Det finns några specifika anledningar till varför du ska tvätta dina handdukar ofta.
Det finns några specifika anledningar till varför du ska tvätta dina handdukar ofta. - Foto: Janerik Henriksson/TT

Äckliga anledningen – därför ska du byta handduk var femte dag

Att vira en nytvättad och väldoftande handduk runt sig är både trevligt och hälsosamt. Enligt Marléne Eriksson bör du byta handdukarna oftare än du kanske tror och detta av en specifik anledning.


När man kliver ur duschen vill man inget hellre än att vira en ren, fräsch och väldoftande handduk runt sig. Dock är det nog förmodligen mer vanligt förekommande att man virar in sig i en mjuk och halvt illaluktande handduk. 

Därför ska du byta sängkläderna varje vecka

Så ofta ska du tvätta handdukar – och här är anledningen

Enligt städexperten Marléne Eriksson ska en handduk bytas oftare än vad många nog tror. Anledningen är att den blir en grogrund för bakterier när den väl torkar. Hon menar att en handduk ska bytas minst var femte dag, ibland ännu oftare än så.

– Duschar du flera gånger per dag så att handduken inte hinner torka ordentligt kan du behöva byta ut den ännu oftare, säger hon till Aftonbladet.

Skulle det vara så att du bor i ett hushåll med flera personer ska du även ha ditt badlakan och din handduk för hand- och ansiktstvätt för dig själv. 

– Att torka ansiktet med samma handduk som en familjemedlem torkat hela kroppen med är inte särskilt hygieniskt. 

Eriksson berättar även att man inte får glömma att en handduk eller ett badlakan ska tvättas i minst 60 grader, gärna 90 om den klarar det. En tvätt som innehåller handdukar ska inte heller vara lastad till bredden utan se istället till att det finns lagom utrymme så de blir ordentligt sköljda och sedermera rena.

Hemliga knepet: Så slipper du stryka dina kläder

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!