Tisdag 11 Maj
Stockholm

10 värsta exemplen på slöseri med skattepengar enligt slöseriombudsmannen

Hallandsåsen, en dyr och slösaktig historia, menar Borgs.
Hallandsåsen, en dyr och slösaktig historia, menar Borgs. Foto: Youtube

Nyheter24 låter Martin Borgs, även känd som "slöseriombudsmannen" lista vad han tycker är de tio värsta exemplen på slöseri med skattepengar.

Kommentera (4)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Nyheter24 har tidigare berättat om Martin Borgs nya dokumentärfilm, som bygger på boken "365 sätt att slösa med dina skattepengar".

I filmen går han igenom inte alltid lyckade affärer där skattepengar gått förlorade, och nu låter vi Martin Borgs lista de 10 värsta exemplen på slöseri. 

Kolla in listan här (notera att uppgifterna kommer från Borgs bok/film och inte Nyheter24):

1. "Smedjebacken ska värma upp en sjö fem grader så att det ska gå att bada i september. Det kommer att kosta minst nio miljoner kronor."

Bildkälla 

2. "Först köpte tjänstemannen damkläder för 600 kronor på kommunens bekostnad och kallade det för lunch. När han avslöjades medietränade kommunen honom för 145 000 kronor. Trots det tvingades han avgå. Då fick han en fallskärm på tre miljoner kronor."


Bildkälla 

3. "Avesta kommun skulle bygga en bro. De hittade en begagnad bro på Blocket. Det var bara ett problem. Bron var tio meter för kort. Så kostnaden på 40 000 kronor blev i stället omkring en miljon."


Bildkälla

4. "Nyköpings kommun betalade 51 000 kronor för en väggmålning på en högstadieskola av en känd snippkonstnär. När snippan var klar byggde kommunen en vägg för att täcka konstverket. Kostnad: 18 000."


Bildkälla 

5. "Arbetsförmedlingen betalade 125 000 kronor för en debattartikel. Den var så dålig att den inte blev publicerad i tidningen."


Bildkälla 

6. "Karlstad betalade 3,1 miljoner för Hells Angels klubblokal så att de skulle kunna bli av med MC-klubben. Men kommunen klantade till uppsägningen så nu är Hells Angels kommunala hyresgäster, och har börjat ställa krav på renoveringar."


Bildkälla

7. "Vattenfalls köp av holländska Nuon har kallats ”den sämsta svenska storbolagsaffären någonsin”.  Man har i skrivande stund förlorat fantasisumman 15 miljarder kronor på köpet."


Bildkälla

8. "Örnsköldsvik ville bli rika som troll med hjälp av etanol. Istället gick drömmarna i kras och kommunen har nu skulder på miljardbelopp."


Bildkälla 

9. "Malmö byggde två kopior av medeltida  skepp i full skala. När båtarna kostat 138 miljoner kronor ville man göra sig av med dem. De såldes då för 100 kronor."

Bildkälla 

10. "Götene ville locka till sig Arn-turister på samma sätt som fans till Sagan om Ringen vallfärdar till Nya Zeeland. Men Medeltidens Värld förvandlades till ruiner efter bara några år. Kostnad: 100 miljoner kronor."


Bildkälla  

Se dokumentären i sin helhet här:

LÄS MER:

Slöseriombudsmannen: "Ingen vet nog hur mycket det slösas"

Kommentera (4)
Kopiera länk
Dela