Folkhälsomyndigheten ser över om vaccination mot vattkoppor ska ingå i det nationella vaccinationsprogrammet.
Folkhälsomyndigheten ser över om vaccination mot vattkoppor ska ingå i det nationella vaccinationsprogrammet. - Foto: TT

Utredning om gratis vattkoppsvaccin återupptas

Pandemin satte stopp för utredningen om att införa gratis vattkoppsvaccin till alla barn. Nu rullar det i gång igen.Det är en av de få, stora barnsjukdomar som vi ännu inte vaccinerar mot, säger Sören Andersson, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.


Fakta: Vattkoppor

Vattkoppor är en vanlig och mycket smittsam infektionssjukdom som orsakas av ett virus. Du kan bara få den en gång, därefter är du immun mot den.

Vanliga symptom är feber och vätskefyllda blåsor, som kan klia mycket. Symptomen är ofta besvärligare ju äldre du är.

Det brukar ta 10–20 dygn från det att du smittas innan de första symptomen märks. Dessa brukar vara feber, huvudvärk och trötthet.

Efter ett par dagar bildas röda utslag, oftast på överkroppen. De kan sprida sig till hela kroppen.

De flesta får vattkoppor redan som barn. Sjukdomen brukar läka av sig själv.

Sök alltid vård om du är 18 år eller äldre – men ring till vårdcentralen först.

Källa: 1177 Vårdguiden, Folkhälsomyndigheten

Redan 2018 startade Folkhälsomyndigheten en utredning om vaccination mot vattkoppor skulle ingå i det nationella vaccinationsprogrammet. Men pandemin satte allt på paus.

Efter flera år har utredningen nu återupptagits. Myndigheten ska bland annat se över hur effektivt och säkert vaccinet är och göra hälsoekonomiska beräkningar.

Finns i flera länder

Tyskland, USA, Kanada, Finland och Island är länder som redan erbjuder en allmän vaccinering av barn mot vattkoppor.

— Vi vet att vattkoppsvaccinet är väldigt effektivt. I USA har man vaccinerat barn länge. Förekomsten av utbrott minskar väsentligt, säger Sören Andersson.

Något som dock skulle kunna tala emot en allmän vaccinering i Sverige är sjukdomens allvarlighetsgrad, enligt Sören Andersson.

— Den är relativt lindring jämfört med en del andra sjukdomar som vi vaccinerar emot. Men den är inte harmlös. Vi har ett antal fall som behöver läggas in på sjukhus varje år. Det är även väldigt mycket vabbande, säger han.

Sören Andersson menar att det nu är viktigt att Sveriges regioner får ett underlag kring vaccinering mot vattkoppor framöver.

— Det rör på sig lite. Det finns en risk annars att vi hamnar i ett läge där regionerna tar egna initiativ och det blir ojämlikt, säger han.

På plats 2024?

Folkhälsomyndigheten hoppas att utredningen är klar före sommaren 2023. Ett slutgiltigt beslut tas dock av regeringen.

TT: Om ni skulle rekommendera att vattkoppor tas med i det nationella vaccinationsprogrammet. När skulle det tidigast kunna ske?

— Det är tveksamt om det skulle kunna vara på plats till 2024. Kanske mer realistiskt till 2025, säger Sören Andersson.

Folkhälsomyndigheten utreder även parallellt om vaccination mot bältros, som orsakas av samma virus, kan ingå i ett särskilt vaccinationsprogram för äldre.

Sören Andersson, chef på enheten för vaccinationsprogram på Folkhälsomyndigheten. Arkivbild.
TT
/
/
USA
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ryskt militärplan i krasch utanför Krim

Telia-anställd stal mobiler för 2,1 miljoner: "Systematiskt"

En före detta anställd på Telia stal hundratals telefoner till ett värde av 2,1 miljoner kronor. I ett mejl till Nyheter24 kommenterar nu Telia den före detta anställdas agerande.

Kryptokungen – från kändisvärlden till fängelse

Han byggde ett mångmiljardimperium och umgicks med politiska kändisar som Tony Blair och Bill Clinton. Det var en framgångssaga med bara ett fel – allting byggde på en rad lögner. Nu väntar 25 år i fängelse för Sam Bankman-Fried.

Deklaration 2024: Här är personerna Skatteverket kollar extra i år

Varje år gör Skatteverket riktade kontroller inom vissa områden. Har du koll på vilka privatpersoner som kollas extra i årets deklaration?

Nytt avtal för akademiker i kommuner och regioner

Facket och arbetsgivarna har kommit överens om ett nytt avtal för drygt 76 000 akademiker som jobbar i kommuner, regioner och kommunala företag.

25 års fängelse för svindlaren Bankman-Fried

Den tidigare kryptovalutakungen Sam Bankman-Fried döms till 25 års fängelse av en federal domstol i New York. Jag kastade bort allt och det hemsöker mig varje dag, säger 32-åringen i rätten.