Varje år slängs flera kilo mat per person och hushåll.
Varje år slängs flera kilo mat per person och hushåll. - Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT & Claudio Bresciani / TT

Förvarar du maten fel? Så får du den att hålla längre

Varje år slängs mängder med mat i de svenska hushållen. En orsak är att mat förvaras på fel sätt. Men hur vet man då vilka livsmedel som ska in i kylskåpet och vilka som ska förvaras i rumstemperatur?


Varje år slängs omkring 15 kilo mat per person och hushåll. En stor del av den maten består ofta av allt från frukt och grönsaker till bröd och matrester. 

När vi väl varit och handlat är det därför viktigt att lagra maten korrekt och på rätt ställe, vilket vi i ärlighetens namn säkerligen är många som inte gör.

Stinkande kylskåp? Så blir du enkelt av med lukten

Så förvarar du matvarorna rätt

I en ny undersökning genomförd av YouGov, på uppdrag av HelloFresh, visar det sig att utöver att 15 kilo mat slängs per person och år, så slänger även var fjärde person mat som blivit dålig varje vecka. 

– Ett rörigt kylskåp kan leda till att matvaror och matlådor lätt glöms bort. Ta några minuter varannan dag, eller när du fyller på med nya varor, för att organisera och kontrollera vad som bör ätas inom kort. Att ha en tydlig översikt över ditt kylskåp underlättar matplaneringen samtidigt som du minskar matsvinnet och sparar pengar, säger Sofia Fattori, matexpert på HelloFresh i ett pressmeddelande.

Och när det kommer till att få varor du inhandlat att leva så länge som möjligt gäller det att veta vad som ska förvaras kylt och vad som bör förvaras rumstempererat.

– För att uppnå livsmedlets högsta potential handlar det om hur du placerar saker i kylskåpet och vad du placerar där. Tomaten förlorar sin goda smak i kylskåpet, och skalade nötter kan snabbt härskna i rumstemperatur. Förvarar du ägg i kylen kan de också hålla mycket längre än vad förpackningen uppger. 

De här 10 sakerna ska du aldrig ha i kylskåpet

Flera livsmedel bör absolut inte förvaras i kylskåpet. Foto: Fannie Olin Dahl/TT

Matvarorna svenska folket förvarar fel

  • 88 procent av svenskarna förvarar nötter i rumstemperatur men i själva verket trivs de bättre i svalare utrymmen, såsom kylskåpet.
  • 66 procent av svenskarna förvarar även clementiner i rumstemperatur när de egentligen trivs mycket bättre i kylskåpet.
  • 66 procent av svenskarna förvarar tomater i kylskåpet. Dock är det bästa förvaringsutrymmet i rumstemperatur.
  • Ytterligare 63 procent förvarar även citroner i kylskåpet men även dem trivs bättre i rumstemperatur.
  • 61 procent av svenskarna förvarar äpple i rumstemperatur men liksom nötter och clementiner ska även äpple förvaras i kylskåpet.

8 vanliga saker du verkligen inte borde förvara i skafferiet

En stor del av befolkningen förvarar många livsmedelsvaror, såsom clementiner och nötter, fel. Foto: Martina Holmberg/TT & Vilhelm Stokstad/TT

Platsen du ALDRIG ska förvara dina batterier på – kan korta deras livslängd

Undersökningen är genomförd av YouGov. Under perioden 2–5 februari 2024 har 1 006 intervjuer genomförts med män och kvinnor, 18 år och äldre i Sverige.

Mat
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!