Hundcoachen påpekar att det visst går att lära en gammal hund att sitta.
Hundcoachen påpekar att det visst går att lära en gammal hund att sitta. - Foto: Screenshot TV4 Nyhetsmorgon & STELLA Pictures/ddp/AA.

Hundcoachens känga till de som köpte hund under pandemin

Hundcoachen Fredrik Steen förklarar i TV4 Nyhetsmorgon varför många hundar som inköptes under pandemin är så dåligt tränade.


Under pandemin var det många som köpte husdjur – och inte allra minst hundar. Siffror från Jordbruksverket visar även att allt färre har skaffat hundar efter covid-19, vilket innebär att det är en hel del som äger en hund på ungefär 20 månader.

Så skyddar du din hund i extremkylan: "Kan falla omkull"

"Bedrägliga beteenden"

Hundcoachen Fredrik Steen menar att dessa hundar uppvisar bedrägliga beteenden eftersom de är dåligt tränade av sina ägare. 

– De största problemen är att de drar i kopplet, aggressivitet vid hundmöten och att hundarna har svårt för eller att det är omöjligt att lämna dem ensamma en stund, säger han i TV4 Nyhetsmorgon

Lagarna du måste känna till innan du köper hund – för att undvika problem

Så tränar du din pandemihund

Hundcoachen misstänker att en orsak till att så många pandemihundar är dåligt tränade är på grund av att så många hundköp gick till alldeles för snabbt. Vid snabba hundköp kan ägaren knappast ha tid att läsa på eller göra ett seriöst urval. Men han påpekar att det inte är för sent. 

Köpa hund? Här är misstagen du måste känna till: "Vanligt problem"

– En äldre hund har lättare att lära. Det som dock kan vara utmaningen är att en valp är lätt att ”imponera” på, det räcker att vara lite gullig på rösten så där så blir valpen nöjd och glad. Medan en äldre hund med mer erfarenhet, där kanske man måste vara bättre på att belöna rätt och så vidare, berättar Steen och fortsätter:

– Träningen går likadant hos en valp som hos en äldre hund. Metodiken är densamma.

Hundrasen med kortast livslängd – löper störst risk att bli påkörd

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!