Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Familj betalade 230 000 kronor för att gifta bort sin son med en död kvinna

En död man giftes bort med en död kvinna efter att mannens familj betalt kvinnans familj 200 000 kronor.
1 av 3

En död man giftes bort med en död kvinna efter att mannens familj betalt kvinnans familj 200 000 kronor.

TT

Seden är tydligen vanlig på landsbygden där familjer tror att om deras söner dör ogifta så kommer familjen drabbas av olycka.
2 av 3

Seden är tydligen vanlig på landsbygden där familjer tror att om deras söner dör ogifta så kommer familjen drabbas av olycka.

TT

Vissa går till och med så långt att de stjäl redan begravda kvinnokroppar för att kunna gifta bort sina söner.
3 av 3

Vissa går till och med så långt att de stjäl redan begravda kvinnokroppar för att kunna gifta bort sina söner.

TT

Geddit | 16/05/2016 21:09

Familjen anordnade ett "spök-bröllop" för att slippa att bli fördömda om sonen dog utan att vara gift.

Den kinesiska mannen från Shanxi-provinsen dog utan att vara gift. Detta gjorde att hans familj bestämde sig för att betala 180,000 yuan, det vill säga närmare 236 388 svenska kronor, till en avlidna kvinnans familj, för att kunna gifta sin son med henne – trots att sonen varit död i tre år.

De fick till och med rabatt eftersom kvinnans familj tyckte att de kunnat vara ett bra par även om de varit vid liv.

Gammal tradition

Anledningen bakom den bisarra ceremonin är att det på den kinesiska landsbygden finns en stark folktro som säger att om en man lämnar jordelivet utan att ha en kvinna vid sin sida, kommer hans familj dömas till olycka i framtiden.

Därför har det uppstått en tradition att anordna "spök-bröllop" mellan döda i byarna. Arrangemanget är inte bara fördelaktigt för mannens familj utan också för kvinnans. Om en kvinna inte är gift kan hon nämligen inte begravas på det traditionella sättet.

Brist på kvinnliga kroppar

Det finns dock ett problem med seden. Det finns dels många fler män än kvinnor i Kina, men det är också många fler män som dör i ung ålder på grund av hårda fysiska arbeten i exempelvis kolgruvor.

Detta har lett till en än mer udda företeelse – stölder av döda kvinnokroppar. Inte alla familjer väljer att vända sig till kriminalitet för att gifta bort sina söner, utan väntar tålmodigt i åratal tills det dyker upp en ogift, död kvinna.

Men de senaste åren har Kina sett en ökning av antalet stulna kvinnolik. Under de senaste tre åren har 36 kroppar stulits för att giftas bort bara i Shanxi provinsen.

Det har varit flera brottsutredningar rörande den underliga sedvanan. Bland annat blev en man arresterad 2011, anklagad för att ha mördat sin fru och försökt sälja hennes kropp som en spökbrud. Även en grupp män har fängslats för att ha försökt sälja flera kroppar för 330 000 kronor styck.

Även gamla kroppar säljs

Enligt Wierd Asia News kan till och med gamla, förruttnade eller förmultnade kroppar säljas för så mycket som 6 300 kronor.

Många familjer som har döttrar som dött ogifta har nu vidtagit åtgärder på grund av oro för att kropparna ska stjälas. Vissa väljer att begrava döttrarna nära familjehemmet istället för på kyrkogårdar. Andra anställer vakter för att vakta gravplatsen, byggt metallburar runt gravarna eller till och med installerat övervakningskameror, skriver Wierd Asia News.

Tror du på spöken? Då är du inte ensam, såhär många svenskar tror nämligen på spöken.