliga invasionen – ger vi ett ännu viktigare besked: att där står vi kvar. Vid Ukrainas sida, på frihetens sida – och så länge det krävs.

Glad för stödet

Mitt i folkhavet stod Natasha insvept i den ukrainska flaggan. Den unga kvinnan kom till Sverige för sex månader sedan. Hennes hem finns egentligen i Kiev.

— Jag är glad över att så många är här för att visa sitt stöd, sade hon.

— Att Ulf Kristersson är här betyder jättemycket. En sådan här manifestation är viktig för ingen får glömma Ukraina. Folk dör fortfarande, min farbror har dött i kriget. Man måste förstå att Ryssland inte kommer att sluta, de kommer fortsätta döda oss just för att vi är ukrainare.

Kristersson citerade sin danska kollega Mette Frederiksen.

— "Ingen av oss har rätt att vara krigstrött, så länge Ukraina inte är det", sade han.

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson talar på tvåårsdagen av den ryska invasionen.

Andersson lovade stöd

S-ledaren Magdalena Andersson höll även hon ett tal som möttes av jubel.

— I dag för två år sedan vaknade barnen i Ukraina till ljudet av bomber. För första gången sedan andra världskriget ett fullskaligt invasionskrig mitt i Europa. Folkrättsvidrigt, brutalt och hänsynslöst angrep Ryssland ett fredligt och demokratiskt grannland. Två år har gått, två år av terror för Ukraina, sade hon och lovade fortsatt stöd.

— Den ryska regimen ska ställas till svars för sina krigsbrott. Vi ska fortsätta stötta Ukraina på alla sätt som är möjliga till den sista ryska soldaten har åkt hem.

Även på andra platser runt om i Sverige hölls på lördagen manifestationer för Ukraina.

Erik Ramanathan, USA:s ambassadör i Sverige, under manifestationen på Sergels torg.
TT
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!